Ooo , na "miszcza" to trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Prawdziwy "miszcz" by nie pytał publicznie: Jak jest zamontowana w tym radiu skala i ekran pod nią?
Chwilowo prace przy radyjku stoją. Skrzynia zapuszczona na robaczki, chassis sobie pogrywa, a deska pod głośnik się prostuje bo okrutnie powykręcana była.
DSCN1360.JPG
Wrzucam lepsze fotki wypalonego oczka. Drugie zdjęcie prawie oddaje rzeczywistą jasność świecenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witaj, "oczko" świeci jeszcze dobrze. Skala była przykręcona poprzez docisk na podkładki gumowe dwiema blaszkami trapeizodalnymi po bokach wnętrza radia. Ekran natomiast wkładany/wsuwany w listewki z nacięciem oddalone jakieś 1,5 cm od skali. Ekran w kolorze "ecri" był wykonywany z tworzywa trochę sztywniejszego od plastikowych okładek teczek biurowych popularnych w l. 80 XX w. w Polsce .
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Z ciekawości zaglądnąłem do worka ze skrzynką i faktycznie, są blaszki do mocowania szyby. Jeszcze raz dziękuję Piotrze za wymontowanie i zrobienie skanu skali.
Ostatnie dwa tygodnie radia nie dotykałem, ale w ubiegłą sobotę coś błysnęło . Deska głośnika opuściła dyby idealnie wyprostowana. Nakleiłem tkaninę, niestety, trochę krzywo a to dlatego, że użyty materiał to jakiś sprężynowiec, niesamowicie rozciągliwy.
P1140092.JPG
Tokarz wyrzeźbił brakujący pierścień na magiczne oko - nawet podobny do oryginału . Teraz tylko dokończyć zmywanie skrzyni, nanieść nową politurę i złożyć całe radio.
P1140088.JPG
Wczoraj po południu miałem wreszcie chwilkę wolnego czasu . Prace posunęły się do przodu i już niewiele zostało do zrobienia. Trzeba będzie nową wskazówkę skali, zdobyć rdzeń do eliminatora i całość ponownie zestroić tak, aby stacje zgadzały się ze skalą. Pod spodem średni widok, bo oryginalne kondensatory wrzuciłem do woreczka a zamontowałem współczesne. Może kiedyś je zregeneruję, ale nie ma co liczyć na montaż podobny do oryginału ze względu na to, że oryginalnie końcówki były spawane a nie lutowane. Na spód też muszę dorobić jakąś kratkę. Z obudowy jestem tak średnio zadowolony. Wyszło kilka liszajów które można było kwasem potraktować, ale już nie będę poprawiał. Generalnie same porażki, bo skalę też skopałem, gdyż zbyt długo zwlekałem ze zdrapaniem nadmiarowej farby i zdążyła zaschnąć na kamień. I to w zasadzie tyle. Miał być zestaw części zamiennych, a niechcący wyszło radio .
TELEWIZOREK52 pisze: ↑wt, 5 listopada 2019, 16:39
A ja już słyszę " Tu rozgłośnia polska radia Wolna Europa. Mówi Józef Światło" Starsi wiedzą o co chodzi. A może i młodsi?
Szykuje się że powtórnie będzie słyszalna-nawet zagłuszaczy nie będą musieli budować,tyle śmieci
Witam Kolegów.
Czy Ktoś odbudowuje lub ma ochotę odbudować enerdowskiego Sterna 5E61-C?
Odstąpię nieodpłatnie takie chassis,chętnie za pokryciem kosztów wysyłki.
Na części lub do odbudowy.
Bloku zasilacza nie mam,ale mogę dodać podchodzący transformator sieciowy
enerdowski.
Załączam fotkę wyglądu zewnętrznego i schemat dla lepszego rozeznania.
5E61C.jpg
Stern 5E61C.JPG
Proszę o odpowiedź.