Witam,
Kończę pracę nad uruchomieniem rodzicom starej Diory Trubadur - wszystko idzie dobrze, ale we włączniku który jest zintegrowany z potencjometrem pękła taka mała sprężynka i mimo prób chyba nic nie dobiorę aby sobie z tym poradzić.
Zakupiłem drugą Diorę Trubadur jako dawce ale niestety był to zakup na odległość i mimo, że miało być kompletne to potencjometru nie ma.
W tytule tematu wymieniłem również model Relaks - nie miałem z nim nigdy do czynienia ale z racji tego, że jest to bliźniaczy model i mają ten sam schemat to zakładam, że potencjometr również będzie ten sam.
Poratuje ktoś takim potencjometrem? - Oczywiście wiem, że mogę np. zrobić włącznik na kablu taki jak jest np. w lampach biurkowych ale w miarę możliwości wolałbym zostać przy fabrycznym rozwiązaniu.
Serdecznie pozdrawiam
Potencjometr z włącznikiem do Radioodbiornika Diora Trubadur/Relaks
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
Re: Potencjometr z włącznikiem do Radioodbiornika Diora Trubadur/Relaks
Witam, mam 2 szt. Relaks II rozebrane na części. Pozdrawiam.
-
- 6250...9374 posty
Dawno Trubadura nie miałem w ręku dlatego wyglądu szpeja nie pamiętam ale na Allegro i Wolumenie pełno NOWYCH potencjometrów (nasz kolega Peski też chyba aktualnie wystawia), ceny od ok. 6zł. więc z dopasowaniem włącznika chyba nie ma problemu.
Jaka wartośc rezystancji potencjometra
-
- 25...49 postów
Witam,
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem ale miałem awarię - rura doprowadzająca wodę pękła, a niestety wchodzi do domu na poziomie piwnicy (czyli prawie dwa metry poniżej poziomu ziemi w ogródku z racji czego nie było na nic innego czasu - tym bardziej, że nie było wiadomo gdzie pękła).
Na szczęście sytuacja już opanowana, więc wyjąłem potencjometr i zrobiłem pomiary (z racji kilku pytań o nie w wiadomość prywatnych) i postanowiłem się nimi podzielić również w tym temacie - może komuś się to przyda.
https://www.dropbox.com/s/16y6hogtlnju2 ... r.pdf?dl=0
Wymiary podane są w mm. Czyli tak, cały potencjometr ma 25 mm średnicy. Szersza (zewnętrzna) ośka ma 6 mm średnicy i 38 mm długości. Węższa (wewnętrzna) ośka ma 4 mm średnicy i długość 50 mm oraz posiada zeszlifowanie w celu nasunięcia pokrętła (zeszlifowanie jest długości 6 mm).
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę pisać.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zwłokę.
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem ale miałem awarię - rura doprowadzająca wodę pękła, a niestety wchodzi do domu na poziomie piwnicy (czyli prawie dwa metry poniżej poziomu ziemi w ogródku z racji czego nie było na nic innego czasu - tym bardziej, że nie było wiadomo gdzie pękła).
Na szczęście sytuacja już opanowana, więc wyjąłem potencjometr i zrobiłem pomiary (z racji kilku pytań o nie w wiadomość prywatnych) i postanowiłem się nimi podzielić również w tym temacie - może komuś się to przyda.
https://www.dropbox.com/s/16y6hogtlnju2 ... r.pdf?dl=0
Wymiary podane są w mm. Czyli tak, cały potencjometr ma 25 mm średnicy. Szersza (zewnętrzna) ośka ma 6 mm średnicy i 38 mm długości. Węższa (wewnętrzna) ośka ma 4 mm średnicy i długość 50 mm oraz posiada zeszlifowanie w celu nasunięcia pokrętła (zeszlifowanie jest długości 6 mm).
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę pisać.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za zwłokę.
-
- 250...374 postów
Witam.
Mam potencjometr NOS typ PU-421.766-50k-A-0,25W + 1M-C-0,1W .
Wymiary jak na rys. oprócz dł. osiek.
Ośki mają 38 i 50 mm ale razem z gwintem.
Dla poszukującego mogę odstąpić.
Mam potencjometr NOS typ PU-421.766-50k-A-0,25W + 1M-C-0,1W .
Wymiary jak na rys. oprócz dł. osiek.
Ośki mają 38 i 50 mm ale razem z gwintem.
Dla poszukującego mogę odstąpić.