POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
Re: POLSKIE RADIA SAMOCHODOWE i inne paści też samochodowe
A kostka jest do przyłączenia zasilania, anteny i zewnętrznego głośnika. Na spodzie radia jest zaś gniazdo, pasujące do wtyku w ramce. Pasują do tego radia Ewa i Alina
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam
Dziękuję Koledzy za wasze ciekawe uwagi dot. tematu.Początkowo zamierzałem opisywać radyjka samochodowe z PRL-u w kolejności od najstarszych
Ale
ciekawiej będzie jeśli ja i koledzy będą sukcesywnie "dokładać' dowolne radia które posiadają,nie chcę mieć monopolu w temacie.
I dalej
Byłbym zadowolony gdyby okazało się ,że ta "laweta" jak dowcipnie nazwał kol. Giennadij nie była jedyną w posiadaniu zbieraczy nieskromnie zwanych kolekcjonerami..Odczytałem na firmowym opakowaniu produktu Diory datę 21 listopad 1973.Przystawka waży 3,5 kG,tak się wtedy robiło,płaskowniki do montażu mają "słuszną" grubość 3 mm(!)
Oprócz dedykacji dla radioodbiorników EWA i ALINA ( co ciekawe nie dla wersji 2) także ,o czym mało kto wie-do BEATY.Prosta sprawa,jeśli odbiornik ma na klawiaturze przycisk AUTO to jest to.
Montując na lawecie radio Alina należy zdjąć uchwyt,jeśli do Ewy to nie,dlatego,że radia różnią się minimalnie szerokością,z tego wynika inny sposób montażu.
Inna sprawa z przystawką do radyjka Krokus,jeśli ktoś opisze to fajnie,jeśli nie -polecam się
Roman
Dziękuję Koledzy za wasze ciekawe uwagi dot. tematu.Początkowo zamierzałem opisywać radyjka samochodowe z PRL-u w kolejności od najstarszych
Ale
ciekawiej będzie jeśli ja i koledzy będą sukcesywnie "dokładać' dowolne radia które posiadają,nie chcę mieć monopolu w temacie.
I dalej
Byłbym zadowolony gdyby okazało się ,że ta "laweta" jak dowcipnie nazwał kol. Giennadij nie była jedyną w posiadaniu zbieraczy nieskromnie zwanych kolekcjonerami..Odczytałem na firmowym opakowaniu produktu Diory datę 21 listopad 1973.Przystawka waży 3,5 kG,tak się wtedy robiło,płaskowniki do montażu mają "słuszną" grubość 3 mm(!)
Oprócz dedykacji dla radioodbiorników EWA i ALINA ( co ciekawe nie dla wersji 2) także ,o czym mało kto wie-do BEATY.Prosta sprawa,jeśli odbiornik ma na klawiaturze przycisk AUTO to jest to.
Montując na lawecie radio Alina należy zdjąć uchwyt,jeśli do Ewy to nie,dlatego,że radia różnią się minimalnie szerokością,z tego wynika inny sposób montażu.
Inna sprawa z przystawką do radyjka Krokus,jeśli ktoś opisze to fajnie,jeśli nie -polecam się
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
- romanradio
- 1250...1874 posty
Tak wyglądałoby to we współczesnym samochodzie
ale jeśli już montować to w naszym klasyku z PRL-u
Jeśli ktoś chciałby wyprodukować taką przystawkę - mogę zwymiarować poszczególne detale
ale jeśli już montować to w naszym klasyku z PRL-u
Jeśli ktoś chciałby wyprodukować taką przystawkę - mogę zwymiarować poszczególne detale
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- romanradio
- 1250...1874 posty
salicjonał pisze: ↑ndz, 1 września 2019, 14:26 Wzmacniacz samochodowy do odbiornika Krokus.
W uzupełnieniu zdjęcia jak niżej:
Data produkcji WA641 to 1966r
- Załączniki
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Dziękuję Kol. Romanradio za uzupełnienie. Co to za książka?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- romanradio
- 1250...1874 posty
To instrukcja obsługi od WA-641
pozdrawiam R.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam
Radio Miki >tranzystoryzowane< było produkowane w 2 wersjach,konkretnie chodzi o maskownicę przodu.
Nie wiem czy gałki były takie same w obu wersjach,czy można domniemywać ,że w tym są "pożyczone" z radia samochodowego prod.ZSRR,czy DDR ( ???).Proszę o pomoc,mam skopiowane takie gałki do ewent przełożenia.
Kiedyś/Ktoś pytał o Safari z numerem 3 i 4,możliwe,że tak miał wyglądać ten unikat dedykowany do pojazdów z plusem na masę.Domniemywam,że to wersja dla Niemiec Demokratycznych ,do najstarszego modelu Warczyburga.
Safari eksportowe miały albo "goły " tył- bez napisów,albo symbol SMT 204 lub SMT 205
Wśród wersji na rynek niemiecki była wersja z zakresem UKF 88 - 100 MHz - dla DDR,oraz dla RFN z zakresem 88-108 MHz.Tę drugą nie mogę jak na razie odnależć ,a miałem na pewno,do zaginięcia mam nadzieję,że nie przyczynił się któryś z odwiedzających mnie kolegów
Niżej kilka SAFARI na eksport,wśród nich wersje dla byłej ( a szkoda!) Jugosławii i Czechosłowacji
Radio Miki >tranzystoryzowane< było produkowane w 2 wersjach,konkretnie chodzi o maskownicę przodu.
Nie wiem czy gałki były takie same w obu wersjach,czy można domniemywać ,że w tym są "pożyczone" z radia samochodowego prod.ZSRR,czy DDR ( ???).Proszę o pomoc,mam skopiowane takie gałki do ewent przełożenia.
Kiedyś/Ktoś pytał o Safari z numerem 3 i 4,możliwe,że tak miał wyglądać ten unikat dedykowany do pojazdów z plusem na masę.Domniemywam,że to wersja dla Niemiec Demokratycznych ,do najstarszego modelu Warczyburga.
Safari eksportowe miały albo "goły " tył- bez napisów,albo symbol SMT 204 lub SMT 205
Wśród wersji na rynek niemiecki była wersja z zakresem UKF 88 - 100 MHz - dla DDR,oraz dla RFN z zakresem 88-108 MHz.Tę drugą nie mogę jak na razie odnależć ,a miałem na pewno,do zaginięcia mam nadzieję,że nie przyczynił się któryś z odwiedzających mnie kolegów
Niżej kilka SAFARI na eksport,wśród nich wersje dla byłej ( a szkoda!) Jugosławii i Czechosłowacji
-
- 3125...6249 postów
Witaj Romanie. Warczyburg 311 - 312 odpada. Miałem to cudo i tam była instalacja 6V. Kombinowałem z różnymi przetwornicami aż w końcu trafiły mi się zwłoki Sterna Rayle (6/12V) i po paru miesiącach prac usłyszałem"Lato z radiem."romanradio pisze: ↑czw, 10 października 2019, 14:27 Ktoś pytał o Safari z numerem 3 i 4,możliwe,że tak miał wyglądać ten unikat dedykowany do pojazdów z plusem na masę.Domniemywam,że to wersja dla Niemiec Demokratycznych ,do najstarszego modelu Warczyburga.

- romanradio
- 1250...1874 posty
Witaj Janek
Zasugerowałem się tym,że ta niespotykana wersja oznaczona na zdjęciu jako NN "przyszła" do mnie z Niemiec.Mam jeszcze coś dziwniejszego,czerwona skala w Safari,nigdy nie spotkałem się wcześniej z taką kolorystyką .Z tyłu symbol 301 ,więc jak najbardziej typ Safari pierwszego modelu.
Co do drugiej wersji radia MIKI to pomyłkowo dałem zdjęcie póżniejszej wersji,takiej samej jak u kol. Alka.Wersja jak niżej była produkowana jako pierwsza,ma bardzo niską numerację.Ciekawostka- sposób montażu oprawki z żarówką oświetlającą skalę.Z boku radia nietypowe gniazdo głośnikowe,z symetrycznymi bolcami
Zasugerowałem się tym,że ta niespotykana wersja oznaczona na zdjęciu jako NN "przyszła" do mnie z Niemiec.Mam jeszcze coś dziwniejszego,czerwona skala w Safari,nigdy nie spotkałem się wcześniej z taką kolorystyką .Z tyłu symbol 301 ,więc jak najbardziej typ Safari pierwszego modelu.
Co do drugiej wersji radia MIKI to pomyłkowo dałem zdjęcie póżniejszej wersji,takiej samej jak u kol. Alka.Wersja jak niżej była produkowana jako pierwsza,ma bardzo niską numerację.Ciekawostka- sposób montażu oprawki z żarówką oświetlającą skalę.Z boku radia nietypowe gniazdo głośnikowe,z symetrycznymi bolcami
- walllker
- 625...1249 postów
Szanowni koledzy, widzę że w końcu ktoś poruszył temat który i mi od jakichś 2 lat nie jest obcy, szalejące ceny sprzętu lampowego sprawiły że moja kolekcję sprzętu RTV zaczęły mocno poszerzać urządzenia tranzystorowe i na układach scalonych produkowane przez Polskie firmy do lat 1990, czy się komuś to podoba czy nie i ten sprzęt zaczyna być sprzętem retro, a póki co ceny są znośne, i łatwy dostęp do części zamiennych więc warto poszerzyć swoja kolekcję. Radia samochodowe to mój ulubiony dział z uwagi że również posiadam Polski sprzęt motoryzacyjny który niedługo skończy 40lat. Niestety często się ocierałem że o radiach samochodowych jest naprawdę mało materiałów, więc zacząłem gromadzić różne informacje, spisywać, ściągać z sieci i zaczął powstawać w Wordzie coś w stylu małego katalogu Polskich radioodbiorników samochodowych, obejmujący ich historię, dane techniczne, schematy i tabele strojenia. Widząc ten temat dostałem pewnego rodzaju "motoru" aby przysiąść i ten katalog dokończyć. Katalog jak skończę chętnie udostępnię elektroniczne i nieodpłatnie tu na forum do wykorzystania przez wszystkich, i może zdobycia dodatkowej wiedzy, chciałbym aby było tam dużo zdjęć, i ciekawostek które pamiętają ludzie budujący ten sprzęt, może ktoś ma zdjęcia z hal produkcyjnych czy biur konstrukcyjnych, aby je w tym katalogu umieścić. Wdzięczny będę również za zdjęcia z waszych kolekcji sprzętów, szczególnie poszukuję zdjęć przedwojennego polskiego radia samochodowego, jeżeli można tak napisać, montowanego przez zakłady Philipsa w Warszawie na ulicy Karolkowej, były to modele serii 200, jak np. model 247B. Może ktoś ma takie zabytki u siebie i udostępnił by zdjęcia, czy np zdjęcia radia powojennego OS3, radia Żerań z przystawką krótkofalową które były produkowane do Warszawy M20. Bardzo proszę aby zdjęcia swojego autorstwa które ktoś chce abym umieścił w tym katalogu wrzucał tu na forum, z dopiskiem "Zamieszczone zdjęcie jest mojego autorstwa i wyrażam zgodę na wykorzystanie go w pracach, katalogach, opisach które będą udostępniane nieodpłatnie." lub pisanie na PW gdzie chętnie podam swój email i tam można przesłać takie zdjęcia i opisy czy własne wspomnienia z czasów produkcji sprzętu z dopisanym w/w zdaniem, to zdanie jest niezbędne abym z uwagi na prawa autorskie mógł wykorzystać te zdjęcia i opisy, oczywiście pod każdym umieszczając źródło skąd zdjęcie zostało poprane, niestety bez zgody autora nie będę wykorzystywał takich zdjęć przez co katalog będzie zubożony. Sądzę że ten katalog do marca roku 2020 byłby gotowy i mógł pójść w 100% nieodpłatnie w sieć dla każdego kto chce dowiedzieć się czegoś o Polskim sprzęcie retro gdyż na takim mi zależy. Podkreślam robię ten katalog dla siebie i chętnie go udostępnię ogółowi, nie chodzi mi o czerpanie jakichkolwiek z tego korzyści materialnych, ani wydanie go w jakimś wydawnictwie, chcę jako pasjonat stworzyć coś dla pasjonatów, i chętnie w tej pracy przygarnę każdą pomoc.
Nie bój się. I tak ktoś na tym zarobi. 

- romanradio
- 1250...1874 posty
No i po co to?
A co do tekstu wyżej/powyżej to moim skromnym zdaniem Trioda zasłużyła na to aby zamieszczać tu materiały których nie ma gdzie indziej.Tu i tylko tu.
Mam nadzieję na stopniowe "rozkręcanie się " tematu bez niepotrzebnych śmieci.
Jeśli chodzi o radyjka Żerań i OS3/II to na pewno będą pokazane/opisane dokładniej za niedługo
Przy okazji należy rozprawić się z mitem o Żeraniu-2.To tak jak z pokazanym na OLD RADIO Pionierem-52,ze sfałszowanym logo na tylnej ściance.Moja interwencja pomogła tylko częściowo,skreśleniem na czerwono,ale zdjęcie + opis (!) pozostało -po co ???
Niżej Żerań po renowacji,2 takie same radyjka "jeżdżą " po Pomorzu w Warszawach /garbuskach/
Roman
A co do tekstu wyżej/powyżej to moim skromnym zdaniem Trioda zasłużyła na to aby zamieszczać tu materiały których nie ma gdzie indziej.Tu i tylko tu.
Mam nadzieję na stopniowe "rozkręcanie się " tematu bez niepotrzebnych śmieci.
Jeśli chodzi o radyjka Żerań i OS3/II to na pewno będą pokazane/opisane dokładniej za niedługo
Przy okazji należy rozprawić się z mitem o Żeraniu-2.To tak jak z pokazanym na OLD RADIO Pionierem-52,ze sfałszowanym logo na tylnej ściance.Moja interwencja pomogła tylko częściowo,skreśleniem na czerwono,ale zdjęcie + opis (!) pozostało -po co ???
Niżej Żerań po renowacji,2 takie same radyjka "jeżdżą " po Pomorzu w Warszawach /garbuskach/
Roman
- romanradio
- 1250...1874 posty
Cd eksportowych wersji Safari
Niby wszystko ok, skala w wersji anglojęzycznej
ale ten zakres UKF-u !
gdzie to mogło trafiać ?
Niby wszystko ok, skala w wersji anglojęzycznej