Stabilizator lampowy dla dwóch ecc88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- moderator
-
- moderator
Zdjąłem charakterystyki części pentodowej lampy ECL86 przy połączeniu jej w triodę. Niestety uzyskane wyniki przekonały mnie, że lampa ta kompletnie nie nadaje się do omawianego stabilizatora, albowiem dla uzyskania prądu katody w granicach kilkunastu mA wymaga znacznie wyższego napięcia anody i siatki drugiej w stosunku do katody. W stabilizatorze, który chcesz wykonać napięcie to wynosi jedynie 40V. Z ciekawości wykonałem eksperyment i zbudowałem „w pająku” omawiany układ. Dla podanych na schemacie wartościach rezystorów i diodzie Zenera 33V oraz napięcia wejściowego 140V uzyskałem regulację napięcia wyjściowego w zakresie od około 35V do prawie 81V (zamiast dzielnika z potencjometrem w obwodzie siatki triody zastosowałem sam potencjometr 100k). Dało się co prawda uzyskać napięcie jeszcze wyższe (do 93V), ale w momencie przekraczania 81V siatka pierwsza pentody miała już potencjał dodatni względem katody. Ponieważ miałem już przygotowane stanowisko pomiarowe to wykonałem również układ, jaki przedstawiłeś na początku tego wątku. Zastosowałem w nim lampę 6S19P na siatkę której podałem napięcie stabilizowane przez diody Zenera o wartości 100V. Przy takim napięciu siatki zmiany napięcia wejściowego w zakresie 120 do 150V wywoływały zmiany napięcia na wyjściu układu ze 102,6 do 110,4V. Zmiana prądu obciążenia z 10 do 20mA przy stałym napięciu wejściowym 140V i stałym napięciu siatki 100V wywoływała zmianę napięcia wyjściowego o 2V.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Oj, to niepotrzebnie się napracowałeś. Kiedyś już podawałem ten link: http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... ode_e.htmlRomekd pisze:Zdjąłem charakterystyki części pentodowej lampy ECL86 przy połączeniu jej w triodę.
ECL86 rzeczywiście nie będzie się nadawać (trzeba by podnieść napięcie na wejściu do min 150-160V), dobra powinna być wspomniana już przeze mnie ECL82 oraz ECL85 (805).
Pozdrawiam
-
- 25...49 postów
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Tego mi właśnie wczoraj zabrakło. Jednak czułem, że ECL86 nie podoła w tym układzie. Zresztą lampie 6N6P też w tych warunkach niewiele brakuje do nasycenia. Chyba najlepiej działałby jednak układ mieszany, zawierający lampę 6S19P i tranzystor BF459 pracujący jako wzmacniacz napięcia błędu, podparty w emiterze skompensowaną termicznie diodą stabilizującą UL1550 o napięciu stabilizacji 33V. Stabilizatory wykonane na lampach działają wyśmienicie, ale jedynie te bardziej rozbudowane, i przy nieco wyższych napięciach zasilających.OTLamp pisze:Oj, to niepotrzebnie się napracowałeś. Kiedyś już podawałem ten link: http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... ode_e.html
Pozdrawiam,
Romek
-
- 25...49 postów
-
- moderator
Dlatego wybrałem tranzystor BF459 bo był on kiedyś niezwykle popularny. Można go było znaleźć w prawie wszystkich polskich kolorowych odbiornikach telewizyjnych, gdzie pracował w końcowych stopniach wzmacniaczy wizyjnych sterujących lampą kineskopową. W układzie, który Ci zaproponuje możesz zastosować np. wysokonapięciowy tranzystor BF422, którego parametry są jeszcze lepsze do tego zastosowania. Przy elementach jak na schemacie układ jest w stanie dostarczyć stabilne napięcie, którego wartość można regulować potencjometrem nastawnym w przedziale od ok.70V do 114V. Napięcie wyjściowe praktycznie nie zmienia wartości przy zmianach obciążenie od zera do kilkudziesięciu mA. Przy zwiększaniu napięcia wejściowego od 120 do 170V napięcie wyjściowe podnosi się o niecałe 1,5V. Poziom szumów wyjściowych nie przekracza kilku mV i można go jeszcze bardziej zmniejszyć właczając między kolektor i bazę tranzystora odpowiednio dobrany kondensator.Silver pisze:gdyby nie był to problem czy mógłbym prosić o schemat takiego układu mieszanego ? czy zamiast BF459 moge zastosować jakis inny ,najlepiej bardziej popularny tranzystor ?
pozdrawiam
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Witam
Zastosowałem niemalże identyczny układ stabilizatora w swoim wzmacniaczu słuchawkowym. Prawie identyczny, bo zamiast lampy pracuje MOSFET, ponadto przed rezystorem polaryzującym wstępnie bramkę (siatkę lampy na schemacie powyżej - opór 220k) zastosowałem filtr składający się z rezystora 47k i kondensatora 10mikroF, filtr ten znacznie obniżył poziom przydźwięku na wyjściu. Wzmacniaczem błędu jest BD129. Zasilacz miał skłonność do wzbudzania się, zaradziło temu zjawisku włączenie przed zasilaczem niewielkiego rezystora ( u mnie 33ohm). Ponadto zastosowałem pojemność blokującą źródło napięcia odniesienia rzędu 100mikroF, co dało efekt płynnego narastania napięcia wyjściowego.
Zastosowałem niemalże identyczny układ stabilizatora w swoim wzmacniaczu słuchawkowym. Prawie identyczny, bo zamiast lampy pracuje MOSFET, ponadto przed rezystorem polaryzującym wstępnie bramkę (siatkę lampy na schemacie powyżej - opór 220k) zastosowałem filtr składający się z rezystora 47k i kondensatora 10mikroF, filtr ten znacznie obniżył poziom przydźwięku na wyjściu. Wzmacniaczem błędu jest BD129. Zasilacz miał skłonność do wzbudzania się, zaradziło temu zjawisku włączenie przed zasilaczem niewielkiego rezystora ( u mnie 33ohm). Ponadto zastosowałem pojemność blokującą źródło napięcia odniesienia rzędu 100mikroF, co dało efekt płynnego narastania napięcia wyjściowego.