Witam,
posiadam 3 radia lampowe produkcji duńskiej.
Jest z nimi taki problem, że mają one dziwne wtyki antenowe.
Taki tym prezentują na w/w załączonym zdjęciu.
Czy takie coś jeszcze można dokupić,
czy samemu dorabiać?
Miał ktoś podobny problem do mojego?
Pozdrawiam
Dziwny wtyk antenowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Dziwny wtyk antenowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Dziwny wtyk antenowy
Duńczycy mają na swoim koncie parę własnych radiowych udziwnień,w tym - oznaczenia lamp własnej produkcji.
Z fotki niestety nie wynika,czy wtyk jest płaski,nożowy,czy np.półokrągły,jak oś w niektórych potencjometrach.
Dobrze by było także pokazać na fotce gniazdo od tego wtyku z tyłu takiego radia.
Zakładając,że wtyk jest nożowy,plaski,polecam dorobienie go albo z styku przerywacza samochodowego starego typu,
albo ze starej pralki czy tp,zależnie od szerokości tego styku,albo ze styku nożowego od starych sprzętów rozgłaszających.
Tam były takie dwurzędowe wtyki i gniazda do nich.
Tak ja to widzę, nie widząc fotek,o których wyżej piszę.
Może też na duńskim eBay-u coś takiego sprzedają?
Jeszcze jedno:w starych Philipsach lampowych widziałem gniazda antenowe i uziemienia w kształcie z grubsza dziurki od klucza,
na wtyki i płaskie i okrągłe w przekroju,ale w naturze wtyku do nich nie widziałem.Może ktoś z Kolegów tu na Forum je widział?
Z fotki niestety nie wynika,czy wtyk jest płaski,nożowy,czy np.półokrągły,jak oś w niektórych potencjometrach.
Dobrze by było także pokazać na fotce gniazdo od tego wtyku z tyłu takiego radia.
Zakładając,że wtyk jest nożowy,plaski,polecam dorobienie go albo z styku przerywacza samochodowego starego typu,
albo ze starej pralki czy tp,zależnie od szerokości tego styku,albo ze styku nożowego od starych sprzętów rozgłaszających.
Tam były takie dwurzędowe wtyki i gniazda do nich.
Tak ja to widzę, nie widząc fotek,o których wyżej piszę.
Może też na duńskim eBay-u coś takiego sprzedają?
Jeszcze jedno:w starych Philipsach lampowych widziałem gniazda antenowe i uziemienia w kształcie z grubsza dziurki od klucza,
na wtyki i płaskie i okrągłe w przekroju,ale w naturze wtyku do nich nie widziałem.Może ktoś z Kolegów tu na Forum je widział?