TRAFO do wzmacniacza

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

max_000
2 posty
2 posty

TRAFO do wzmacniacza

Post autor: max_000 »

Mam pytanie ponieważ jestem koloru trawy w sprawach wzmacniaczy lampowych proszę wybaczyć móje pytanie :lol:
Otóż noszę z zamiarem budowy mojego pierwszego lampowca projekt na stronie http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm5/wzm_rc3.htm

Moje pytanie jest następujące w jaki sposób mam dobrać trafo głośnikowe do tego wzmacniacza ?

Autor opisał parametry trafo ale przeglądając katalogi firm produkujących transformatory zgubiłem się zupełnie, ponieważ nie ma tam rozpiski wyprowadzeń trafo , tak więc nie wiem jaki konkretnie model wybrać.

Autor opisał że wykonano dla niego specjalnie dwie sztuki traf. Ja natomiast nie chce sie wpędzać w koszty , poniewa ż dopiero się uczę budować takie cacka i nie chciał bym wydawać majątku na trafa.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

typ trafa głośnikowego

Post autor: ampliman »

Te transformatory wykonuje jakiś człowiek z Olsztyna. Wystawia transformatory m.in. na allegro (http://www.allegro.pl/). Spróbuj go tam zlokalizować (podaj słowo kluczowe np. transformator itp). Przy zamawianiu trafa musisz podać o jakie lampy chodzi (tutaj EL34), o jaki typ końcówki mocy (tutaj przeciwsobna w układzie ultralinear), podać wartość napięcia anodowego i jaka będzie impedancja kolumn. A najlepiej podaj wykonawcy schemat wzmacniacza. Skoro robił już takie trafa to nie powinno być z nimi problemu.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

trafo wyjściowe

Post autor: Ninja »

Witam
Zerknij na wątek rozpoczęty przez RC03 w dziale Układy i urządzenia (Dotyczy Działu DIY i budowy wzmacniacza). To jest wątek dotyczący budowy tego wzmacniacza, któy Cię interesuje. Możesz wysłąć priva do RC03 to pewnie poda Ci szczegóły związane z trafami.
Całkiem niedrogie trafa pod lampy EL34 w układzie przeciwsobnym oferuje ZATRA. W razie czego spróbuj u nich. Także TELTO zaczęło robić trafa głośnikowe - jakiś koleś wystawia je nawet na allegro.
Pozdr
ninja
max_000
2 posty
2 posty

Post autor: max_000 »

dzięki za podpowiedzi, postaram się coś pokombinować z trafami "mojego przyszłego cuda" jak mi się coś uda dam znać.
rc03
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: rc03 »

Pytanie do ADMINISTRATORA tej witryny.Odpisałem na zadane pytania, raz na priva i raz w tym dziale.obie zaginęły w trakcie wysyłania,a więc co jest z tym serwerem ?,dlaczego nie zapisuje wypowiedzi ?
rc03
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

problem z przesłaniem postu

Post autor: gsmok »

Mnie się też to czasami zdarza - przy wolnej transmisji. Tutaj administrator może nie zajrzeć, lepiej problem opisać w dziale Organizacja forum.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'