Wakacyjne zdobycze radioretro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Re: Wakacyjne zdobycze radioretro

Post autor: pawfil »

Telefunken 143gw-g - na to maleńkie radyjko polowałem długo nie wierząc że jeszcze gdzies się zachowało, a jednak :) jest!

A gdzie takie cuda można jeszcze znaleźć?
Paweł
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

W berlińskim muzeum techniki znalazłem krótka instrukcję. Dowiedziałem się też że radio planowano sprzedawać także Polakom, stąd obujezyczne napisy i instrukcja po polsku. Ostatecznie jednak nie wprowadzono sprzedaży dla ludności polskiej (poza volksdeutschami). Ciekawe jaka była wielkość produkcji. Ktoś ma takie radio w kolekcji?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

To stąd w nazwie jest to drugie G od Generalgouvernement (Generalnej Guberni). Ta wersja nie ma strojenia tylko wybór jednej z trzech predefiniowanych stacji. Wersja "oryginalna", 143GW ma normalny kondensator strojeniowy i skalę.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

barto_s pisze: ndz, 2 września 2018, 20:14 W berlińskim muzeum techniki znalazłem krótka instrukcję. Dowiedziałem się też że radio planowano sprzedawać także Polakom, stąd obujezyczne napisy i instrukcja po polsku. Ostatecznie jednak nie wprowadzono sprzedaży dla ludności polskiej (poza volksdeutschami). Ciekawe jaka była wielkość produkcji. Ktoś ma takie radio w kolekcji?
Na pewno się sporo tych radiów zachowało. Sam pamiętam kilka licytacji z allegro na przestrzeni kilkunastu lat. Jestem w posiadaniu takiego odbiornika, obudowa wymaga klejenia, poczta dała sobie z nią radę :(.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Kilka w ciągu kilkunastu lat to sporo? Jaki numer seryjny ma Twój egz?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Może i nie wakacyjne i nie stricte radiowe ale dziś poszedłem na Grudziądzki bazarek i kupiłem od kolegi z którym morsuję magnetofon szpulowy Grundig TK 145 De Luxe. Magnetofon ciekawy, bo ze Szwecji,choć to Grundig.Coś takiego jak ZK 145,których mało było.Co do sprawności, to był zablokowany silnik i nie miałem gdzie tego rozbierać.W bałaganie i nerwach na stole w kuchni rozebrałem silnik ale źle wycentrowałem i d.... blada :evil:
Chyba go wyciągnę i wycentruję na stole, ale to dopiero po(bliskiej już :D ) przeprowadzce.
Stan zachowania ładny i chyba to starsza wersja,bo na Radiomuseum jest taki ale ma wskażnik wychyłowy-taki jak tranzystorowe ZK z pierwszych lat produkcji.U mnie jest EM 84 Mullarda i świeci ładnie,prawie jak nowa.Cały mechanizm to samo co ZK-części i paski są dostępne.Głowica zasyfiona i zaśniedziała-do czyszczenia.Cena 30zł.Kupiłem ,bo te magnetofony lubię-wspomnienie dzieciństwa.
No i z innych"śmieciowych" okazji-maszyna elektroniczna do pisania Panasonic KX-R550(układ QWERTY) za 25zł.Sprawna tylko kasetkę z taśmą trzeba kupić(20zł na Allegro) i nieco odczyścić.Kupiłem,bo to jest unikat-mało tego było, bo szybko zostały wyparte przez komputery(ostatnią fabrykę maszyn do pisania zamknięto w Indiach w 2011 roku).Kiedyś będzie dużo warta.A elektronicznych to w ogóle mało było-ja je pamiętam z lat 90-tych.I mam jeszcze dwie przedwojenne maszyny do pisania uratowane przez mojego ojca przed wywaleniem na złom.
No i w wakacje kupiłem jeszcze radio DAB+ Technisat(nowe 50 Euro w Niemczech) za 30zł sprawne i jak nowe.Ładnie gra tylko baterie żre jak głupie a na akumulatorach głupieje(za niskie napięcie).A i tak FM odbiera bo tego DAB+ to prawie u mnie nie ma-sama czkawka.Ale jak pojadę na Zachód czy do Skandynawii ja znalazł.
P.S.
Jakbym silnika w tym szpulowcu nie zrobił to może"w razie W" ma ktoś silnik od lampowego ZK 120,140,145?
Ale w normalnej cenie i nie pordzewiały złom.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

barto_s pisze: wt, 4 września 2018, 14:41 Kilka w ciągu kilkunastu lat to sporo? Jaki numer seryjny ma Twój egz?
Tak uważam, a ile bylo takich radiów które pojawiły się na chwilkę na allegro ;) ja mam w archiwum tylko te co wisiały..
Niestety nawet nie wiem gdzie on się teraz znajduje... Niedawno nabyłem 5 pełnych busów radiów, gramofonów i innych grających wynalazków i już się pogubiłem..
kraz

Post autor: kraz »

Witam przedwczoraj kolega do mnie zadzwonił i prosto ze stryszku wyciągnięte lekko z kurzu ogarnięte nic współcześnie nie grzebany w ładnym stanie, brak gałki środkowej, wtyczki i tylnej ścianki, dekielek z lampy spadł chyba niedawno bo miejsce po nim ładnie czyste, może i był na stryszku ale dla niekumatego to nic nie znaczący element, a i stryszku już nie ma bo budynek wyburzono :( a i tak fajne znalezisko, kolega powiedział że jak dla mnie to 250 bo na alledrogo to już 400 więc nie negocjowałem już ceny.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

mam takie emblematy Philipsa. Może jakaś wymiana?
pawfil
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pawfil »

Wspomnienie wakacji - IKA Symfonja
Paweł
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

pawfil pisze: śr, 24 października 2018, 17:37 Wspomnienie wakacji - IKA Symfonja
Pięknie! 😀 gratuluję
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Takie coś mi wpadło :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Miło popatrzeć. Wygląda na kompletną i 100% oryginał.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Z wyprzedaży garażowej :)
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

A o to moja wczorajsza zdobycz

Antena ( myślę, że radiowa ) Wireless, A. Thomas - wynik że Francuska . Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem u góry pokrętło z trzema zakresami hmm wg mojego tłumaczenia
1) fale długie ( grandes ondes )
2) fale średnie ( moyennes ondes )
3) fale krótkie ( petites ondes )

Wysokość całkowita 86 cm
nie udało mi się znaleźć takiej samej ale podobną tego producenta.
https://www.radiomuseum.org/r/wireless_ ... cadre.html

Może ktoś coś będzie więcej wiedział i się podzieli wiedzą :-)
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion