Najnowszy wzmacniacz hi-gain a'la Bogner XTC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Najnowszy wzmacniacz hi-gain a'la Bogner XTC
Rozwiązało by, ale nadal nie było by transparentności. No chyba, że Reinhold taki miał zamiar - pętla dokładająca swoją 'cegiełkę' do brzmienia. Lukather np. używa Bognerów stereo w systemie dry-wet i ma problem z głowy :d
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A ja bym troche polemizowal z ta petla w soldano.
o xtc nie mam bladego pojecia, wiec nie chce sie wypowiadac...
Natomiast jesli idzie o soldano sa 2 kwestie dyskusyjne, poziom sygnalu i umiejscowienie petli (w sensie ze przed korektorem).
Co do pierwszej odpowiedz jest jasna - tylko zartujac - gimby nie znajo - no co gitarzysci mogli wpiac w petle pod koniec lat 80? Jakis wczesny reverb, delay, ci bardziej zamozni "3000$ eventide" - to wszystko dzialalo na wyzszym poziomie sygnalu - i wlasnie pod te szpeje byla nieszczesna petla projektowana.
Drugi problem sprawil mi osobiscie duzo bolu. Pies j... poziom, ale czemu ja tu nie moge jakiegos preampu podpiac?
Ano - facet stwierdzil ze deemfaza na BBD (bo wtedy o BBD byly oparte efekty przestrzenno-czasochlonne
) powoduje na tyle znaczne przyciecie pasma ze warto umiescic petle przed korektorem by mozna to skompensowac.
o xtc nie mam bladego pojecia, wiec nie chce sie wypowiadac...
Natomiast jesli idzie o soldano sa 2 kwestie dyskusyjne, poziom sygnalu i umiejscowienie petli (w sensie ze przed korektorem).
Co do pierwszej odpowiedz jest jasna - tylko zartujac - gimby nie znajo - no co gitarzysci mogli wpiac w petle pod koniec lat 80? Jakis wczesny reverb, delay, ci bardziej zamozni "3000$ eventide" - to wszystko dzialalo na wyzszym poziomie sygnalu - i wlasnie pod te szpeje byla nieszczesna petla projektowana.
Drugi problem sprawil mi osobiscie duzo bolu. Pies j... poziom, ale czemu ja tu nie moge jakiegos preampu podpiac?
Ano - facet stwierdzil ze deemfaza na BBD (bo wtedy o BBD byly oparte efekty przestrzenno-czasochlonne

'All the stars in the north are dead now.'
Tyle że to co dodaje od siebie brzmieniowo pętla w XTC to zasadniczo sam "fizz". Jakiś czas grałem z pętlą w trybie włączonym cały czas, wtedy brzmienie z efektami się jakby mniej zapadało ale na dłuższą metę nie dało się tego słuchać. Próbowałem konwerterów zewnętrznych +4/-10 Morleya i G-Laba, ale niewiele w tym układzie dawały, nadal efekty brzmiały nie za fajnie. Dlatego odpuściłem ten wzmak koncertowo, choć można się było jeszcze pobawić w mody pętli, dodanie Master Volume to chyba też nie byłby jakiś większy problem.
Bardzo chętnie używałbym dwóch Bognerów jak Luke, niestety za dużo rozstawiania samemu

Pozdrawiam, Andrzej
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jeśli schemat pętli xtc hulający po schematach w necie jest prawdziwy, to w sumie wystarczyło by dodać przed buforem (pierwszą triodą loopa) jakiś prosty dzielnik na 2 rezystory żeby obciąć sygnał. Albo generalnie tak jak Merlin radzi w swojej książce - wywalić dzielnik za buforem i zrobić docelowy przed nim np. klasyczne 1M//100k, który 10-krotnie zmniejszy sygnał, a taka lokalizacja pozwoli zachować niską impedancję na send.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
No jeżeli byłoby to takie proste, to z chęcią zleciłbym wykonanie takiego moda. A jak jeszcze dałoby się go zrobić w sposób przełączalny to w ogóle miodzio 
Schematy ze sloclone są podobno generalnie prawidłowe, jak wynika z rozmów z koleżką o ksywie Joey, który tam jest szyszunia
. Modował kilka Bognerów i twierdził, że co do zasady schematy te trzymają się kupy, poza kilkoma detalami.

Schematy ze sloclone są podobno generalnie prawidłowe, jak wynika z rozmów z koleżką o ksywie Joey, który tam jest szyszunia

Pozdrawiam, Andrzej 
<< Kupię lampy EL34 Tesla (nie JJ), sprawdzone w dobrym stanie >>

<< Kupię lampy EL34 Tesla (nie JJ), sprawdzone w dobrym stanie >>
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dobra, miałem czas to się pobawiłem - pierwszy CC 4n7->2n2, kondensator inwertera 47p->100p, kondensator depth 2n2 (z potencjometrem 1M). W mojej ocenie dźwięk bardziej klarowny, mniej fizzów, więcej perkusyjności.
Próbka nagrana SM57, niestety musiałem dodać sporo gainu na interfejsie, więc pewnie trochę dodał clippingu. W komputerze zaaplikowalem tylko filtr dolny i górny, żeby obciąć co niepotrzebne. Kanał błękitny (czyli 2 z 3) dopalony na froncie clean boostem +12db, grane na pasywnym singlu neckowym Dimarzio dp422, mikrofon jest w pozycji częściowego off axis. Delaye z mojej podłogi wpiętej w loopa ampa. Nagrane dźwięki solowe, bo takie mnie głównie interesują.
https://soundcloud.com/pawe-kapli-ski/xtc-further-mods
Co myślicie o tym? Z punktu widzenia moich preferencji to jestem zadowolony
Co ciekawe treble rozkręcone na około 30%.
EDIT: I trochę w 'boju': https://www.youtube.com/watch?v=uFfYZU5X-1Y
Próbka nagrana SM57, niestety musiałem dodać sporo gainu na interfejsie, więc pewnie trochę dodał clippingu. W komputerze zaaplikowalem tylko filtr dolny i górny, żeby obciąć co niepotrzebne. Kanał błękitny (czyli 2 z 3) dopalony na froncie clean boostem +12db, grane na pasywnym singlu neckowym Dimarzio dp422, mikrofon jest w pozycji częściowego off axis. Delaye z mojej podłogi wpiętej w loopa ampa. Nagrane dźwięki solowe, bo takie mnie głównie interesują.
https://soundcloud.com/pawe-kapli-ski/xtc-further-mods
Co myślicie o tym? Z punktu widzenia moich preferencji to jestem zadowolony

EDIT: I trochę w 'boju': https://www.youtube.com/watch?v=uFfYZU5X-1Y
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Miałem okazję nagrać na innej kolumnie (Mesa 2x12), ze słusznym poziomem głośności, więc wrzucam:
https://youtu.be/qfmY3dVeAgs
https://youtu.be/15vWUkIEY0I
https://youtu.be/qfmY3dVeAgs
https://youtu.be/15vWUkIEY0I
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Fajnie brzmi Twój klon, soczyście i z Bognerowym "nosem". Gratulacje.
Jakkolwiek mi podoba się bardziej próbka z jamu wokół "Rosanny". Paczka Mesy brzmi za ostro i sterylizuje brzmienie, nie ma tego "chewy" i "woody" tone
Jakkolwiek mi podoba się bardziej próbka z jamu wokół "Rosanny". Paczka Mesy brzmi za ostro i sterylizuje brzmienie, nie ma tego "chewy" i "woody" tone

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki! Jestem mega zadowolony z brzmienia. Co do paczki mesy to faktycznie, nie mam pojęcia czemu, bo moja paka to też 2xV30, aż taka różnica w geometrii/budowie?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dobra, kiedyś padło pytanie jak 'toto' gra rytmicznie
, wreszcie mogę się pochwalić w miarę sensownym nagraniem, choć trochę 'przebasowionym'. \\
https://youtu.be/Fixzcd3zB6k
I bardziej solowo:
https://youtu.be/t8iNfpqC0f0 - zaraz skończy się uploadować.

