Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zwróć uwagę jak są podłączone słuchawki. autor konstrukcji zastosował sprzężenie zwrotne napięciowe i prądowe, kibicuję tej ciekawej (przy tym taniej) konstrukcji.AZ12 pisze: wt, 3 września 2019, 07:24 Witam
Tylko dlaczego jest tu podwójna pętla ujemnego sprzężenia zwrotnego.
Fakt, w słuchawkach "masy" prawego i lewego kanału muszą być rozdzielone.AZ12 pisze: wt, 3 września 2019, 10:23 Witam ponownie
W tej konstrukcji wzmacniacza nie da się zastosować słuchawek wyposażonych w wtyk jack ze względu na połączenie mas, trzeba zastosować DIN 590 jak w odbiorniku Amator stereo.![]()
W mojej ocenie w układach lampowych nie może być już żadnych nowości, gdyż wszelkie możliwe proste aplikacje z lampami były setki razy analizowane i wałkowane na naszym Forum oraz w wielu innych miejscach. Autor układu, po publikacji przeze mnie parametrów wzmacniacza, błyskawicznie wysłał do mnie PW, w której poinformował mnie (bo raczej nie była to prośba), że nie zezwala na jakiekolwiek dalsze publikowanie szczegółów konstrukcyjnych swojego wzmacniacza. Napisał również, że niektóre z wyników są złe (a i tak pozostałe mają się nijak do odsłuchów), gdyż wzmacniacz nie jest przeznaczony do współpracy z słuchawkami o niskiej impedancji, a na stronie i w opisie aukcji Allegro ma błąd. Minęły jednak prawie dwa tygodnie od czasu gdy dostałem PW, a błędy w opisach jak były, tak są, więc może jednak nie o to tu chodzi...faktus pisze: pn, 26 sierpnia 2019, 15:54 Witam.
Dziwna sprawaNawet patenty pozwalają na publikowanie opisu i rysunków technicznych dotyczących samego patentu. Ochrona patentowa dotyczy zarobkowego wykorzystania przez inne osoby wymienionego i chronionego patentem rozwiązania, a nie zakazu upubliczniania chronionego rozwiązania. Wyraźnie chodzi o możliwość zapoznania się z patentem i zakazie jego stosowania wbrew woli autora. Więc jak inni mają stwierdzić czy nie kopiują chronionego rozwiązania, czysta paranoja.Romekd pisze: pn, 26 sierpnia 2019, 12:50 EDIT:
Jednak autor tego wzmacniacza nie wyraził zgody na publikowanie schematu (dostałem w tej sprawie prywatną wiadomość). Uszanuję jego życzenie.
A czy autor tego " cuda " bynajmniej sam nie zerżnął schematu i teraz boi się konsekwencji.
Pozdrawiam.
Na przedstawionym w wypowiedzi oscylogramie bardzo dobrze widać cechy wzmacniacza lampowego (tu nieco przesterowanego) - przebieg sinusoidalny, podany na wejście wzmacniacza, wygląda jakby powstał z modyfikowanego do "sinusa" przebiegu trójkątnego, o czym mogą świadczyć zbyt proste zbocza tego przebiegu (wyglądają jak narysowane od linijki) i wyraźnie widoczne dzióbki na szczytach sygnału. Po przejściu przez wzmacniacz dzióbki są zdecydowanie mniej widoczne, a kształt zboczy bardziej przypomina ten występujący w idealnym przebiegu sinusoidalnym. -Marek7HBV pisze: śr, 4 września 2019, 15:54 Witam.Dalszy ciąg wzmacniacza na PCL85/805.Po wstępnych pomiarach i odsłuchu zmieniłem rezystor w anodzie triody na 18 k i w prądowym sprzężeniu z 100 na 50.Ze względu że układ ma najcięższe warunki pracy przy słuchawkach 32 omy,dokonałem prostego pomiaru[oscyloskopem] przy tej wartości.Pomiar na wyjściu wzmacniacza na rezystencji 50+32=82 i f=1000Hzprzest.JPG.Przy napięciu wyjściowym 6.5Vpp [następuje ograniczanie dodatniego wierzchołka sygnału na anodzie triody]widoczny jest silny przester[i słyszalny także].Natomiast do poziomu napięcia wyjściowego 6Vpp zniekształcenia są minimalne,co daje maksymalny prąd wyjściowy ok +/- 35 mA.Na fotografii przebieg o niższej amplitudzie jest przebiegiem sterującym.Całkowite wzmocnienie napięciowe wynosi tylko 3V/V ale przy odsłuchu z CD całkowicie wystarczy[dla wyższych rezystencji obciążenia rośnie!].Pasmo przy zastosowanych kondensatorach jest liniowe od 10!Hz do 40 kHz.
