Dziwne lampy doświadczalne

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Dziwne lampy doświadczalne

Post autor: Alek »

Stałem się szczęśliwym posiadaczem 3 lamp doświadczalnych, ale powiem szczerze, że nie mam pojęcia co to mogło być.
Pierwsza ma długość na oko 35 cm i średnicę 6 cm. Pokryta jest akwadagiem na prawie całej długości. U góry balonu jest przerwa w akwadagu, potem akwadag i wyprowadzenie. Wydaje mi się, że lampa ma żarzoną katodę , ale gdzieś wyżej. Nie jest to jednak pewne.
Druga lampa ma długośćokoło 15 cm i średnicę 6zm. Widać, że zawiera działo elektronowe, ale...nie wiadomo gdzie sie ono kończy! Na końcu jest bowiem znów grzejnik.
Podobnie zrobiona jest rzecia lampa. Też są dwa grzejniki na końcach, jest wyrzutnia, ale jest też przechylana blaszka na łożysku, którą można jakby w strumień elektronowy wkładać przechylając bańkę. Nie ma pojęcia co to może być :shock:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brencik

Post autor: Brencik »

Witam!
Przypomina mi to częśc szyjki lampy kineskopowej... ale co to może byc tego nie wiem.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

czy ta lampa, która reaguje na przechylanie to nie jest jakiś czujnik do poziomicy?
Alek

Post autor: Alek »

Wydaje mi się, że nie.