Tester lamp 6C33C

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Tester lamp 6C33C

Post autor: krisstoferes »

Serdecznie witam.
Potrzebuję zbudować prosty tester tylko do lampy 6C33C.
Chciałbym aby można było jakimś wskaźnikiem określić jej poziom wzmacniania sygnału np za pomocą multimetru albo wbudowanego voltomierza.
Alek

Post autor: Alek »

Czy chodzi o pomiar współczynnika amplifikacji? Jeśli tak, to można to zrobić np. mostkowo- jeśli chodzi o pomiar tego jedynego parametru.

Wydaje mi sie jednak, że autor pytania miał co innego na myśli :?
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Taki prosty tester opisany był w EW 10/2005.Dla tego jednego typu lampy jaka Cię interesuje można go znacznie uprościć.(koszt budowy będzie niewielki).
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Mam to "lub czasopismo" ale w tym schemacie są jakieś tranzystory i on jest dla mnie raczej za bardzo rozbudowany. Nie wiem czy to tylko u mnie ale nie mam wyjścia bez opisu (jakby wada w druku).

Alek - nie mam pojęcia co to jest "współczynnik amplifikacji?".

Chciałbym jakiś prosty schemat który pokaże mi że lampa jest sprawna lub jakiś wskaźnik na którym pokaże mi siłe wzmacniana sygnału, np. po podaniu z generatora sygnału 1kHz o stałym wzmocnieniu.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Alek miał na myśli parametr charakteryzujący lampę a nie układ, w którym została zastosowana w trakcie pomiarów :)

Proponuję zaadaptowanie układu testera ze strony Ecc (http://www.ecclab.com).

Przy okazji. Ponieważ lampa 6S33S swoimi parametrami (prąd anodowy) wybiega poza zakresy pomiarowe typowych testerów (np. P507, P508) ja do sprawdzania tych lamp wykorzystuję po prostu prototyp wzmacniacza, który kiedyś zrobiłem (http://www.tubedevices.com/diy/se_6s33s/6s33s_se.htm).
Sposób może nie najprostszy ale gwarantujący solidne sprawdzenie tej chimerycznej lampy :?

Dodano:
Zerknij pod ten link:
http://www.ecclab.com/gotowe/miernik.htm
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi, właśnie zbudowałem mój tester, i użyłem po troszku z kilku schematów.
Mieści się w obudowie po zasilaczu ATX i jest baaardzo ciężki. Mierzy napięcie i natężenie anodowe, i pokazuje to co jest najważniejsze- lampę dobrą i zepsutą, i chyba można sparować nim lampy, bo zmierzyłem już 10 i każda ma inne natężenie przy takim samym napięciu (pomiar wykonany po 10 min żażenia).
Dziękuję za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.