Dlatego mnie osobiście dziwi reakcja autora, o ile schemat wzmacniacza nie jest jego autorskim projektem dotychczas nie opublikowanym i nie sprawdzanym przez innych.Romekd pisze: sob, 7 września 2019, 22:51 W mojej ocenie w układach lampowych nie może być już żadnych nowości, gdyż wszelkie możliwe proste aplikacje z lampami były setki razy analizowane i wałkowane na naszym Forum oraz w wielu innych miejscach.
Taki mam generator Kol RomkuRomekd pisze: sob, 7 września 2019, 23:38 Witam.
przebieg sinusoidalny, podany na wejście wzmacniacza, wygląda jakby powstał z modyfikowanego do "sinusa" przebiegu trójkątnego, o czym mogą świadczyć zbyt proste zbocza tego przebiegu (wyglądają jak narysowane od linijki) i wyraźnie widoczne dzióbki na szczytach sygnału.
Tak pomyślałem. W czasach młodości budowałem generatory na ICL8038 i właśnie przebieg o podobnym kształcenie dawały na wyjściu "sinus". Odkurzyłem bardzo stary układ, nad którym męczyłem się jeszcze w szkole średniej. Wstawiłem ICL-a w podstawkę i otrzymałem przebieg jak w załączniku poniżej. -Marek7HBV pisze: pn, 9 września 2019, 22:56Taki mam generator Kol RomkuRomekd pisze: sob, 7 września 2019, 23:38 Witam.
przebieg sinusoidalny, podany na wejście wzmacniacza, wygląda jakby powstał z modyfikowanego do "sinusa" przebiegu trójkątnego, o czym mogą świadczyć zbyt proste zbocza tego przebiegu (wyglądają jak narysowane od linijki) i wyraźnie widoczne dzióbki na szczytach sygnału.Dlatego dla porównania nakładam obraz sygnałów we/wy.A tu fragment powiększony ok.30x szczytu [amplituda całkowita ok. 3Vpp przy 1000 Hz-fragment amplituda ok 100 mV,szerokość ekranu ok.1 ms
ta technika analogowa]P2330276.JPG.Ani śladu wyższych harmonicznych,a także drugiej czy trzeciej-na oko wszystko w porządku
.Pozdrawiam P.S. Z pośpiechu źle podpisałem obrazek w poprzednim poście -nie sygnał na anodzie triody,lecz wyjściowy na katodzie pentody
![]()
Fakt
Druga harmoniczna i kilka kolejnych z sygnału o częstotliwości 10 Hz, znajdują się na skraju pasma akustycznego i nasz słuch nie jest w tym zakresie jakiś specjalnie czuły. 1% zniekształceń to 10000 razy mniejsza moc dla sumy wszystkich harmonicznych, więc ciężko byłoby coś usłyszeć.Marek7HBV pisze: pt, 27 września 2019, 10:59 FaktDlatego oceny zniekształceń w procentach nawet nie śmiem podawać, ale suma-sumarum przy 10 Hz widać tylko ruch membrany. Czyli nie jest aż tak źle z tym moim generatorem
![]()
Koledzy, minął ponad miesiąc od wysłania do mnie prywatnej wiadomości na "Triodzie" przez autora i producenta opisywanego w wątku wzmacniacza słuchawkowego. W PW właściciel firmy SinusAudio kategorycznie zażądał ode mnie zaprzestania publikowania szczegółów dotyczących budowy jego wzmacniacza oraz zamieszczenia "sprostowania" (najlepiej w pierwszej mojej wypowiedzi tego wątku), że pomiary dla niskich impedancji słuchawek wypadły co prawda źle, ale tylko dlatego, gdyż przeznaczeniem wzmacniacza jest współpraca z słuchawkami wysokoomowymi, a na stronie SinusAudio i Allegro "wkradł się" błąd, co do poprawnej współpracy wzmacniacza również z słuchawkami o niskiej impedancji przetworników (od 32 Ω...). Autor układu nie odważył się wypowiedzieć w wątku, co mnie akurat nie dziwi, ale też nie poprawił "błędu" na stronach reklamujących produkt, co niestety nie najlepiej świadczy o jego solidności i uczciwości, choć może mylnie odnoszę takie wrażenie...faktus pisze: ndz, 8 września 2019, 08:58 Kolego Romku, sam napisałeś:Dlatego mnie osobiście dziwi reakcja autora, o ile schemat wzmacniacza nie jest jego autorskim projektem dotychczas nie opublikowanym i nie sprawdzanym przez innych.Romekd pisze: sob, 7 września 2019, 22:51 W mojej ocenie w układach lampowych nie może być już żadnych nowości, gdyż wszelkie możliwe proste aplikacje z lampami były setki razy analizowane i "wałkowane" na naszym Forum oraz w wielu innych miejscach.
Dziwisz się, że pomimo dwu tygodni autor nie skorygował błędów w opisie, ja sądzę że jest to zabieg celowy aby nie zniechęcić pewnej grupy kupujących.