trafił mi się bateryjny odbiornik turysta. Jest to pierwszy polski odbiornik "turystyczny". Jeśli ktoś spotkał się z identycznym schematem/radiem produkowanym w innym kraju to proszę udostępnić taką informację. Jeśli nic nie znajdziemy to może się okazać, że urządzenie to jest w przeciwieństwie do Szarotki całkowicie polskim wymysłem.
W internecie nie ma zbyt dużo informacji na temat tego radia prawdopodobnie ze względu na jego bardzo krótką produkcję.
Wszystkie schematy odbiorników jakie przejrzałem były dość rozbieżne od tego radia.
Postanowiłem więc zrobić inżynierię wsteczną tego urządzenia, szczególnie gdy zobaczyłem co znajduje się pod ekranami filtrów częstotliwości pośredniej.

Stworzyłem kilka rysunków chassis radia, obejmują one: rysunek rozmieszczenia elementów mechanicznych (i większych elementów) przód/ tył skala 1:2, rysunek skali, ośki skali, przodu chassis obejmujący sposób montowania elementów elektronicznych i ich podłączenia (rozmiar płyty chassis w skali 1:1 skala elementów nie zachowana dla przejrzystości rysunku). Na jejgo podstawie odtworzyłem normalny schemat który później doczekał się kilku poprawek.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać wszystkie rysunki razem z wymiarami oraz notatkami o konstrukcji radia. Może ktoś zdecyduje się na rekonstrukcję tego odbiornika?

Wczesna wersja normalnego schematu elektrycznego na papierze była dość nieczytelna i znalazłem w niej błąd, z naniesionymi poprawkami przeniosłem schemat i polepszyłem jego czytelność w programie KiCad. Jeśli ktoś widzi jakiś kardynalny błąd proszę o informację, radio raczej nie było grzebane ale dopiero się uczę i gdzieś może być popełniony przez zemnie błąd.

Coś co miało odpowiedzieć na wszelkie pytania dołożyło tylko kolejne.
Czy ktoś widział kiedyś taki sposób filtra i sprzężenia stopnia pośredniej częstotliwości?
Na papierze ma to sens i może działać, ale czy rozwiązanie takie jest w ogóle skuteczne w odrzucaniu niepotrzebnych sygnałów z widma pośredniej?
Dlaczego pomiędzy ''kubkami pośredniej'' zastosowano taki kaskadowy wzmacniacz?
Postęp prac nad uruchomieniem radia:
- Wymieniłem cewkę lokalnego oscylatora, sekcja cewki która dostarczała napięcie siatki 2 i 4 (szereg z cewką oscylatora fal długich) była całkowicie spalona.
Skąd wziąłem taki zespół cewek? Po odtworzeniu schematu zauważyłem podobnoś do Pioniera, i faktycznie nawet wartości kondensatorów (450 i chyba 150pf) się zgadzają. Cewki przełożyłem z Pioniera I który i tak już był poświęcony na części, cewka oscylatora fal średnich była w dobrym stanie, wizualnie karkas jest troszkę jaśniejszy i cewka ma mniej zwojów ale najprawdopodobniej nadrabia to ferrytem (nie mierzyłem indukcyjność).
Lokalny oscylator fal długich i średnich działa! Nie ma też problemu z obwodami wejściowymi.
-Wymieniłem kondensatory sprzęgające i odsprzedające (nowe wstawione w stare rurki i zalepione)
-Wymieniłem kondensator 200pF w obwodzie LC (pod kubkiem ekranującym) był uszkodzony i powodował rozstrojenie obwodu.
-Wymieniłem rezystory 3M jeden wypadł z tolerancji drugi dziwnie się zachowywał co powodowało brak napięcia na drugiej siatce przedwzmacniacza audio.
-Wyczyszczenie chassis i elementów z kurzu, przeczyszczenie styków i kondensatora strojeniowego.
Obwody LC (przy anodach lamp) są zestrojone w okolicach 465KHz (filtr pasmowy).
Kłopot mam z oscylacjami w sekcji wzmacniacza niskich częstotliwości.
Czy oscylacja taka może wynikać, z tego że kondensatory sprzęgające audio 8nF zastąpiłem 15nF (tylko takie z moich zapasów zmieściły się w rurkach oryginalnych kondensatorów)?
Czy możliwa jest sytuacja, że wzmacniacz wpada w oscylację ponieważ kondensator został zamontowany ''na odwrót'' tzn zewnętrzna folia jest po stronie wyższej impedancji, lub w przypadku filtrowania folia nie jest uziemiona ale stanowi ''ścieżkę'' dla sygnału?
Poza tym piskiem radio działa, tzn podałem sygnał z generatora i usłyszałem ton, wszytko stroi się ok tylko te oscylacje mieszają się z tonem z generatora i go zniekształcają. Ścieżka pośredniej na oscyloskopie wygląda poprawnie. Podłączyłem nawet antenę i w tle pisku słyszałem PR1. Oscylacja ta występuje dopiero na anodzie przedwzmacniacza tzn nie występuje na siatce lampy 1S5T, ale jest już na siatce lampy 3S4T.
Pozostało rozwiązanie problemu ze wzmacniaczem AF, renowacja obudowy i na koniec odbudowa anteny ramowej.
Gdy mój telefon wróci z naprawy postaram się przedstawić postęp prac ściśle mechanicznych nad renowacją skrzynki, no wsunie to walizki w której znajduje się radio.
Jestem ciekaw ile Turystów powstało, w internecie jest jedno zdjęcie tabliczki radia turysta "b1" o numerze seryjnym w około 3 tysiące. Może koledzy posiadający ten odbiornik pochwalą się numerami, żeby można było mieć jakieś wyobrażenie o ilości Turystów.
Na mojej tabliczce widnieje numer 679, obecnie najniższy numer w całej kolekcji (pobił pioniera "48" który miał ok. 10tyś).
Wiem, ze poruszam wiele wątków naraz ale chciałbym aby ten post stworzył pewną bazę wiedzy o tym zapomnianym przez wielu dziele polskiej techniki.
Z góry serdecznie dziękuję każdemu kto poświęcił czas na przeczytanie tego tekstu.