jak zrobić DOBRZE BRZMIĄCY piec do gitary??? schemat? rady?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pudl
100...124 posty
100...124 posty

jak zrobić DOBRZE BRZMIĄCY piec do gitary??? schemat? rady?

Post autor: pudl »

Witam! Piece lampowe juz robiłem i to nie jeden ale ciągle nie podoba mi się ich brzmienie :( Teraz sie męcze z mesą DR kanał red.. wszystko według schematu, ładnie zaplanowana płytka a brzmienie jest takie se.. choćby z taniej kostki gitarowej :? Jest tu ktos kto zrobił naprawde konkretny piec z miesistym potężnym brzmieniem??? Nie wiem co jeszcze mogę w tym moim pozmieniać.. Słyszałem że sie stosuje niby jakies ścieżki i pojemność między nimi ma robić za kondensatro i sprzezenie zwrotne zapewniac ale czy nie jest to sciema?? Przeciez taki kondensatro ma z kilka pF co przy najwyzszych, niegitarowych czestotliwosciach ma zmaczenie... Prosze o jakas pomoc, rade.. Pozdro
Beniek

Post autor: Beniek »

brzmienie wzmacniacza w dużej mierze zależy od transformatora wyjściowego, jeszcze np. jeżeli stosujaż jakieś gówniane głośniki to nie myśl że będzie to brzmiało dobrze.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

W wiekszosci przypadków kopii istniejacych wzmacniaczy jak np, Mesa, Soldano czy innych wykonanych amatorsko niezadowalajace brzmienie jest skutkiem uzycia nieodpowiednich glosnikow i marnych transformatorów wyjsciowych.

Odsluchalem kilka nagran z Twojej strony. Mysle ze to co potrzebujesz to nie Mesa tylko jakis wariant wzmacniacza "Trainwreck" no i oczywiscie porzadna skrzynie 4x12 z dobrymi glosnikami.

Forum poswiecone wlasnie wzmacniaczom Trainwreck jest tu:

http://www.maximoaudio.com/forum/

zauwazysz ze duzo dyskusji dotyczy transformatorów. Dywagacje na temat pomaranczowych kontra innych kolorów kondensatorów mozesz potraktowac z duzym przymruzeniem obu oczu.

Pozdrawiam

edit: Aaa, widze ze Beniek odpowiedzial równoczesnie ze mna...
Aleksander Niemand
100...124 posty

Post autor: pudl »

co do trafa... nie jest to jakis złom wymontowany z telewizora 8) bylo robione na zamówienie i chyba powinno być ok? Głośniki też chyba odpowiednie bo jest to paczka 4x12 na celestionach super65 nie jakiś alphard tani :wink:

trainwrecka obadam... nie zalezy mi tak bardzo na mesie ale na zajefajnym lampowym przesterze i ciepłym cleanie ktorych z cyfrowego efektu nie wydobędę :(
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

Witam,
trafa z telewizora to wcale nie złom. W tej kwesti może się wypowiedzieć user ZolTan (mój guru od gitarowców :wink: ) który to bardzo chętnie używa telewizyjnych traf:)
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Beniek

Post autor: Beniek »

tak trafa telewizyjne są dobre w szczegolności TG2-10 TG2,5/1 oraz TG5/46 idealnie nadają się na małego "gitarowca"
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

brzmienie pieca gitarowego zależy od tak wielu czynników, że możesz zrobić dwa identyczne wzmacniacze i okaże się że brzmią inaczej bo chociażby lampy mogą być inne. Inne w znaczeniu o nie dokładnie takich samych parametrach. Nie mówiąc już o użyciu różnych rdzeni w transformatorach nawet zasilających. Nawet taki szpec jak Tom z Hellstone'a prawdopodobnie nie jest w stanie wykonać dwóch identycznie brzmiących wzmacniaczy, choć akurat on pewnie to potrafi. Ja ostatnio przebudowywałem własnej produkcji preamp (dział 17 w DIY) i zmieniłem lampę kanału czystego z militarnej na cywilną i mimo takich samych parametrów katalogowych lampa ta okazało się ma na tyle mniejsze wzmacnienie, że kanał zrobił się "very clean" - teraz trudno go przesterować, a wcześniej crunchował bardzo. Raz ci się uda trafić dobrze raz nie. Trzeba mieć szczęście przy konstrukcjach hand made.