Radio Sudety R208

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio Sudety R208

Post autor: walllker »

Witam szanownych kolegów, temat może dziecinny, ale utknąłem, otóż postanowiłem do swojego garażu odremontować otrzymane Sudety R-208, wiem dla większości niezbyt retro, ale prawie 30 lat radio już ma, i utknąłem, otóż radio ładnie głośno wyraźnie gra na zakresach DSK1K2 ale milczy na UKF, widać że ktoś przestrajał głowicę i grzebał przy UL1211, mało myślący założyłem że leży głowica i gruntownie ja przetestowałem, i tu niespodzianka napięcia zgodnie z schematem, zmierzona częstotliwość heterodyny przy przestrajaniu od 94,7MHz do 119,7MHz, no nic nie znalazłem w głowicy więc jej wyjście odłączyłem od UL1211 i podałem do innego radia, dokładnie do Śnieżki, i tu szok głowica UKF ładnie dział, czysto gra pokrywa całe pasmo, więc poszedł w ruch generator i na wejście (kołki wlutowane w płytkę do strojenia K8, K7 podające sygnał na wejście nr 5 UL1211 dałem zmodulowany częstotliwościowo sygnał 10,7MHz, ale p.cz milczy, mimo że włączony zakres UKF z głośnika nie dochodzi nawet cichy szum tylko delikatny warkot, przemierzyłem napicia na UL1211 i tak 1- 2,48V, 2-3,2V, 9-0,7V przy zakresie AM, przy UKF, 22mV, 12-3,2V, 14-9V, napięcia wyglądają na zgodne z schematem, ale widać że ktoś kiedyś wlutowywał tego UL1211 bo nawet uszkodzone są ścieżki, tak samo ktoś grzebał przy F6/F7 są to filtry 7x7 typu 202, 203 ale z pomiarów przejścia zachowane, wymieniane były C53 i C54 na jakieś radziecki, nie są to standardowe polskie „lizaki” detektor przemierzyłem i diody, rezystory oraz kondensatory 330p są ok. chciałem temat olać ale meczy mnie więc proszę o poradę, czy kupować i wymieniać tego UL1211. Nie wygląda na uszkodzony i nigdy nie widziałem żeby poleciał, jaka wasza rada co jeszcze byście sprawdzili.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio Sudety R208

Post autor: Marek7HBV »

Może błahostka-R21 przekręcony.Ustawia on poziom wzmocnienia dla torów AM/FM na zasadzie balansu-dobry AM,slaby FM.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Potencjometr dokładnie sprawdziłem i R21 ma się bardzo dobrze, meczy mnie ten UL1211 ale po pierwsze nigdy w żadnym radioodbiorniku nie trafiłem żeby padł, po drugie napięcia sa w normie i po trzecie działa część AM więc wydaje mi się mało prawdopodobne by strzelił, ale nie mam juz pomysłu dlaczego UKF milczy, może padł 3 stopień p.cz który jest w nimm tylko dla FM
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

W 1211 tory są częściowo rozdzielone i często padał czuły wzmacniacz FM-detektora,ale w tym przypadku jest zasilany ze stabilizatora[albo kondensatory wokół niego :lol: ]Zanim Kolega zacznie wymieniać scalak,warto wymienić kondensatory na pewne.Ustawienie PR21 jest krytyczne i przy rozstrojeniu filtrów p.cz. tworzy się kwadratura koła[po naszemu ;w pierwszej kolejności trzeba zestroić filtr p.cz. ,a następnie regulować wzmocnienie] i kręcenie wszystkim jest jak totek.P.S.http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/603 ... e322a5e693
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

W którejś serwisówce pisali, że wejście (które jest wspólne; oddzielne są stopnie ogranicznika FM i detektora AM) UL1211 łatwo upalić zbyt silnym sygnałem. I stąd też zapewne jeżeli dokładano dodatkowy stopień p.cz. FM, to przed demodulatorem, a nie za głowicą.

Tego PRka ustawia się beznadziejnie łatwo jeśli odbiornik ma czynny tor FM (o ile w ogóle ma...). Stroi się to albo na określone napięcie (wg serwisówki) albo po prostu na... najgłośniejszy szum przy braku sygnału na UKF. Wstępnie można tak jak w serwisówkach, na określone napięcie, a później na optimum dla danego egzemplarza układu. Serwisówka MK2500A podaje 1,25V +/-0,05V na nóżce 4.

Przy czym stroi się to dość ostro a stała czasowa jest spora (bo to koniec końców obwód ARW dla AM a strojenie PRkiem jest niczym innym jak wycelowanie polaryzacją wejścia w największe wzmocnienie), także samo nastawienie jest banalne, ale wymaga odrobiny cierpliwości.

Patrzę na schemat bliźniaczej Śnieźki tej Sudetopodobnej, R-207:
Masz identyczne napięcia na nóżkach 10 i 12? Powinno być ok. 1,6-1,7V. Lub czy cewka F4 (226) włączona pomiędzy nie ma przejście? Jeśli nie, to stopień końcowy FM nie może działać. Tak samo na n. 13 i 14 powinno być takie samo napięcie oraz poprzez uzwojenie cewki filtru F6 (202) powinno być przejście.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Odpaliłem katalog filtrów 7x7 i zgodnie z katalogiem sprawdziłem przejścia wszystko jest ok dalej nie myśląc odpaliłem generator i zabrałem się za strojenie, ale p.cz dla FM się nie stroi na wyjściu detektor cały czas stałe 0.34V i nic się nie zmienia więc zamówiłem nowy UL1211 jak przyjdzie to wlutuje i spróbuję zestroic p.cz zobaczymy co będzie, dodam że wymieniłem wszystkie kondensatory wokół tego ULa na sprawne choć stare nie wykazywały uszkodzenia i nic to nie dało
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

