Wybor schematu na EL84 oraz podzespolow

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Wybor schematu na EL84 oraz podzespolow

Post autor: kubafant »

Podstawki Unitry są bardzo dobrej jakości, na pewno lepsze od współczesnych chińskich bubli, w których dobry kontakt styku po kilkukrotnym włożeniu i wysunięciu lampy z podstawki staje pod znakiem zapytania. Jedynie możesz napotkać na problem, jeżeli były przechowywane w niewłaściwych warunkach i pokryły się czarnym nalotem (są oczywiście srebrzone) - wtedy konieczne będzie wyczyszczenie tej patyny, można użyć np. wody amoniakalnej albo płynu do czyszczenia srebrnych sztućców.

Co do gięcia to poszukaj zakładu, gdzie się obrabia blachę dachową. Mają tam różne maszyny do gięcia i zawsze (przynajmniej w moim wypadku tak było) służą pomocą. Raz mnie to kosztowało 2 zł, innym razem 5 - wygięcie blachy na chassis.
Tylko przemyśl sprawę i przyjdź przygotowany, bo blacha to nie papier i jak źle zegniesz to już nie naprostujesz. Nie można też (uformowanego przestrzennie) elementu włożyć do prasy w dowolny sposób - warto to mieć na uwadze przy ustalaniu kolejności gięcia.

Jeżeli zastosujesz blachę stalową nierdzewną albo aluminiową wówczas moim zdaniem najlepszy efekt uzyskuje się przez obróbkę powierzchni: polerowanie albo szczotkowanie, zależnie od gustu. Z malowaniem nie podpowiem.

Do otworów dobre są wiertła schodkowe, ale dobre są drogie a tanich nie warto kupować. Mają też tę wadę, że jeżeli nie będziesz prowadził wiertła idealnie prostopadle do powierzchni materiału (np. za pomocą wiertarki kolumnowej) to otwór się przesunie. Ja kłopotliwe (duże albo nieregularne) otwory wycinam tam, gdzie kupuję blachę - w zakładzie cięcia wodą. Drobiazgi (do fi=10) boruję sam.

Pozdrawiam i trzymam kciuki,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Kolego Wyczesman najlepiej pod lampy sprawdzają się nowe podstawki ceramiczne. Są bardziej pewne niż stare, jeśli zechcesz możesz zamówić je z " alledrogo " lub w sklepie sprzedającym lampy elektronowe.
Co do problemu z obudową to najlepiej w warunkach amatorskich sprawdza się blacha aluminiowa ze względu na łatwość obróbki. Otwory pod podstawki w takiej blasze łatwo wywiercić wiertłem piórowym do drewna o odpowiedniej średnicy.
Obudowa z blachy stalowej wymaga posiadania odpowiednich narzędzi do wykonywania otworów ( otwornic HSS, wierteł schodkowych, stempli i matryc do wykonywania otworów ) inaczej będziesz musiał się natrudzić z wykonaniem otworów o większej średnicy.
Tak czy tak najpierw musisz wytrasować i wykonać wszystkie otwory, pod podstawki lampowe, transformatory, elektrolity, potencjometry itp. a dopiero po tej operacji wykonać gięcie blachy do wymaganego kształtu samodzielnie lub zlecić tę czynność.
Najlepiej do tego celu nadaje się prasa krawędziowa, ale nie zawsze jest dostępna. Dlatego warto rozważyć wykonanie obudowy z pojedyńczych płaskich paneli przykręcanych do szkieletu wykonanego z kształtowników aluminiowych. Inną alternatywą jest dostosowanie do własnych potrzeb gotowej obudowy oferowanej przez niektóre sklepy z częściami radiotechnicznymi.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

faktus pisze: pn, 3 czerwca 2019, 21:20 najlepiej pod lampy sprawdzają się nowe podstawki ceramiczne. Są bardziej pewne niż stare (...)
Tiaaa, powodzenia.
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zależy co z czym porównujemy - stare polskie ceramiki (zarówno NOS-y jak i używki) są lepsze od współczesnej chińszczyzny, ale współczesne micalexowe podstawki są lepsze od starych krajowych podstawek z brązowego plastyku.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Żeby nie było wątpliwości: nie to telewizyjne barachło mam na myśli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak smaku
głowa
wyczesman
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: wyczesman »

