Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Co by tu kupić (na zapas)
Teoretycznie 170 zł, ale nie można tak tego traktować, bo przecież złotówka w 1979 a złotówka dzisiaj (i przez ten cały czas do dzisiaj) to są różne sprawy.
A jeszcze inna sprawa, że cena taka byłaby bardziej na miejscu, gdyby lampa istotnie była NOSem w kartoniku, jednym z kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu na sprzedaż. A tu nawet ze słabego zdjęcia widać, że to jakaś przypadkowa, wyszarpana Bóg wie skąd i jak zamęczona EL34...
A jeszcze inna sprawa, że cena taka byłaby bardziej na miejscu, gdyby lampa istotnie była NOSem w kartoniku, jednym z kilku, kilkunastu, kilkudziesięciu na sprzedaż. A tu nawet ze słabego zdjęcia widać, że to jakaś przypadkowa, wyszarpana Bóg wie skąd i jak zamęczona EL34...
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Może ma historię na anodzie spisaną,może pod Grunwaldem była?

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Za dowolną 46zł na 40 lat przy 4% to 270zł. Starych. Na dzisiejsze - 2.7gr. Mieliśmy sporą inflację po drodze.
Towar jest towar i inflacja go nie dotyczy,natomiast cena jak ptak unosi się na wietrze mody.Polska jak i inne demoludy to specyficzny kraj,gdzie dobra elektroniczne były bardzo wysoko opodatkowane i obecna wartość staroci to prawie nic[nie dotyczy unikatów i Radmorów

-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/pm84-lorenz-nos-y-7773946209 Jak ktoś nie ma to to może być rozsądna cenowo, zamiast EM84, oferta, lampy NOS, żarzenie poniżej 6,3V, prąd żarzenia oczywiście 0,3A a rezystor szeregowy do samodzielnego(rezystancja i moc) policzenia.
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/radzieckie-la ... 7932555895 Jeśli ktoś nie ma radzę kupić, temu sprzedającemu szybko zeszły (ale na razie ma dostęp do niewysychającego źródełka...) takie same (IW-11) ale do wlutowania w PCB (cena była ta sama) ale te są może wygodniejsze bo pasują do podstawek od PFL200, ciekawostka, że podstawki są droższe od samych lamp ale można zastosować same piny od wtyków DB25 (od kumpla dostałem kiedyś kilkadziesiąt NOS). Świecą bardzo fajnie i są duże (gabaryty jak np. EF80), naprawdę polecam zakup aby potem nie żałować. Na Święta prezent ,,pod palemkę'' jak znalazł.
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 7930308260
Nie wiem czy było ale pewnie i tak większość widziała tę aukcję.
Fajne lampki w dużej ilości i niskiej cenie (na razie). Inne aukcje tego sprzedającego też są ciekawe.
Zbudowałem z 6-7 lat temu wzmacniacz na nich w oparciu o transformatory TG6-16-666 (normalnie przystosowane do obciążenia 16Ω).
Ja dla tej lampy z tym transformatorem obciążyłem głośnikami o impedancji 8Ω - z tego co pamiętam tak z przekładni transformatora wychodziło optymalne Ra (oczywiście trzeba się liczyć z ograniczeniami mocy, ze względu na przekrój drutu uzwojenia wtórnego).
Wzmacniacz od czasu budowy działa bardzo dobrze i naprawdę dobrze brzmi.
Napędzam nim kolumny ZG10 (z głośnikami GDN 16/10).
Myślę, że inne popularne transformatory z serii TG można by wykorzystać pod tę lampę obniżając impedancję obciążenia dla transformatora 16Ω na 8Ω lub dla transformatora przystosowanego do 8Ω na 4Ω (oczywiście godząc się na ograniczenia jak powyżej).
Nie wiem czy było ale pewnie i tak większość widziała tę aukcję.
Fajne lampki w dużej ilości i niskiej cenie (na razie). Inne aukcje tego sprzedającego też są ciekawe.
Zbudowałem z 6-7 lat temu wzmacniacz na nich w oparciu o transformatory TG6-16-666 (normalnie przystosowane do obciążenia 16Ω).
Ja dla tej lampy z tym transformatorem obciążyłem głośnikami o impedancji 8Ω - z tego co pamiętam tak z przekładni transformatora wychodziło optymalne Ra (oczywiście trzeba się liczyć z ograniczeniami mocy, ze względu na przekrój drutu uzwojenia wtórnego).
Wzmacniacz od czasu budowy działa bardzo dobrze i naprawdę dobrze brzmi.
Napędzam nim kolumny ZG10 (z głośnikami GDN 16/10).
Myślę, że inne popularne transformatory z serii TG można by wykorzystać pod tę lampę obniżając impedancję obciążenia dla transformatora 16Ω na 8Ω lub dla transformatora przystosowanego do 8Ω na 4Ω (oczywiście godząc się na ograniczenia jak powyżej).
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- 6250...9374 posty
Ja tylko tak ,,z pewną taka nieśmiałością'' (pamiętacie, pierwszy raz wypowiedziała to Anna Patrycy ale nie w kontekście lamp) podaję linki do aukcji, gdzie jeszcze można coś ciekawego upolować a nie, za kilka lat, narzekać ,,szkoda, że ja wtedy''.......jeśli działam z domu to co kilka godzin (lub częściej) sprawdzam nowo wystawione aukcje w dziale lampy, jeśli ktoś ma kilka minut wolnego to radzę tak postępować bo ciekawostki znikają po kilku minutach od wystawienia (ostatnio starszy wnuk rzucił okiem jak przeglądałem, z ostatnich miesięcy, ,,kupione'' i zadał mnóstwo ciekawych pytań, zwłaszcza jak podsumował wydaną kasę....ale kto emerytowi zabroni, niedługo trzynastka...), trzeba polować. Życzę pogodnego ,,łykendu''.
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 7674785609
Nieużywane lampy w śmiesznej cenie. Mankament: dwa razy większy prąd żarzenia w porównaniu do ECC... Coś za coś.
Nieużywane lampy w śmiesznej cenie. Mankament: dwa razy większy prąd żarzenia w porównaniu do ECC... Coś za coś.
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- 25...49 postów
Akurat na ten sklep bym uważał, kupowałem od nich między innymi 6s19p jako nowe a banki w 6 na 10 sztuk były czarne. Po tym jak napisałem dostałem częściowy zwrot, a i sam opis zmieniono.isophon pisze: ↑sob, 4 maja 2019, 11:54 https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 7674785609
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/4-x-pcl86-pol ... 8103167587 Chyba obecnie najlepsza cena, taniej już było.
-
- 6250...9374 posty
- taipan3
- 1250...1874 posty
Poszły jak świeże bułeczki...