walllker pisze: czw, 3 października 2019, 11:25 przemierzyłem napicia na UL1211 i tak 1- 2,48V, 2-3,2V, 9-0,7V przy zakresie AM, przy UKF, 22mV, 12-3,2V, 14-9V, napięcia wyglądają na zgodne z schematem
??? :shock: Patrzyłeś może nie tylko na schemat radia, ale i UL1211? No to pobierz sobie z oldradio załącznik
http://www.oldradio.pl/karta.php?780
na którym będziesz miał oba schematy. I już powinno być jasne że jeżeli na końcówce nr 12 panuje 3,2V, to UL1211 jest pogięty. :oops: A dokładniej - pogięty jest trzeci stopień p.cz. FM (ogranicznik) i dlatego radio grało na zakresach AM. Może ktoś przywarł końcówkę 12 (lub 10) bezpośrednio do zasilania i upalił diody względnie drucik łączący końcówkę 12 z chipem?
Opisywane wyżej problemy z optymalnym ustawieniem podkówki R21, z reguły różnym dla AM i FM nie wynikają z zależności parametrów stopnia regulacyjnego UL1211 od częstotliwości, lecz z obciążania źródła napięcia regulacyjnego przez regulowany mieszacz samodrgający AM. Tym źródłem, zarówno przy AM jak i FM jest stopień detektora AM w UL1211, oczywiście przy pracy na FM nie otrzymuje on sygnału do detekcji i składowa stała na jego wyjściu (końcówka 1) nie zależy od poziomu sygnału FM.
Przy pracy na zakresach AM mieszacz samodrgający obciąża detektor tylko małym prądem bazy tranzystora T3, pracującego bez nasycenia. Natomiast na zakresie FM zostaje odłączone napięcie zasilające kolektory tranzystorów T2 i T3, w wyniku czego T3 wchodzi w nasycenie, jego prąd bazy silnie rośnie i napięcie na wyjściu detektora wyraźnie spada, tym samym spada też napięcie polaryzujące pierwszy stopień UL1211. Aby przywrócić optymalną jego wartość, należałoby zmienić ustalone poprzednio, optymalne dla AM ustawienie podkówki więc w praktyce wybiera się zgniły kompromis.
Obciążania źródła napięcia regulacyjnego przez mieszacz samodrgający AM na zakresie FM można było uniknąć, przełączając sekcją "d" przełącznika zakresów napięcia zasilające emitery tranzystorów w głowicy UKF oraz mieszaczu AM (dołączając do masy odpowiednie rezystory emiterowe), a nie kolektory. Wówczas nieczynne tranzystory pozostawałyby w stanie zatkania a nie nasycenia. Niestety Polska Myśl Techniczna nie wpadła na to w porę, a teraz jest już po ptokach, ponieważ taka zmiana wymagałaby poważnego rzezania płytki w okolicach przełącznika zakresów, mieszacza AM oraz głowicy UKF a następnie pętania jej kabelkami. Można jednak spróbować uniknąć wielkiej rzeźby doprowadzając do kolektorów mieszacza AM napięcie niezależnie od zakresu (poprzez przełączenie R10 ze styku 1d na styk 2d sekcji UKF przełącznika zakresów) oraz zmniejszając R17 na tyle, aby na zakresie UKF wymusić na emiterach T2 i T3 napięcie zbliżone do 3V, takie jakie panuje na ich bazach. Oba te tranzystory zostaną wówczas zatkane i nie będą zakłócały pracy odbiornika oscylacjami. Niestety zwiększy to obciążenie filtru R27 C56 na zakresie UKF o 6mA, co wywoła wyraźny spadek napięcia zasilającego tor odbiorczy na tym zakresie. Można temu zapobiec zmniejszając R27 tak aby przy odbiorze na UKF otrzymać napięcie zgodne ze schematem, a wzrost tego napięcia na zakresach AM (wynikający z odłączenia R17 od zasilania) skompensować poprzez włączenie między masę a styk 1d przełącznika zakresów dodatkowego rezystora obciążającego filtr zasilacza podczas pracy na zakresach AM. Można też oczywiście zapewnić całkowitą niezależność tego napięcia od odbieranego zakresu obciążając filtr diodą Zenera średniej mocy na napięcie 9.2 lub 9,1V, i jeszcze na wszelki wypadek wstawić w miejsce C56 współczesny kondensator o identycznych gabarytach ale większej pojemności, dla uniknięcia pogorszenia filtracji po zmniejszeniu R27. To oczywiście prymitywne i dość brutalne zabiegi, nie do przyjęcia w zbliżonych schematowo odbiornikach bateryjnych (np. Biwak) z uwagi na znaczne zwiększenie poboru prądu (szczególnie przy cichym graniu), ale w odbiornikach zasilanych wyłącznie z sieci to nie przeszkadza. Możliwość ustalenia optymalnych warunków pracy UL1211 na wszystkich zakresach jest chyba tego warta.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

No wszystko fajnie, ale nikt o standardowym poziomie cierpliwości nie będzie pruł połowy radia, żeby zrobić taki wodotrysk.

Z całej zgniłości tego kompromisu wybieram możliwie niski próg ograniczania FM. :roll: Przy niepoprawnym nastawieniu na FM w ogóle nie będzie odbioru, przy AM temat jako-tako ogarnie ARW.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.