Wzmacniacz wołający o pomstę do nieba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz wołający o pomstę do nieba
Jeszcze tak niedawno wzmacniacz bez USZ nie był uważany jako z lepszymi parametrami, obecnie lansuje się wzmacniacze bez USZ. Czy to komercyjne i marketingowe lansowanie jakości wzmacniaczy? Kolego Wiech wytłumacz co to za nowe określenie zamulanie wzmacniacza?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz, 22 września 2019, 23:32 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
"Zamulenie parametrów transformatora" - po prostu chciałem określić ukrycie wad transformatora głośnikowego, oczywiście nie wszystkich, ale przez USZ można "polepszyć" pasmo przenoszenia TG, przesunąć lub ukryć rezonanse, poszerzyć pasmo przenoszenia - ja jak robię to staram się bez USZ albo z małym max 6dB, a nie jak Kolega podaje że musi być dużo- dla mnie 10db to już za dużo.
Słuchu idealnego nie mam, ale w domu mam kilku audiofilów i to oni oceniają grę sprzętu.
Ja oceniam sprzęt wg oscyloskopu i czasem miernika zniekształceń ( niestety pożyczanego).
Słuchu idealnego nie mam, ale w domu mam kilku audiofilów i to oni oceniają grę sprzętu.
Ja oceniam sprzęt wg oscyloskopu i czasem miernika zniekształceń ( niestety pożyczanego).
-
- 2500...3124 posty
30 dB to dość dużo. 20 dB to umiarkowanie (standard w dużej części historycznych wzmacniaczy). 10 dB to prawie nic.Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 22:52 (...) ja jak robię to staram się bez USZ albo z małym max 6dB, a nie jak Kolega podaje że musi być dużo- dla mnie 10db to już za dużo.
Naprawdę, z której strony nie spojrzę, nie potrafię zrozumieć Twojego toku rozumowania. Piszesz:
Nie bardzo rozumiem, w jakim sensie np. poszerzenie pasma albo obniżenie rezystancji wyjściowej można nazwać ukrywaniem wady. Powiedziałbym, że jest to raczej eliminacja wady, względnie: poprawienie (bo pasmo zawsze będzie się gdzieś kończyć, ze sprzężeniem czy bez).(...) ukrycie wad transformatora głośnikowego, oczywiście nie wszystkich, ale przez USZ można "polepszyć" pasmo przenoszenia TG, przesunąć lub ukryć rezonanse, poszerzyć pasmo przenoszenia (...)
Natomiast zupełnie nie rozumiem idei stojącej za konstruowaniem wzmacniaczy bez USZ. Oddaje się bardzo wiele, nie zyskując niemal nic w zamian.
Wobec tego tym bardziej nie rozumiem jak taki turniej wygrywają wzmacniacze z otwartą pętlą.Ja oceniam sprzęt wg oscyloskopu i czasem miernika zniekształceń ( niestety pożyczanego).
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 3125...6249 postów
Witam
Głębokość ujemnego sprzężenia zwrotnego dobiera się w zależności od wzmocnienia poszczególnych stopni, napięcia (mocy) wyjściowej oraz czułości.kubafant pisze: pn, 23 września 2019, 07:0130 dB to dość dużo. 20 dB to umiarkowanie (standard w dużej części historycznych wzmacniaczy). 10 dB to prawie nic.Wiech pisze: ndz, 22 września 2019, 22:52 (...) ja jak robię to staram się bez USZ albo z małym max 6dB, a nie jak Kolega podaje że musi być dużo- dla mnie 10db to już za dużo.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Z dotychczasowych wypowiedzi Kolegi widać, że Kolega reprezentuje tą drugą szkołę - wg Kolegi dawać USZ na poziomie 20dB to standard a brak USZ to zbrodnia!kubafant pisze: ndz, 22 września 2019, 22:13
Autor strony Angelfire, emerytowany wykładowca jakiegoś uniwersytetu amerykańskiego, który zajmuje się techniką lampową dobrze podsumował dwie szkoły konstruowania wzmacniaczy.
