Dzieje TV w Polsce - publikacja PDF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Dzieje TV w Polsce - publikacja PDF
http://polkart.com.pl/old/PLIKI/Pierwsz ... 12.doc.pdf - prawie 200 stron wspomnień, szczegółów technicznych, zdjęć, itp.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Re: Dzieje TV w Polsce - publikacja PDF
16 marca 1971 (za rok okrągła 50. rocznica) wystartowała w Polsce telewizja kolorowa!
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Pamiętam pierwsze odbiorniki Rubin 401 wystawione na wystawie domów Centrum. Tyle że program kolorowy był nadawany parę godzin w tygodniu i wtedy zbierały się tłumy gapiów. Pierwszą TVC oglądałem w pierwszej połowie lat 60 w PKiN. Była to wystawa techniki amerykańskiej a obraz z kamery umieszczonej w pobliżu odbiornika. Jaka to była sensacja zobaczyć własny cyferblat i to w kolorze.

-
- 6250...9374 posty
Ja pamiętam, że 401 sam nie dawałem rady postawić na stole warsztatowym, 707 już tak. Pozdrawiam.
Pamiętam pierwsze naprawy 401-ki na naprawy domowe chodziło się w dwie osoby,
takie ciężkie było to "bydle".Pamięć już nie ta były jeszcze telewizory chyba coś z Thomsona?
takie ciężkie było to "bydle".Pamięć już nie ta były jeszcze telewizory chyba coś z Thomsona?
JACEK
-
- 3125...6249 postów
Pudzian to ja nigdy nie byłem ale R401.... do 714 to się trochę natargałem. Młoda klientka ( ja tysz ) 4 piętro bez windy, oczy na wierzchu ale się targało licząc na "wdzięczność" klientki w postaci kolacji wraz ze śniadaniem.
Gorzej było z naprawami R401. Po otworzeniu chassis bydle było tak niestabilne że nie raz omal nie wylądowało na glebie.

Składało to WZT. Kinol 22" jak w Jowiszu. Popularny w lepszych hotelach o KC nie wspomnę.
Jeśli chodzi o wagę, to później, szczególnie u kresu TV CRT, były pudła o wiele cięższe. Sam jeszcze mam JVC 32" ważący ok 60 kg, (ciekawostka - rozdzielczość interpolowana do 1250 linii, do tego 5 głośników z subwooferem). Miałem też przyjemność z B&O, 90 kg wagi, do tego wysoki bo wolnostojący 
Na marginesie - największy kinol, jaki widziałem to był chyba 36 cali (Panasonic), były większe?

Na marginesie - największy kinol, jaki widziałem to był chyba 36 cali (Panasonic), były większe?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Czytałem kiedyś o największym kineskopie 45" czyli około 114cm. Nie pamiętam producenta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Był 32" z odtwarzaczem DVD waga 68kg
Boguś w tamtych latach DVD jeszcze nie widziałem.
JACEK
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Może nie największy, ale rok produkcji w połączeniu z rozmiarem robi wrażenie: https://www.earlytelevision.org/dumont_ra-119.html - 30" z 1950 roku. Kineskop okrągły z metalowym konusem.
Faktycznie, nawet dzisiaj widząc taki kineskop byłbym pod wrażeniem, tym bardziej, że okrąglak. Piękne były kiedyś te telewizory w Stanach, ja ciągle poluję na coś w "normalnych" pieniądzach 

-
- 3125...6249 postów