Mesa Mark IIc+
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mesa Mark IIc+
Witam. Czy któryś z forumowiczów posiada czytelny schemat Mark IIc+? Schemat ze strony Toma jest mało czytelny a i w necie nie za wiele jest schematów tego wzmacniacza. Zrelacjonowałbym Wam budowę ale muszę najpierw mieć dobry schemat.
-
- 250...374 postów
Re: Mesa Mark IIc+
Cześć Kacper, na tej stronie jest jeden czytelny schemat z tym że modowany, a drugi niestety słabo czytelny. A tak przy okazji, czy ktoś zna odpowiedź na pytanie "What's the name of Joey's favorite cat?" przy rejestracji na sloclone?
Wpisz: 21ap14ax3/4
Dziękuję Ghost za pomoc - bez niej bym się nie zarejestrował
. Znalazłem na Sloclone schemat tego wzmacniacza, docelowo interesuje mnie preamp, chciałbym go sprzężyć z końcówką tranzystorową TDA7056 lub TDA 2030. Czy lepszym rozwiązaniem będzie w tym układzie zrealizowanie wtórnika katodowego, czy wtórnik prądowy na tranzystorze? Docelowo również preamp chciałbym zasilić z przetwornicy na bazie 555.

Zakończyłem poszukiwanie schematu tego wzmacniacza - co nie jest takie proste, gdyż wiele schematów zawiera błędy w preampie. Zamieszczam w załączniku materiały z których będę korzystał przy budowie, włącznie z przetwornicą 12V/450V. Czy zmieniać pojemność kondensatora wyjściowego w przetwornicy na większą?
- Załączniki
-
- mesa (1).pdf
- (969.35 KiB) Pobrany 107 razy
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przetwornica powinna być zbudowana na typowym kontrolerze do SMPS np: UC3843, KA7500B (TL494), itp.

Jeśli wzmacniacz będzie zasilany z sieci 230V to można zastosować transformator o mocy kilku watów włączony uzwojeniem niskiego napięcia do zasilacza.
Przetwornica powinna być zbudowana na typowym kontrolerze do SMPS np: UC3843, KA7500B (TL494), itp.

Jeśli wzmacniacz będzie zasilany z sieci 230V to można zastosować transformator o mocy kilku watów włączony uzwojeniem niskiego napięcia do zasilacza.
Ratujmy stare tranzystory!
Rozumiem, że na przetwornicy którą podałem w załączniku będzie zbyt mała wydajność prądowa? Układ który podałem jest na 555. I pytanie odnoście częstotliwości kluczowania tranzystora FET. Ustawiać częstotliwość ponadakustyczną? Nie będzie problemu ze wzbudzaniem się wzmacniacza? Chciałbym wykluczyć konieczność zastosowania trafa zasilającego.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Układ 555 nie jest modulatorem PWM i przy próbie zmiany napięcia na wyjściu przetwornicy może generować paczki impulsów przez co pojawią się zakłócenia o częstotliwości akustycznej. W przypadku lamp nixie do czego został stworzony to nie przeszkadza, ale w przypadku zasilania przedwzmacniaczy lampowych może być to duży problem.
Prawdopodobnie tak.
Układ 555 nie jest modulatorem PWM i przy próbie zmiany napięcia na wyjściu przetwornicy może generować paczki impulsów przez co pojawią się zakłócenia o częstotliwości akustycznej. W przypadku lamp nixie do czego został stworzony to nie przeszkadza, ale w przypadku zasilania przedwzmacniaczy lampowych może być to duży problem.
Teraz rozumiem, preamp ten chciałbym zamknąć w obudowie hammonda (coś w stylu Soldano GTO) i z oszczędności miejsca wolałbym użyć cewkę zamiast trafa.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Zmień układ scalony kontrolera taki jak podałem wyżej, powinno wystarczyć.
Chyba jednak zmienię koncepcję i zastosuję trafo w przetwornicy, rozmiary tych traf są niewielkie (rzędu 2x2 cm) a wydajność prądowa będzie większa. Może dorwę jakieś trafo z ładowarki od telefonu. Trafo o wydajności 20VA do zasilenia anodowego wystarczy na ten preamp?