I bardziej solowo:
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Bardzo sympatyczne dźwięki w wydaniu "bojowym"
. Słychać że uciąłeś dołu, miałem w swoim Bognerze podobny efekt gdy pierwszy CC zredukowałem do 2n2 a kondensatory wyjściowe inwertera ze 100n do 22n. Sound zrobił się za cienki, więc wróciłem w pierwszym przypadku do 4n7, a w drugim zwiększyłem wartości do 47n. Wróciło mi trochę "lepkości" i bognerowego "nosa" w ilości zadowalającej, acz nie zamulającej
.
Jeżeli chodzi o układ -fb kombinowałem z wartościami kondensatorów na switchu, mam teraz 470p i 2n2 jak Ty, ale z potem 250K. Najbardziej podoba mi się brzmienie bez kondensatora w ogóle, z potem wykręconym na godz. 10. Ma najwięcej pazura, choć jest sporo jaśniejszy. Jakkolwiek fabryczne 470p zarzuca jednak koc na paczkę
Niezmiennie wielki szacun za znakomitą robotę
Pozdrawiam
Andrzej

Jeżeli chodzi o układ -fb kombinowałem z wartościami kondensatorów na switchu, mam teraz 470p i 2n2 jak Ty, ale z potem 250K. Najbardziej podoba mi się brzmienie bez kondensatora w ogóle, z potem wykręconym na godz. 10. Ma najwięcej pazura, choć jest sporo jaśniejszy. Jakkolwiek fabryczne 470p zarzuca jednak koc na paczkę

Niezmiennie wielki szacun za znakomitą robotę

Pozdrawiam
Andrzej
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki!
Generalnie u mnie zostało 2n2 bo na inwerterze mam klasyczne 100n, więc dla mnie jest super. Za to sporo perkusyjnego dołu odzyskuje właśnie w pętli depth z 2n2
Na koncercie lekko chyba z treble przesadziłem, w każdym razie teraz bym skręcił jeszcze z 10-20% w dół
Ale generalnie jest dokladnie tak wysoki poziom kompresji jak lubię, idealne do melodycznej gry. Zawsze jak dowalam trochę pazura, np zmniejszając ilość nfb, to finalnie nie jestem zadowolony, bo nie lubię ziarna w dźwięku strasznie.

Generalnie u mnie zostało 2n2 bo na inwerterze mam klasyczne 100n, więc dla mnie jest super. Za to sporo perkusyjnego dołu odzyskuje właśnie w pętli depth z 2n2

Ale generalnie jest dokladnie tak wysoki poziom kompresji jak lubię, idealne do melodycznej gry. Zawsze jak dowalam trochę pazura, np zmniejszając ilość nfb, to finalnie nie jestem zadowolony, bo nie lubię ziarna w dźwięku strasznie.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Dobre!Recon pisze: ↑wt, 18 czerwca 2019, 11:51 Dobra, kiedyś padło pytanie jak 'toto' gra rytmicznie, wreszcie mogę się pochwalić w miarę sensownym nagraniem, choć trochę 'przebasowionym'. \\
I bardziej solowo:
Witam - bardzo ładna konstrukcja . Mam kilka pytanek :
1) Jak wygląda schemat półprzewodnikowej pętli i gdzie jest wpięta ( przez masterem czy po ) .
2) W jakim stopniu wzmacniacz jest zbudowany na slo - jak każdy widzi płytki są bliźniaczo podobne
3) Ile w tym wzmacniaczu z bognera - ciekawi mnie że nie ma tu tuzina przełączników ( które są przydatne a które nie ? )
pozdrawiam
1) Jak wygląda schemat półprzewodnikowej pętli i gdzie jest wpięta ( przez masterem czy po ) .
2) W jakim stopniu wzmacniacz jest zbudowany na slo - jak każdy widzi płytki są bliźniaczo podobne

