Lutowanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Lutowanie
Przy braku odsysacza to podstawki wyjmowałem przez odsysanie odkurzaczem przemysłowym wężem z korkiem od wina i rurką w korku - idzie jak burza.
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław
-
- 3125...6249 postów
Zestaw igieł lekarskich o różnych średnicach z zeszlifowanym ostrzem. Sprawdza się przy wylutowywaniu scalaków.
- taipan3
- 1250...1874 posty
bardzo wam dziękuję za odpowiedzi
stopy niskotopliwe bardzo ciekawe , człowiek się uczy całe życie a i tak pozostaje ...
patent z odkurzaczem rozczulił mnie do łez , to są moje klimaty i już przytargałem stary odkurzacz z garażu
telewizorku a jak jest z tymi igłami , nie ogarniam całości
stopy niskotopliwe bardzo ciekawe , człowiek się uczy całe życie a i tak pozostaje ...
patent z odkurzaczem rozczulił mnie do łez , to są moje klimaty i już przytargałem stary odkurzacz z garażu
telewizorku a jak jest z tymi igłami , nie ogarniam całości
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
Sposob z igla i strzykawka to chyba byl popularyzowany w ktoryms Radioelektroniku a moze i wczesniej w RiK ?
Upierdliwy nieslychanie, ja tam wolalem ucinac nozki scalakom od gory i wylutowywac po jednej, potem juz tylko zaostrzona zapalka i "otwieralo" sie dziurki na nowo. I wuala, walimy nowego MC1310 czy podstawke.
Per saldo metoda szybsza niz strzykawka.
Teraz w dobie ebaja takie ZD-985 zalatwia sprawe 20 razy szybciej.
Upierdliwy nieslychanie, ja tam wolalem ucinac nozki scalakom od gory i wylutowywac po jednej, potem juz tylko zaostrzona zapalka i "otwieralo" sie dziurki na nowo. I wuala, walimy nowego MC1310 czy podstawke.
Per saldo metoda szybsza niz strzykawka.
Teraz w dobie ebaja takie ZD-985 zalatwia sprawe 20 razy szybciej.
-
- 3125...6249 postów
O strzykawce nic nie wiem, sama igła.
To już zależy od wprawy a na emeryturze mam czasu trochę więcej.

Nie zawsze i nie wszędzie da się wsadzić ucinaczki. Metoda dobra pod warunkiem że na 100% jesteś pewny że dany element jest uwalony. Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
A co jeśli trzeba było wylutować z jednej płyty do drugiej i co? kulawego bez nóg wsadzić ? 

-
- 125...249 postów
Od zawsze używam do lutowania, nawet precyzyjnego, lutownicy transformatorowej, od lat nie udało mi się odparzyć ścieżki...
Płytki wykonuję na laminacie szklanoepoksydowym- fenolowy to szmelc, choć powszechnie był stosowany w sprzęcie elektronicznym przez dekady i łatwo się wierci
Stacji lutowniczej używam bardzo rzadko.
Do wylutowywania, tak pojedynczych elementów THT jak układów scalonych wyłącznie przewód typu linka miedziana drobnosplotowa nasączona kalafonią- pije cynę aż miło. Obecnie są dostępne tasiemki działające na tej zasadzie, ale nadają się chyba tylko do elementów SMD- cienkie, mało kalafonii, słabo wchłaniają większe ilości cyny.
Odsysacza nie używam.
Do udrażniania otworków "zarośniętych" cyną czy kalafonią idealnie się sprawdzają drewniane wykałaczki.
V.
Płytki wykonuję na laminacie szklanoepoksydowym- fenolowy to szmelc, choć powszechnie był stosowany w sprzęcie elektronicznym przez dekady i łatwo się wierci

