Reanimuję skrzyneczkę ph 6-39A, którą dostałem od Kolegi Wojciecha. W skrzynce brakuje z prawej strony listewki obrzeża.
Czy ktoś ma wiedzę na temat wyginania listewek 5x5mm. Jaki gatunek drewna jest najłatwiejszy do wyginania. Tu w sklepie modelarskim są takie do wyboru: https://www.modelnet.pl/search
p.s. Skrzynka wyglądała tak . Ale już tak nie wygląda... Boki, górę i prawie cały przód już uzupełniłem ( starym fornirem z odzysku).
Pozostał mi do zrobienia ten górny wygięty element oraz wygięcie i wklejenie tej listewki naroża..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak przymierzałem się do odbudowy tego radia to problem listewek był analizowany.
Z modelarskich to chyba tylko sosna lub balsa są dostępne. Żadne do wyginania się nie nadaje.
Jesion był rozpatrywany jako ponoć najlepszy. Może być i buk. Wymiar nie jest krytyczny, takich 5x5 się raczej gotowych nie znajdzie.Po wklejeniu trzeba będzie doszlifować. Zakładałem frezowanie rowka po fornirowaniu - tak to chyba było oryginalnie robione.
Trzeba będzie coś wykombinować lub zaprzyjaźnić się ze stolarzem perfekcjonistą.
Uwaga co do gięcia - nagrzewanie w kąpieli parowej, nie w wodzie.
Zdecydowanie wymagam zdjęcia radia na obecnym etapie prac, żal mi za każdym razem jak patrzę na to sprzed,
Pozdrawiam,
Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy Życzę.
Witam Kolegow z "aresztu domowego" po operacji. Najlepszy do gięcia jesion czyli "jasień" w pięknej mowie góralskiej ale też buk ,klon i dąb.
Pozdrawiam Tomasz