Mam stare francuskie radio lampowe Brunet i pytania

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

philig
2 posty
2 posty

Mam stare francuskie radio lampowe Brunet i pytania

Post autor: philig »

Witam wszystkich!

Jestem tu nowy i niestety od razu z pytaniem :oops:

Przeprowadzilem sie i wyprzedaje swoje stare sprzety na allegro. Jednak trzeba wpierw zrobic porzadny opis.

Znalazlem zakurzone radio lampowe paryskiej f-my Brunet. Mam ją od ojca, ktory intersowal sie kiedys krotkofalarstem i radiami.

Osobiscie sie na tym kompletnie nie znam i przpepraszam urazonych za swoje ignoranctwo :)

Probowalem odszukac w necie informacji na temat sprzetu - z marnym skutkiem.

Moze ktos wie nastepujace rzeczy:

:arrow: z ktorego roku jest radio?
:arrow: jak się fachowo nazywa?
:arrow: co to za model?
:arrow: czy jest kompletne?
:arrow: jak nie to czego brakuje? sam zauwazylem, ze lampy sa nieoryginalne, napewno sa duzo mlodsze od samego radia
:arrow: jak sprawdzic sprawnosc radia? moze ktos ma jakas instrukcje w pdfie?
:arrow: na jakie fale/czestotliwosc to jest?
:arrow: i w koncu: ile to jest warte?

ponizej zdjecia

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Bardzo dziekuje za jakiekolwiek wskazowki/linki

pozdrawiam
Philipp
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A mi nie wygląda to na odbiornik radiowy.
Bardziej mi to wygląda na zbudowany z klocków zestaw edukacyjny.
Każdy klocek to inny blok.Zapewne radio też można z tego poskładać.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Też mam takie wrażenie. Zresztą nazwa "Radio-Bloc" na to wskazuje.Te rozsuwane cewki trochę przypominają wariometr. Ale zabytek - pierwsza klasa.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

och jakie śliczne lampki... Patrzeć i patrzeć...
Ciekawe jak się żarzą... mmmm :)
Ciekawe czy można skądś takie wytrzasnąć. Nowale wyglądają ładnie oktale często lepiej ale te... ekstra:)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Mam stare francuskie radio lampowe Brunet i pytania

Post autor: tszczesn »

philig pisze: :arrow: z ktorego roku jest radio?
Pierwsza połowa lat 20-tych, ewentualnie 26, 27 rok, nie póżniej.
philig pisze: :arrow: jak się fachowo nazywa?
Odbiornik radiowy :)
philig pisze: :arrow: co to za model?
Jedyne co masz to tabliczki znamionowe - każdy mofuł to zapewne inna część z własnym typem.
philig pisze: :arrow: czy jest kompletne?
Ze zdjęć to nie wynika, ale prawdopodobnie tak.
philig pisze: :arrow: jak nie to czego brakuje? sam zauwazylem, ze lampy sa nieoryginalne, napewno sa duzo mlodsze od samego radia
Lampy nie są oryginalne, ale dużo młodsze nie są, są w tym samym wieku. Dwie prawe (ta wąska i ta kulkowata) wyglądają na niesprawne, przynajmniej na zdjęciach. Ewentualnie mogą być oryginalne, choć są zbyt różnorodne, ale [1].
philig pisze: :arrow: jak sprawdzic sprawnosc radia? moze ktos ma jakas instrukcje w pdfie?
Jest to raczej mało prawdopodbne. A sprawdzić sprawność jest prosto - spróbować podłączyć odpowiednie baterie/zasilacze (przez kogoś kto się oczywiście na tym zna) i odpowiedź wyjdzie sama :) Generalnie - jak jest kompletne i ma dobre lampy to powinno być sprawne, tam się nie ma co psuć.
philig pisze: :arrow: na jakie fale/czestotliwosc to jest?
Zapewne na dzisiejsze fale średnie, choć zależy do od cewek jakie się do niego wsadzi.
philig pisze: :arrow: i w koncu: ile to jest warte?
Trudno powiedzieć. To nie jest jedna 'fabryczna' konstrukcja , raczej coś w stylu klocków do samodzielnego montażu, rozbudowywalnych - najpierw modul detektorka, potem moduł wzmacniacza, potem moduł detektora reakcyjnego itp. Gdyby to było jedno radio, konkrentego producenta, konkretnego typu, to w tym stanie - IMO ok 200 - 300 Euro (zakładam, że lampy są niesprawne, sprawne lampy podnoszą wartość dwukrotnie). Oczywiście mówię o cenach przeciętnych, są modele znacznie droższe i znacznie tańsze. Urządzenia tego typu (kity) i samoróbki są znacznie tańsze, choć tu wiek działa na korzyść, ale bez przesady. IMO więcej niż 1000zł się nie da uzyskać, choć nigdy nic nie wiadomo, Allegro jest nieprzewidywalne (ale jak naprawdę bardzo rzadki Natawis, znacznie ciekawszy od tego radia, z 1932 roku poszedł za 700zł to wszystko jest możliwe...).

BTW. Jak masz tam jakieś polskie radia na sprzedaż, niekoniecznie aż tak stare (choć mnie interesują tylko do 1940 roku, późniejsze już nie) to prosiłbym o informację, z chęcią bym coś kupił :)

[1] Ponieważ zapewne jest to konstrukcja modułowa, gdzie każdy moduł się dokupywało oddzielnie to jest to całkiem możliwe.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Piękna rzecz - "co to ma kosztować ???"
IdeL
philig
2 posty
2 posty

Post autor: philig »

Witam ponownie!

Bardzo dziękuję wszystkim za wskazówki, szczególnie tszczesn.

Aukcja zrobiona i dodana do listy planowanych do wystawienia - pojawi się dziś wieczorem o 21.10.

W odpowiedzi na pytania o inne radia muszę Was zmartwić. Niestety nie posiadam niczego innego tak sędziwego jak ten Brunet - jedyne co będzie na sprzedaż to radio sony ICF-2001 bodajże z 95 roku :)

P.S. Przepraszam za brak znaków diakrytycznych w pierwszym poście i za błędny wybór podforum - ewentualnie proszę o przeniesienie.