Stacji lutowniczej używam bardzo rzadko.
Do wylutowywania, tak pojedynczych elementów THT jak układów scalonych wyłącznie przewód typu linka miedziana drobnosplotowa nasączona kalafonią- pije cynę aż miło. Obecnie są dostępne tasiemki działające na tej zasadzie, ale nadają się chyba tylko do elementów SMD- cienkie, mało kalafonii, słabo wchłaniają większe ilości cyny.
Odsysacza nie używam.
Do udrażniania otworków "zarośniętych" cyną czy kalafonią idealnie się sprawdzają drewniane wykałaczki.
V.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Cyna koszmarna, miedziowa. Skręcam ją z ołowiową, by jakiś ten lut był. Do "hota" już nie startuję, bo ślepawy się robię. Przegrzanie lutu, to szary, nie błyszczy, chyba ,że ktoś lutuje na pastę (kwasową). Transformatorówka: temperaturę reguluje się czasem i średnicą grota, przełącznik raczej słaby. Trudne luty na kwas i aspirynę (żelazo, lica), Al - spawam specjalną elektrodą, bo lutowanie wymaga mocnej lutownicy i osłony olejem. Czasami palnik, mały (crem brule) i większy z LPG - to do CO jakaś konfekcja czasami, naprawa.
Usuwanie cyny: zdmuchnięcie, grawitacyjne→strząśnięcie, linka miedziana, odsysacz, ale to przerost formy nad treścią. Warto poświęcić czas na naukę lutowani, procentuje zaoszczędzonym czasem. Parę ścieżek odkleiłem, szczególnie z laminatu Foniki-Łódź.
Usuwanie cyny: zdmuchnięcie, grawitacyjne→strząśnięcie, linka miedziana, odsysacz, ale to przerost formy nad treścią. Warto poświęcić czas na naukę lutowani, procentuje zaoszczędzonym czasem. Parę ścieżek odkleiłem, szczególnie z laminatu Foniki-Łódź.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 125...249 postów
Hmm... Co to za wynalazek?

Do wszelkiej elektroniki stosuję tradycyjny stop cynowoołowiany i w d... mam RoHS

Do różnych mechanicznych/hydraulicznych detali stop i pastę do lutowania miedzi CO i palnik propan-butan.
Przy lutowaniu transformatorówką najważniejsza jest zasada- wysoka temperatura, krótki czas. Jako topnik wyłącznie kalafonia do lutowania lub czysta, może być też lutnicza, żadne pasty. Polecam też roztwór kalafonii w acetonie, w spirytusie też można, ale długo schnie, a używam tego również do powlekania płytek po trawieniu, super się lutuje potem oraz chroni ścieżki przed utlenianiem.
Lutownica (obecna ma z trzydzieści lat) to klasyk produkcji ZDZ Łódź, LT-75
https://www.zdz-lodz.pl/lutownice-trans ... z-p-2.html
ale już trochę sfatygowana przez użytkowanie w różnych warunkach, choć można dokupić kompletną nową obudowę.
Groty robię z drutu pochodzącego z przewodu instalacyjnego Dy1,5, metr wystarcza na długo, ale zasada- nie wyciągamy z izolacji do chwili użycia na grot, po co się męczyć z czyszczeniem... Rzecz jasna i podstawowa- przed założeniem nowego grota śrubki aut i pucowanie szyn do czysta na błysk.
Chyba sobie sprawię nową, tego typu
https://www.zdz-lodz.pl/lutownica-trans ... l-p-5.html
i dorobię regulację mocy na triaku w rękojeści (był taki projekt lata temu chyba w Radioelektroniku)
Nima jak sprawdzony polski sprzęt

V.
Cyna z dodatkiem miedzi (1-3%) jest stosowana w instalacjach hydraulicznych do lutowania rur miedzianych.Cyna koszmarna, miedziowa.
Pozdrawiam
Wiesław
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
nawet kable lutować 
V.
[/quote]
Ja "lukam" w sklepie i nic innego nie ma, a taka 5g w fiolce w cenie srebra. Taką samą, rozsądną cena/jakość/ilość, kupiłem gdzieś w 2012, do miedzi CO np i była ołowiowa i nadawała się do elektroniki, bo to było to samo. A teraz nie ma i się skończyła, słuszna szpulka pewnie z o,5 (kg). Cu ucieka pod palnikiem, ale się da, dużo odpadu skapuje, zanim dylatacja wciągnie. Pewność połączeń hydraulicznych znacznie mniejsza.

V.
[/quote]
Ja "lukam" w sklepie i nic innego nie ma, a taka 5g w fiolce w cenie srebra. Taką samą, rozsądną cena/jakość/ilość, kupiłem gdzieś w 2012, do miedzi CO np i była ołowiowa i nadawała się do elektroniki, bo to było to samo. A teraz nie ma i się skończyła, słuszna szpulka pewnie z o,5 (kg). Cu ucieka pod palnikiem, ale się da, dużo odpadu skapuje, zanim dylatacja wciągnie. Pewność połączeń hydraulicznych znacznie mniejsza.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 125...249 postów
Coraz ciężej kupić spoiwo ołowiowe w sklepie, na Allegro jeszcze jest i sugeruję zaopatrzenie się na przyszłość
https://allegro.pl/listing?string=cyna% ... e-1-2-0205
Do lutowania miedzi w CO używam spoiwa S-Sn97Cu3 Bisana plus pasty Degufit3000, lutuje się bez problemu.
V.
https://allegro.pl/listing?string=cyna% ... e-1-2-0205
Do lutowania miedzi w CO używam spoiwa S-Sn97Cu3 Bisana plus pasty Degufit3000, lutuje się bez problemu.
V.