A to nowość!Krasul pisze: ndz, 10 lutego 2019, 15:38 Próżno oczekiwać, że po ponad pięćdziesięciu latach stare kondensatory elektrolityczne będą nadawały się do czegokolwiek innego niż do wyrzucenia.
A próbowałeś kiedyś? Czy tylko naczytałeś się, że stare kondensatory to fe! i na dzień dobry trzeba je wywalić? Wiem, że tylko się naczytałeś, bo jakbyś spróbował z raz przeprowadzić wierną renowację, łącznie z formowaniem kondensatorów filtra, nie pisałbyś takich bajek. Ale wiadomo, najłatwiej jest wywalić stare i wstawić nowe, mimo że pasują tam jak kwiatek do kożucha. Ja odrestaurowałem kilkanaście sztuk starych urządzeń i we wszystkich do dziś z powodzeniem służą oryginalne kondensatory elektrolityczne. Rzeczywiście, wymagają zaformowania, ale po przeprowadzonym procesie ich parametry wracają do poziomu znamionowych.Prąd upływu w takich kondensatorach jest grubo poza tolerancją. Ponadto następuje utrata pojemności, dzięki czemu poziom przydźwięku sieciowego jest nieakceptowalnie duży. Tutaj nie pomoże nawet kilkudniowe formowanie.
Zresztą, twój cyrk, twoje małpy - zawsze to powtarzam. Powodzenia w sprzedaży.
Pozdrawiam