Pomiedzy starymi ceramicznymi podstawkami krajowej produkcji a nowymi z micalexu jest duza roznica jakosciowa? Cena jest praktycznie ta sama, podstawki unitry maja jeszcze ekran na lampe w niektorych modelach co jest dodatkowym plusem. Mialem do czynienia z podstawkami ceramicznymi, ktore sa podobne do tych od unitry, ale mogly byc chinskie i lampy ciezko wchodzily w drobne otworki. Musialem sie napocic zeby nie powyginac nozek i nie uszkodzic lampy.
Z obudowami to nie jest tak, ze aluminium bedzie duzo gorzej ekranowac niz metal 1mm? Aluminium mozna obrobic domowymi sposobami to fakt ale w przypadku tego projektu moze je darowac sobie i szukac zakladu w necie ktory mi wykona na podstawie projektu gotowy kadlubek z blachy metalowej. Projekt obudowy z wymiarami jest w ulotce mullarda.
wyczesman
25...49 postów
25...49 postów

Takie brazowe podstawki tez mam gdzies, podobno sa srebrzone. Chcialem je wykorzystac do innych projektow, gdzie mozna bedzie wrzucic je na plytke pcb :-) sa az tak zlej jakosci?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A ja często uzywałem tych telewizyjnych i nadal mam ich całe wiadro. Poza wygladem wad nie znalazłem.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

wyczesman pisze: wt, 4 czerwca 2019, 07:17 Takie brazowe podstawki tez mam gdzies, podobno sa srebrzone. Chcialem je wykorzystac do innych projektow, gdzie mozna bedzie wrzucic je na plytke pcb :-) sa az tak zlej jakosci?
Nigdy, pracując kilka lat w ZURiT, nie spotkałem się z problemem od tych podstawek, dalej z płyt ze starych TV ,,namiętnie'' je wylutowuję.
wyczesman
25...49 postów
25...49 postów

Pytanie w kwestii ogolnej - jesli jest nalot na pinach w podstawce to jakim srodkiem go usunac? Mechanicznie papierem sciernym chyba nie warto zeby nie popsuc struktury. Podobnie z pinami od nozek lamp. Wiekszosc moich lampek ma siwe/ czarne nozki od nalotu. Tarcie papierem sciernym, nawet takim bardzo drobny wydaje sie byc barbarzynstwem :( niektore gdzie byla wilgoc maja kolor zielonkawy :shock:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
wyczesman pisze: wt, 4 czerwca 2019, 09:33 Pytanie w kwestii ogolnej - jesli jest nalot na pinach w podstawce to jakim srodkiem go usunac? Mechanicznie papierem sciernym chyba nie warto zeby nie popsuc struktury. Podobnie z pinami od nozek lamp. Wiekszosc moich lampek ma siwe/ czarne nozki od nalotu. Tarcie papierem sciernym, nawet takim bardzo drobny wydaje sie byc barbarzynstwem :( niektore gdzie byla wilgoc maja kolor zielonkawy :shock:
Ja tego typu naloty ścieram specjalnie w tym celi wykonaną blaszką lub bardzo ostrożnie skalpelem, po czym pokrywam wyprowadzenia lamp i pinów podstawki preparatem do styków. W handlu można znaleźć doskonałej jakości podstawki do lamp, wykonane z teflonu ze stykami złoconymi, podobnymi do tych stosowanych w podstawkach precyzyjnych DIP (do układów scalonych). Styki takiej podstawki mają kontakt z nóżkami lamp w wielu punktach, co gwarantuje pewne połączenie elektryczne. Niestety ceny tych podstawek są bardzo wysokie... :(

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?pods ... lonowe,133

Stare polskie podstawki z ebonitu i ceramiki, ze stykami srebrzonymi, o ile styki te nie są skorodowane, wytarte lub mechanicznie "zmęczone", mogą okazać się dużo lepsze od niektórych współcześnie produkowanych podstawek ceramicznych, które często mają styki bardzo kiepskiej jakości (zdarzają się bardzo złe nawet wśród tych pozłacanych...).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No to jedziemy z koksem:
wyczesman pisze: wt, 4 czerwca 2019, 07:15 Pomiedzy starymi ceramicznymi podstawkami krajowej produkcji a nowymi z micalexu jest duza roznica jakosciowa? Cena jest praktycznie ta sama, podstawki unitry maja jeszcze ekran na lampe w niektorych modelach co jest dodatkowym plusem. Mialem do czynienia z podstawkami ceramicznymi, ktore sa podobne do tych od unitry, ale mogly byc chinskie i lampy ciezko wchodzily w drobne otworki. Musialem sie napocic zeby nie powyginac nozek i nie uszkodzic lampy.
Kup stare podstawki, tak jak Ci się radzi. Ekran jest mile widziany przy lampie małosygnałowej (EF86), nawet Mullard to zaleca w swoich materiałach. Przy EL84 i EZ81 będzie wadą, bo ograniczy łatwość wymiany ciepła i lampa będzie się mocniej grzać.
Z obudowami to nie jest tak, ze aluminium bedzie duzo gorzej ekranowac niz metal 1mm? Aluminium mozna obrobic domowymi sposobami to fakt ale w przypadku tego projektu moze je darowac sobie i szukac zakladu w necie ktory mi wykona na podstawie projektu gotowy kadlubek z blachy metalowej. Projekt obudowy z wymiarami jest w ulotce mullarda.
Przepraszam za złośliwość, ale aluminium to nie metal? To forum techniczne i należy zachowywać ścisłość.
Chassis powinno być wykonane z metalu niemagnetycznego, obecnie najłatwiej aluminium. Ograniczy to przenoszenie się przez chassis pola zakłócającego transformatora sieciowego.

Ja za wycięcie blachy na chassis do mojego wzmacniacza loktalowego (wymiary po zgięciu: 250x250x50) zapłaciłem 60 zł, licząc materiał i usługę wycinania otworów.
wyczesman pisze: wt, 4 czerwca 2019, 07:17 Takie brazowe podstawki tez mam gdzies, podobno sa srebrzone. Chcialem je wykorzystac do innych projektow, gdzie mozna bedzie wrzucic je na plytke pcb :-) sa az tak zlej jakosci?
painlust pisze: wt, 4 czerwca 2019, 08:28 A ja często uzywałem tych telewizyjnych i nadal mam ich całe wiadro. Poza wygladem wad nie znalazłem.
cirrostrato pisze: wt, 4 czerwca 2019, 08:44 Nigdy, pracując kilka lat w ZURiT, nie spotkałem się z problemem od tych podstawek, dalej z płyt ze starych TV ,,namiętnie'' je wylutowuję.
Nie zrozumcie mnie źle: nie piszę, że są tragicznej jakości, po prostu ich nie lubię. Konstrukcja jest słaba, po lekkim nawet uszkodzeniu przynitowanego u dołu dysku z tekstolitu nóżki zaczynają wypadać. Styki po ...nastym włożeniu i wyjęciu lampy robią się luźne (zresztą od początku trzymają nóżkę tylko dwupunktowo). Jeżeli trochę się popłynie z pozycjami otworów to po wlutowaniu w płytkę lampy nie chcą wchodzić...
Osobiści unikam.

Nie polecam mechanicznego usuwania nalotu z powierzchni elementów stykowych. Jest to żmudne, trudne, nigdy się nie doczyści dokładnie ze względu na skomplikowany kształt, a nawet oczyszczone powierzchnie nie są równo pozbawione patyny. Najgorsze zaś jest to, że przy zbyt głębokim czyszczeniu (co zdarza się praktycznie zawsze przy metodzie mechanicznej) zdziera się miejscowo ochronną powłokę galwaniczną i mimo, że kontakt zostaje tymczasowo przywrócony, nie jest to poprawa permanentna.

O wiele lepiej sprawdza się tutaj chemia, która dojdzie w każdy zakamarek, zbierze tylko nalot (bez trawienia metalu) i w dodatku nie wymaga wcale dłubania przy podstawce.

Pozdrawiam
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
kubafant pisze: wt, 4 czerwca 2019, 11:58 Nie zrozumcie mnie źle: nie piszę, że są tragicznej jakości, po prostu ich nie lubię. Konstrukcja jest słaba, po lekkim nawet uszkodzeniu przynitowanego u dołu dysku z tekstolitu nóżki zaczynają wypadać. Styki po ...nastym włożeniu i wyjęciu lampy robią się luźne (zresztą od początku trzymają nóżkę tylko dwupunktowo). Jeżeli trochę się popłynie z pozycjami otworów to po wlutowaniu w płytkę lampy nie chcą wchodzić...
Osobiści unikam.
To niesamowite, gdyż moje doświadczenia ze starymi polskimi podstawkami lampowymi są dokładnie odwrotne. Mam specjalną konstrukcję mechaniczną z podstawkami do uruchamiania prototypów i testowania układów z lampami elektronowymi, w której do polskich i rosyjskich podstawek lampowych dziesiątki, a może nawet setki razy wkładałem i wyciągałem różne lampy i do tej pory nie stwierdziłem najmniejszych problemów z kontaktowaniem podstawek z wyprowadzeniami lamp. Dysponuje też testerem lamp P507A, w którym nigdy nie zaszła potrzeba wymiany żadnej z podstawek lampowych, choć kiedyś tester ten był używany dość intensywnie... Nigdy nie zdarzyło mi się też uszkodzenie przynitowanego na dole podstawki tekstolitowego zabezpieczenia, a podstawki lutuję do płytki PCB dopiero po umieszczeniu w niej lampy. Może miałem więcej szczęścia od Kolegi... Natomiast argument, że się czegoś po prostu nie lubi i przez to nie poleca innym, jestem w stanie zrozumieć, choć wydaje mi się on dość słaby...:wink:
Można spytać jaką "chemię" Kolega poleca do czyszczenia wyprowadzeń lamp i ich podstawek?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam,

Mówimy o innych podstawkach. Ja miałem na myśli tylko te "telewizyjne". Nie lubię ich z wymienionych powodów, a najbardziej właśnie dla tego "niepasowania" w przypadku, jeśli nawiercone otwory są rozmieszczone trochę inaczej niż by było trzeba. A zdarza się to, jeśli wykonuje się płytki ręcznie, włącznie z przenoszeniem punktów. Miałem z powodu tych podstawek bardzo wiele kłopotów i dlatego odradzam je wszystkim.

Nigdy nie wpadłem na taki patent, żeby lutować podstawkę z umieszczoną w niej lampą. Genialne w swojej prostocie, może wtedy te złośliwe uchwyty nie będę się przekręcać prowadząc do traumatycznych zmagań przy próbie włożenia lampy w podstawkę po przylutowaniu ;)

Podstawki bakelitowe do chassis (zapewne stosowane np. w mierniku P-507 i w przestrzennej konstrukcji Kolegi) są bez zarzutu, sam ich używam.

Używam standardowych preparatów do czyszczenia sreber: rozcieńczonej wody amoniakalnej albo płynu do srebrnych sztućców.
Popularna metoda elektrochemiczna, z prostym elektrolitem np. na bazie soli czy kwaśnego węglanu sodowego i folią aluminiową ma tę trudność, że trzeba zapewnić kontakt elektryczny między czyszczonymi detalami a elektrodą aluminiową, co w przypadku podstawek może sprawiać kłopoty.

Pozdrawiam!
Tak smaku
głowa
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Szanowni Koledzy było by łatwiej dyskutować o problemach z podstawkami, gdyby uwagi o " kiepskiej " jakości zilustrować zdjęciem owej podstawki.
Ja pozwolę sobie na nieco " złośliwości " :lol: :lol: w tym temacie, która wynika z własnego doświadczenia. Najczęstszym powodem problemów z niepasującymi do wyprowadzeń lampy stykami w podstawce są błędy w montażu podstawki. Z czego one wynikają? Montując podstawki po prostu zapominamy o banalnym fakcie włożenia lampy w podstawkę przed wykonaniem połączenia wyprowadzeń podstawki z układem. I sprawa ta dotyczy zarówno podstawek montowanych do płytki drukowanej, gdzie jest wręcz nieodzowna aby prawidłowo wlutować ja w płytkę, jak i podstawki przeznaczonej do montażu przestrzennego.
Jest to spowodowane nie przez " kiepska jakość " ale przez konieczny luz styków w podstawce wymagany do tego by prawidłowo łączyły z wyprowadzeniami lampy. Osadzona w podstawce lampa ustawia styki w prawidłowej pozycji i zapewnia, że po wykonaniu połączenia i wyjęciu lampy styki nie będą w przypadkowym położeniu, co może się zdarzyć gdy podczas lutowania w podstawce jest brak lampy.
Ja nie twierdzę, że nowe podstawki nie mają prawa być uszkodzone, co zawsze się może zdarzyć ale podobnie jak Koledzy zaopatruję się w nie i nie mam z nimi problemu.
Co dotyczy telewizyjnych podstawek sam ich używam i podobnie jak koledzy nie narzekam na ich jakość. Niestety jeśli nie potrafi się w miarę precyzyjnie nawiercić otworów to nie jest to powodem stwierdzenia, że są do niczego.
Czym przeczyścić styki w podstawce? Oprócz metod chemicznych ja stosuję mechaniczne usuwanie nalotu za pomocą odcinka linki rowerowej i wkrętarki.
Wystarczy około dwu centymetrowy odcinek linki umieścić w uchwycie zakrętarki i włożyć go w miejsce styku. Następnie uruchamiamy zakrętarkę raz w prawo, raz w lewo. Obracający się odcinek linki rowerowej, który raz jest skręcany a raz rozkręcany usuwa zanieczyszczeni. Ta metoda jest w miarę skuteczna, lecz należy ostrożnie prowadzić czyszczenie by nie uszkodzić styku w podstawce.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain