Tranzystory HAN
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tranzystory HAN
W filmie "Radmoryna" (polecam) pojawia się we wspomnieniach pana Macieja Sokólskiego wątek tranzystorów 2N3055 Toshiby, które były kupowane jakoś naokoło żeby ominąć embargo i dlatego były oznaczane jako HAN3055.
To mi dało do myślenia, że taka praktyka mogła być częściej stosowana. W miejscu gdzie 25 lat pracuję od początku napotykałem się w starych zapasach na małe tranzystory HAN039, w metalowej obudowie TO18, o których wiem tylko tyle, że są NPN, m.cz. i mają Ic=10 mA. Starsi koledzy pamiętają, że w latach 70-tych załatwił je ówczesny szef "na kilogramy". Całkiem niedawno nawet szukałem jakichś ich danych w necie, ale nie znalazłem najmniejszego śladu, co mnie zdziwiło. Teraz, po usłyszeniu historii o tranzystorach do Radmora 5100 mocno podejrzewam, że HAN039 to też może być fikcyjna nazwa czegoś popularnego w tamtym czasie.
I teraz pytanie - czy ktoś z Kolegów natknął się na inne HANy?
To mi dało do myślenia, że taka praktyka mogła być częściej stosowana. W miejscu gdzie 25 lat pracuję od początku napotykałem się w starych zapasach na małe tranzystory HAN039, w metalowej obudowie TO18, o których wiem tylko tyle, że są NPN, m.cz. i mają Ic=10 mA. Starsi koledzy pamiętają, że w latach 70-tych załatwił je ówczesny szef "na kilogramy". Całkiem niedawno nawet szukałem jakichś ich danych w necie, ale nie znalazłem najmniejszego śladu, co mnie zdziwiło. Teraz, po usłyszeniu historii o tranzystorach do Radmora 5100 mocno podejrzewam, że HAN039 to też może być fikcyjna nazwa czegoś popularnego w tamtym czasie.
I teraz pytanie - czy ktoś z Kolegów natknął się na inne HANy?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Tranzystory HAN
Ja słyszałem, że po HAN były te cyferki co za 2N, ale w odwrotmej kolejności, więc HAN039 to byłby 2N930 - pasuje, NPN w TO18.
A jednak. Czyli różnych HANów mogło być więcej. Pamiętasz od kogo o tym słyszałeś?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To HAN kojarzy mi się z chińszczyzną - niedawno gdzieś wyczytałem, że 92% Chińczyków jest narodowości Han 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Od któregoś z inżynierów serwisu u siebie w pracy, nie pomnę już od którego. Ale inżynier z epoki, sam tych HANów (w profesjonalnych zastosowaniach) używał. W każdym razie do posiadanych przeze mnie tranzystorów pasuje.
-
- 3125...6249 postów
Potwierdzam wersję Pana Tomasza,słyszałem o tej "zmyłkowej" wersji nazw na 2N-y.To było na początku lat 1970tych.
A to nie jest to samo co popularne HDY?
Produkowała to dla nas bodaj Francja w czasach embarga. BDY zamieniano na HDY i odwracano cyfry oznaczenia. I tak np HDY52 to najzwyklejszy w świecie BDY25 z rodziny BDY23-25, produkowanej również u nas.
Najwidoczniej uzysk wariantu 25 - o najwyższym napięciu przebicia złącz - był w CEMI żałośnie bidny.
Analogicznie: HA=2, i cyfry wspak.
Produkowała to dla nas bodaj Francja w czasach embarga. BDY zamieniano na HDY i odwracano cyfry oznaczenia. I tak np HDY52 to najzwyklejszy w świecie BDY25 z rodziny BDY23-25, produkowanej również u nas.
Najwidoczniej uzysk wariantu 25 - o najwyższym napięciu przebicia złącz - był w CEMI żałośnie bidny.
Otóż to.

Parka HDY65/BDY56 ze starych zapasów
Pozostałość z zapasów serwisowych systemów przeciwpożarowych{zasilaczy}.