Sposób pierwszy to zbudować wzmacniacz z użyciem dobrego transformatora głośnikowego, projektując wszystko starannie, używając wielu lokalnych pętli sprzężenia zwrotnego, dbając o każdy detal, tak żeby jeszcze bez ogólnego SZ urządzenie miało niezłe parametry.Wtedy dodaje się skromne 20 dB USZ i uzyskuje wzmacniacz wysokiej klasy.
Szkoła druga to jest nie dbać o nic, tylko o jak największe wzmocnienie a potem zadać całości tak silne SZ jakie jest w stanie znieść bez wpadania w oscylacje.
Może spotykaliście się tylko z tym drugim sposobem myślenia i stąd ten irracjonalny wstręt do USZ?
Nie wiem tylko po co Kolega lansuje transformatory głośnikowe wielosekcyjne, lampy pseudo audiofilskie , podobnie kondensatory -np słynne już polecane "styrofleksy", które wcale nimi nie były.
Tu trzeba dać jak najprostszy transf głośnikowy - dla SE 2 sekcyjny, dla PP 3 sekcje , dowalić pętlę USZ, która wszystko przykryje i mamy "Hi-fi".

Pozdrawiam
Wiesław
-
- 2500...3124 posty
Gratuluję przenikliwości... 

Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
Oscylogramy i pomiary pasma
Poniżej oscylogramy odpowiedzi wzmacniacza na pobudzanie sygnałem prostokątnym o różnej częstotliwości. Udało mi się ująć chyba wszystkie częstotliwości, o które prosiliście. Wzmacniacz w zamkniętej pętli. Nie przewiduję możliwości pracy wzmacniacza w otwartej pętli, wobec tego przeprowadzanie pomiarów w takim stanie uważam za bezcelowe. Nietrudno zresztą przewidzieć ich wygląd
Pomiar przy 50 kHz to oczywiście tylko ciekawostka.
Zapomniałem zrobić pomiary dla spadku -1 dB, zrobię je przy następnej okazji gdy wzmacniacz będzie na warsztacie (przy montażu maskownicy dolnej).
Pasmo przenoszenia zmierzone ze spadkiem -3 dB wynosi:
1) kanał L, P = 1 W: b/d - 118 kHz
2) kanał L, P = 8 W: 13,5 Hz - 108 kHz
3) kanał R, P = 1 W: b/d - 118 kHz
4) kanał R, P = 8 W: 14 Hz - 110 kHz
Pozdrawiam,
Jakub

Pomiar przy 50 kHz to oczywiście tylko ciekawostka.
Zapomniałem zrobić pomiary dla spadku -1 dB, zrobię je przy następnej okazji gdy wzmacniacz będzie na warsztacie (przy montażu maskownicy dolnej).
Pasmo przenoszenia zmierzone ze spadkiem -3 dB wynosi:
1) kanał L, P = 1 W: b/d - 118 kHz
2) kanał L, P = 8 W: 13,5 Hz - 108 kHz
3) kanał R, P = 1 W: b/d - 118 kHz
4) kanał R, P = 8 W: 14 Hz - 110 kHz
Pozdrawiam,
Jakub
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
Powyżej 5 kHz oscylacje są już słabo tłumione, jesteś pewien, że to się nie wzbudza na kilkudziesięciu kHz przy obciążeniu kolumnami? Jak kompensowałeś pętlę? Jak masz dwukanałowy oscyloskop możesz zmierzyć jaki jest margines amplitudy i fazy, bo nie wygląda to za dobrze.
-
- 625...1249 postów
Ja nie chcę się "czepiać" ale już przy 1kHz widać że coś się wzbudza.
Czy jesteś pewny sygnału z generatora?
Jak masz w oscyloskopie 2 kanały to daj na drugim sygnał wprost z generatora - tak dla porównania.
Czy jesteś pewny sygnału z generatora?
Jak masz w oscyloskopie 2 kanały to daj na drugim sygnał wprost z generatora - tak dla porównania.