3) Ile w tym wzmacniaczu z bognera - ciekawi mnie że nie ma tu tuzina przełączników ( które są przydatne a które nie ? )
pozdrawiam
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Hej!
1) Pętla finalnie została zamieniona na lampową, ale z redukcją sygnału przed buforem, co dało wymarzony rezultat. Krzemowa była wpięta za treble przed masterami.
2) Jedynie switching (dlatego przypomina slo) i częściowo clean jest od slo. Cały 2 i 3 kanał to 1:1 Bogner, jestem Lukatherowym świrem, więc b.dokładnie go sklonowałem, zasięgałem nawet informacji u kilku użytkowników Bognera z Rig-talk. Finalnie wrzuciłem tylko dwa moje mody (jeden z nich załączany z przełącznika).
3) Tak jak piszę 2 i 3 kanał to 1:0,99 XTC, kanał 1 to ~prawie slo. Co do przełączników to dla mnie większość z tych Bognerowych przełączników nie miała większego sensu - np. Structure kierował dźwięk w nieprzyjemne dla mnie rejony, Gain boost jest u mnie zawsze ON, bo lubię gaina a Bogner na 2 kanale jakoś za szczególnie dużo go nie ma. W Bognerze jest sporo przycisków z tytułu 2x presence, które można przyporządkować do danego kanału i jeszcze dobrać poziom excursion (czyli depth zfixowany na konkretne 3 wartości). Pre-eq dla każdego kanału z osobna też nie miał dla mnie sensu (czyli Bright z wyborem wielkości kondensatora) - ja i tak używam gaina w okolicach 85%, więc to plastyka. Dodałem jednego globalnego dla kanałów 2&3 - bardziej dla spokoju
. Natomiast co ciekawsze Bogner po 2004 wrzucił moda na zimnym stopniu zwiększającego gaina i trochę kompresującego dźwięk - u mnie ten właśnie mod jest na switchu i zdaje to egzamin.
Pozdro!
1) Pętla finalnie została zamieniona na lampową, ale z redukcją sygnału przed buforem, co dało wymarzony rezultat. Krzemowa była wpięta za treble przed masterami.
2) Jedynie switching (dlatego przypomina slo) i częściowo clean jest od slo. Cały 2 i 3 kanał to 1:1 Bogner, jestem Lukatherowym świrem, więc b.dokładnie go sklonowałem, zasięgałem nawet informacji u kilku użytkowników Bognera z Rig-talk. Finalnie wrzuciłem tylko dwa moje mody (jeden z nich załączany z przełącznika).
3) Tak jak piszę 2 i 3 kanał to 1:0,99 XTC, kanał 1 to ~prawie slo. Co do przełączników to dla mnie większość z tych Bognerowych przełączników nie miała większego sensu - np. Structure kierował dźwięk w nieprzyjemne dla mnie rejony, Gain boost jest u mnie zawsze ON, bo lubię gaina a Bogner na 2 kanale jakoś za szczególnie dużo go nie ma. W Bognerze jest sporo przycisków z tytułu 2x presence, które można przyporządkować do danego kanału i jeszcze dobrać poziom excursion (czyli depth zfixowany na konkretne 3 wartości). Pre-eq dla każdego kanału z osobna też nie miał dla mnie sensu (czyli Bright z wyborem wielkości kondensatora) - ja i tak używam gaina w okolicach 85%, więc to plastyka. Dodałem jednego globalnego dla kanałów 2&3 - bardziej dla spokoju

Pozdro!
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.