-
- 1250...1874 posty
... szkoda, że Kolega nie zdecyduje się na opublikowanie pomiarów wzmacniacza pracującego bez USZ- byłby to przykład ,, że czegoś nie należy robić,, - mam na myśli niestosowanie USZ. Przy okazji niedoszłej ? publikacji można byłoby się wiele dowiedzieć o klasie najważniejszego elementu - transformatora głośnikowego.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 2500...3124 posty
Konstruktywna krytyka jest zawsze mile widzianaWiech pisze: wt, 24 września 2019, 22:38 Ja nie chcę się "czepiać" ale już przy 1kHz widać że coś się wzbudza.

Nie pomyślałem o tym - przeprowadzę odpowiednie próby. Generator jest lampowy a sygnał prostokątny generowany jest w nim w przerzutniku Schmitta, wyzwalanym podstawowym sygnałem sinusoidalnym.Czy jesteś pewny sygnału z generatora?
Ogólnie pomiary prostokątem o wyższych częstotliwościach wskazały na potrzebę ponownego przyjrzenia się sprawie. Przy 1 kHz oscylacje są naprawdę minimalne - na tej częstotliwości dobierałem kondensator kompensujący pętlę, pod kątem jak największego stłumienia oscylacji (dzwonienia), a zarazem bez zbytniego rozmycia czoła fali.Einherjer pisze: wt, 24 września 2019, 22:01 Powyżej 5 kHz oscylacje są już słabo tłumione, jesteś pewien, że to się nie wzbudza na kilkudziesięciu kHz przy obciążeniu kolumnami? Jak kompensowałeś pętlę? Jak masz dwukanałowy oscyloskop możesz zmierzyć jaki jest margines amplitudy i fazy, bo nie wygląda to za dobrze.
Oscyloskop jest dwukanałowy.
W sumie masz rację. Będą wyniki bez USZ.Lisor pisze: śr, 25 września 2019, 07:04 ... szkoda, że Kolega nie zdecyduje się na opublikowanie pomiarów wzmacniacza pracującego bez USZ- byłby to przykład ,, że czegoś nie należy robić,, - mam na myśli niestosowanie USZ. Przy okazji niedoszłej ? publikacji można byłoby się wiele dowiedzieć o klasie najważniejszego elementu - transformatora głośnikowego.
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 2500...3124 posty
Pisząc "kondensator kompensujący pętlę" masz na myśli kondensator równolegle do rezystora sprzężenia zwrotnego? Kompensacja wyprzedzająca może nie być wystarczająca przy 20dB sprzężenia. Może być potrzebna też opóźniająca (dwójnik RC równolegle do rezystora anodowego w pierwszym stopniu). Mając płynnie przestrajany generator sinusoidy i oscyloskop w trybie X-Y możesz zdjąć charakterystyki Bodego w otwartej pętli i wtedy dobrać kompensację.
-
- 625...1249 postów
Ja czasem daję zamiast rezystora z kondensatorem równolegle do anody, rezystor z kondensatorem w szereg do masy na wejściu sygnału do siatki S1 lampy mocy - a prostokąt przebiegu reguluję wielkościami rezystancji i czasem pojemnością wg obrazu widzianego na oscyloskopie.
-
- 2500...3124 posty
@Wiech, z punktu widzenia sygnałów zmiennych takie połączenie jest równoważne.
-
- 2500...3124 posty
...a nawet lepsze. Ma bowiem tę przewagę, że nie ułatwia przenikania zakłóceń z zasilania, na wypadek gdyby takowe występowały.Einherjer pisze: śr, 25 września 2019, 10:17 @Wiech, z punktu widzenia sygnałów zmiennych takie połączenie jest równoważne.
Nie przypuszczałem, że taka kompensacja będzie potrzebna - widuje się ją b. rzadko na schematach wzmacniaczy SE, o wiele częściej na schematach wielostopniowych, rozbudowanych wzmacniaczy PP.
Zaraz sprawdzę jak wygląda sprawa z marginesem stabilności, na razie poranek poświęcałem na walkę ze wzbudzeniem mullarda, dodam na marginesie, że udało mi się zakończyć ją sukcesem. Czasem najbardziej estetyczny sposób układania przewodów (razem w wiązkach) nie jest optymalny pod kątem elektrycznym. Tutaj problemem był przewód od anody EL84 do transformatora biegnący obok obwodów wejściowych EF86.
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa