W jakiej kolejności podłączyć do szyny masy podzespołów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
W jakiej kolejności podłączyć do szyny masy podzespołów
Oczywiście mam swoje przypuszczenia, ale liczę na pomoc doświadczonych konstruktorów i praktyków.
Mam 18 podzespołów do podłączenia do szyny uziemiającej "0".
Mam świadomość, że ekrany uziemiam tylko z jednej strony, od strony szyny.
Ekranów nie używam jako przewodów gorących.
Obudowy potencjometrów, gniazd wej. i wyj. są odseparowane od chassis.
PR-ki są odseparowane od chassis
Płytka dla lamp ECC83 jest jedna ale obie lampy z przyległymi elementami są oddzielone od siebie i stąd 2 masy
Przewody ekranowane są oznaczone na czerwono i obwódki wokół linii oznaczają ekrany do uziemienia.
Teraz nazwę wszystkie kolejne elementy i poproszę o uszeregowanie ich w kolejności np.
kolejnymi numerami wg ich kolejności podłączania do szyny.
Szynę mocuję przy gniazdach wejścia do masy/chassis a na końcu dołączam masę gniazd głośnikowych.
gniazda wejściowe H i L
płytka 1 lampy ECC83
obudowy potencjometrów BASS TREBLE VOL wraz z masą VOL
przewód z 1 połówki L1 do pot. BASS
przewód z VOL do 2 połówki L1
przewód od przełącznika skokowego BARWY wychodzący z 2 połówki L1
płytka 2 lampy ECC83
przewód potencjometru BOOST w katodzie pierwszej połówki L2
przewód FeedBack do uzwojenia wtórnego głośnika z katody 1 połówki L2
2 katody wraz z siatkami s3 lamp EL34
masa układu zasilającego trafo głośnikowe
masa układu zasilającego lampy L2 i L1
masa PR-ki zasilania żarzenia EL34
masa PR-ki zasilania żarzenia ECC83
masa układu zasilania BIAS
Mam 18 podzespołów do podłączenia do szyny uziemiającej "0".
Mam świadomość, że ekrany uziemiam tylko z jednej strony, od strony szyny.
Ekranów nie używam jako przewodów gorących.
Obudowy potencjometrów, gniazd wej. i wyj. są odseparowane od chassis.
PR-ki są odseparowane od chassis
Płytka dla lamp ECC83 jest jedna ale obie lampy z przyległymi elementami są oddzielone od siebie i stąd 2 masy
Przewody ekranowane są oznaczone na czerwono i obwódki wokół linii oznaczają ekrany do uziemienia.
Teraz nazwę wszystkie kolejne elementy i poproszę o uszeregowanie ich w kolejności np.
kolejnymi numerami wg ich kolejności podłączania do szyny.
Szynę mocuję przy gniazdach wejścia do masy/chassis a na końcu dołączam masę gniazd głośnikowych.
gniazda wejściowe H i L
płytka 1 lampy ECC83
obudowy potencjometrów BASS TREBLE VOL wraz z masą VOL
przewód z 1 połówki L1 do pot. BASS
przewód z VOL do 2 połówki L1
przewód od przełącznika skokowego BARWY wychodzący z 2 połówki L1
płytka 2 lampy ECC83
przewód potencjometru BOOST w katodzie pierwszej połówki L2
przewód FeedBack do uzwojenia wtórnego głośnika z katody 1 połówki L2
2 katody wraz z siatkami s3 lamp EL34
masa układu zasilającego trafo głośnikowe
masa układu zasilającego lampy L2 i L1
masa PR-ki zasilania żarzenia EL34
masa PR-ki zasilania żarzenia ECC83
masa układu zasilania BIAS
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: W jakiej kolejności podłączyć do szyny masy podzespołów
Nie ma zdjęcia. /OK, już jest
Zakładasz już trzeci albo czwarty (sprawdziłem: czwarty) temat związany z tym nieszczęsnym wzmacniaczem w przeciągu dwóch dni. Możesz nie zaśmiecać forum? To nie elektroda, że nie można o nic zapytać bo zaraz moderatorzy kasują, ale proszę - znajmy umiar. Nie można z każdą pierdołą zakładać nowego tematu, bo potem nic nie można znaleźć.
Jeżeli zadasz pytanie w starym temacie, to on wskakuje na górę listy i i tak wszyscy to widzą. Nie potrzeba zakładać nowego.
Zakładasz już trzeci albo czwarty (sprawdziłem: czwarty) temat związany z tym nieszczęsnym wzmacniaczem w przeciągu dwóch dni. Możesz nie zaśmiecać forum? To nie elektroda, że nie można o nic zapytać bo zaraz moderatorzy kasują, ale proszę - znajmy umiar. Nie można z każdą pierdołą zakładać nowego tematu, bo potem nic nie można znaleźć.
Jeżeli zadasz pytanie w starym temacie, to on wskakuje na górę listy i i tak wszyscy to widzą. Nie potrzeba zakładać nowego.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 9375...12499 postów
A można zobaczyć zdjęcia tych bebechów?
-
- 125...249 postów
Painlust, OK dołączę zdjęcia
kubafant przepraszam, ale to są inne tematy mimo, że dotyczą tego samego wzmacniacza
Pierwszy dotyczył doboru napięcia na stopie mocy - z tego wynikła sprawa trafa głośnikowego
Drugi dotyczył samego trafa do Regenta 60 i tu się zgadzam był najpierw jeden ale źle sformułowany i
dlatego utworzyłem drugi lepiej sformułowany i zadziałało!!! Już wiem wszystko co potrzeba!!!
Trzeci TEN dotyczy zupełnie innej sprawy kolejności lutowania podzespołów do masy - bardzo istotnej sprawy
Jestem, jak zauważyłeś nowy jako dyskutant na forum więc nie wiem jak się tu poruszać i chętnie bym wyrzucił ten pierwszy temat
nt Danych uzwojeń do trafa głośnikowego do Regent 60, ale nie wiem czy to się da.
kubafant przepraszam, ale to są inne tematy mimo, że dotyczą tego samego wzmacniacza
Pierwszy dotyczył doboru napięcia na stopie mocy - z tego wynikła sprawa trafa głośnikowego
Drugi dotyczył samego trafa do Regenta 60 i tu się zgadzam był najpierw jeden ale źle sformułowany i
dlatego utworzyłem drugi lepiej sformułowany i zadziałało!!! Już wiem wszystko co potrzeba!!!
Trzeci TEN dotyczy zupełnie innej sprawy kolejności lutowania podzespołów do masy - bardzo istotnej sprawy
Jestem, jak zauważyłeś nowy jako dyskutant na forum więc nie wiem jak się tu poruszać i chętnie bym wyrzucił ten pierwszy temat
nt Danych uzwojeń do trafa głośnikowego do Regent 60, ale nie wiem czy to się da.
A widzisz tego nie wiedziałem. Po za tym są różne działy i na początku mnie ochrzaniono, że wpakowałem mój temat do lamp a ja myślałem, że dobór napięc dotyczy lamp a nie wzmacniacza jako takiego i dlatego trafo włożyłem jako nowy temat do transformatorów.Jeżeli zadasz pytanie w starym temacie, to on wskakuje na górę listy i i tak wszyscy to widzą. Nie potrzeba zakładać nowego.
-
- 1875...2499 postów
Jak dla mnie to bardzo dużo tych ekranowanych połączeń. Proponuję zajrzeć w moje konstrukcje.Minimalne ilości ekranowanych przewodów ale i maksymalne skracam połączenia pomiędzy elementami.
Należy pamiętać że pół metra pierwszego lepszego przewodu ekranowanego będzie miało z 80-90pF pojemności co z rezystancjami rzędu 0.47-1Mom może skutkować różnymi akcjami.
Ja akurat nie robię typowej szyny masy- coś na jej kształt robię na listwie stykowej która łączy się z chassis w jednym punkcie z masami innych modułów takich jak pętla efektów , do tego samego punktu łączę symetryzację żarzenia oraz wtórne transformatora głośnikowego i masę zasilacza anodowego. Nie ma problemu z brumieniem.
Należy pamiętać że pół metra pierwszego lepszego przewodu ekranowanego będzie miało z 80-90pF pojemności co z rezystancjami rzędu 0.47-1Mom może skutkować różnymi akcjami.
Ja akurat nie robię typowej szyny masy- coś na jej kształt robię na listwie stykowej która łączy się z chassis w jednym punkcie z masami innych modułów takich jak pętla efektów , do tego samego punktu łączę symetryzację żarzenia oraz wtórne transformatora głośnikowego i masę zasilacza anodowego. Nie ma problemu z brumieniem.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 125...249 postów
Rozumiem, będę się starł ostatecznie wszystko poskracać. Potem dodam zdjęcie innego małego wzmacniacza i pomimo plątaniny przewodów wszystko jest OK.Jak dla mnie to bardzo dużo tych ekranowanych połączeń. Proponuję zajrzeć w moje konstrukcje. Minimalne ilości ekranowanych przewodów ale i maksymalne skracam połączenia pomiędzy elementami.
painlust
Teraz dołączam zdjęcia z opisem elementów. Bez opisu wszystkich bo trudno pokazać gdzie który przewód idzie.
Ekrany idą z płytki pod spód tam się są potencjometry.
Tylko 1 idzie jako FeedBack do TG.
Na końcu płytki jest otwór i tam idą przewody od BIAS.
-
- 9375...12499 postów
Może moje konstrukcje nie są za piękne, ale jak widzę coś takiego.... nie dałoby się tego zrobić jak Pan B. przykazał? Na nowym chassis... kolumna środkowa trafa głośnikowego wycelowana prosto w lampę wejściową... Ciekawe czy to może nie brumić...
-
- 1875...2499 postów
Wywaliłbym te stare płytki i wszystko dookoła , zrobiłbym preamp i końcówkę na pająku, zasilacz na druku tym bardziej że kondensatory elektrolity są przykręcane. Było by przejrzyście.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
-
- 125...249 postów
Są jeszcze 2 ekrany - osłaniający płytkę z lampami ECC83 od TG oraz osłaniający potencjometry od bebechów.
Po pierwsze ten wzmacniacz już działał przez lata i nic nie brumiło.
Jak go budowałem to 3 razy go lutowałem i za każdym razem były cuda.
Jak zrobiłem płytkę było OK.
Teraz go poprawiam i mam nadzieję, że tylko będzie lepiej.
Lampy ECC83 mają ekrany też.
Dlaczego tak myślę?
Wiem, że nie wygląda za pięknie. Stare chassis chyba od Stolicy. Ale to już ma ponad 40 lat.
Jednak niedawno zrobiłem, wprawdzie mniejszy, wzmacniacz i też wygląda podobnie.
Kable napięciowe górą, tylko żarzenia dołem choć nie zawsze, kable masy do szyny idącej górą a kable ekranowane od płytek do potencjometrów - dołączę zdjęcie, a działa bardzo dobrze.
painlust - proszę, weź głęboki oddech i pokombinuj.
A powiem Ci, że mój ten mały zrobiłem z tego co miałem (TS od Tonette, TG2.5-666 z ?, kondensatory ze staroci, płytki wykonałem, musiałem dołożyć dodatkowe trafo do zasilenia żarzenia dla EL84). Przedwzmacniacz jest wg schematu Peaveya, stopień mocy sam skompilowałem a resztę sam wymodziłem.
Opracowałem zasilacze do zasilenia układu, żarzenia i pogłosu, wszystkie napięcia ustawiłem praktycznie. I jest OK.
Było to dla mnie ćwiczenie umysłu, aby nad wszystkim zapanować i nie dać się za-rzeźbić jak to mawiasz.
Nie wg żadnego gotowego schematu.
Kiedy go robiłem nie było łatwo, części z demobilu, cała mechanika ze starych odbiorników radiowych,
a skąd było wziąć nowe chassis - marzenie ściętej głowy. Pamiętasz tamte czasy?
A teraz nie chce mi się bawić od nowa w mechanikę najbardziej czasochłonną.
slawekmod zobaczymy co z tego wyjdzie
Po pierwsze ten wzmacniacz już działał przez lata i nic nie brumiło.
Jak go budowałem to 3 razy go lutowałem i za każdym razem były cuda.
Jak zrobiłem płytkę było OK.
Teraz go poprawiam i mam nadzieję, że tylko będzie lepiej.
Lampy ECC83 mają ekrany też.
Dlaczego tak myślę?
Wiem, że nie wygląda za pięknie. Stare chassis chyba od Stolicy. Ale to już ma ponad 40 lat.
Jednak niedawno zrobiłem, wprawdzie mniejszy, wzmacniacz i też wygląda podobnie.
Kable napięciowe górą, tylko żarzenia dołem choć nie zawsze, kable masy do szyny idącej górą a kable ekranowane od płytek do potencjometrów - dołączę zdjęcie, a działa bardzo dobrze.
painlust - proszę, weź głęboki oddech i pokombinuj.
A powiem Ci, że mój ten mały zrobiłem z tego co miałem (TS od Tonette, TG2.5-666 z ?, kondensatory ze staroci, płytki wykonałem, musiałem dołożyć dodatkowe trafo do zasilenia żarzenia dla EL84). Przedwzmacniacz jest wg schematu Peaveya, stopień mocy sam skompilowałem a resztę sam wymodziłem.
Opracowałem zasilacze do zasilenia układu, żarzenia i pogłosu, wszystkie napięcia ustawiłem praktycznie. I jest OK.
Było to dla mnie ćwiczenie umysłu, aby nad wszystkim zapanować i nie dać się za-rzeźbić jak to mawiasz.
Nie wg żadnego gotowego schematu.
Kiedy go robiłem nie było łatwo, części z demobilu, cała mechanika ze starych odbiorników radiowych,
a skąd było wziąć nowe chassis - marzenie ściętej głowy. Pamiętasz tamte czasy?
A teraz nie chce mi się bawić od nowa w mechanikę najbardziej czasochłonną.
slawekmod zobaczymy co z tego wyjdzie
-
- 1250...1874 posty
Może się komuś przyda, zawsze z tego korzystam jak ogarniam szynę masy.
Pożyczone ze sloclone.
Pożyczone ze sloclone.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 125...249 postów
Bardzo ciekawe. Warte przestudiowania.
Mam jakąś wiedzę na temat kolejności umasienia ale najwięcej mam wątpliwości do takich bloków jak masy żarzenia, masa Feed Back, BIAS, przełączniki same w sobie nie mające masy (ale przewody łączeniowe tak) jak u mnie SW3 pomiędzy L1 a L2 do regulacji skokowej brzemienia.
Bo generalnie mam 2 bloki zasilania jeden do lamp mocy a drugi do lamp ECC.
Menryk
PS. Rozumiem, że tej "nalepki" nie da się usunąć ?
Mam jakąś wiedzę na temat kolejności umasienia ale najwięcej mam wątpliwości do takich bloków jak masy żarzenia, masa Feed Back, BIAS, przełączniki same w sobie nie mające masy (ale przewody łączeniowe tak) jak u mnie SW3 pomiędzy L1 a L2 do regulacji skokowej brzemienia.
Bo generalnie mam 2 bloki zasilania jeden do lamp mocy a drugi do lamp ECC.
Menryk
PS. Rozumiem, że tej "nalepki" nie da się usunąć ?
-
- 125...249 postów
Panowie, oto zdjęcie małego wzmacniacza na 1x EL84.
Ma 4 stopnie przedwzmacniacza.
Na górze grube białe to wysokie napięcia.
Do szyny wg kolejności przylutowałem kolejne masy.
Zanim sobie przypomniałem, że mamy polskie forum napisałem do el34world i jeden fachman mi narysował jego ideę podłączenia przewodów.
Jak widać jest mnóstwo przewodów.
Pod płytkami drukowanymi od przodu są wszystkie potencjometry a jest ich 8 VOL, PRE, POST, REVEWRB, TREBLA, BASS< MIDDLE, VOL wzm.zew.
Poniżej 1 gniazdo wej, 3 switch'e, 2 wyj. (pedał do pogłosu i out na wzmacniacz zewnętrzny) oraz włączniki Uż (standby) i Uz.
Żarzenie dla 2xECC83 stałe.
Dla EL84 zmienne z innego trafa bo TS nie wydoliło.
Pośrodku 3 zasilacze na jednej płytce.
Zwykle robię solidnie - mechanika i lutowania.
Więc naprawdę pomimo widoku jest OK.
Działa dobrze, dźwięk czysty.
Over-drive też OK choć muszę zwiększyć dolny zakres PRE abym mógł pracować na granicy CLEAN i OVER-DRIVE.
Puste miejsce z dwoma pot. czeka na elektroniczny pogłos.
Czekam dalej aż ktoś się wypowie nt. kolejności.
Menryk
Ma 4 stopnie przedwzmacniacza.
Na górze grube białe to wysokie napięcia.
Do szyny wg kolejności przylutowałem kolejne masy.
Zanim sobie przypomniałem, że mamy polskie forum napisałem do el34world i jeden fachman mi narysował jego ideę podłączenia przewodów.
Jak widać jest mnóstwo przewodów.
Pod płytkami drukowanymi od przodu są wszystkie potencjometry a jest ich 8 VOL, PRE, POST, REVEWRB, TREBLA, BASS< MIDDLE, VOL wzm.zew.
Poniżej 1 gniazdo wej, 3 switch'e, 2 wyj. (pedał do pogłosu i out na wzmacniacz zewnętrzny) oraz włączniki Uż (standby) i Uz.
Żarzenie dla 2xECC83 stałe.
Dla EL84 zmienne z innego trafa bo TS nie wydoliło.
Pośrodku 3 zasilacze na jednej płytce.
Zwykle robię solidnie - mechanika i lutowania.
Więc naprawdę pomimo widoku jest OK.
Działa dobrze, dźwięk czysty.
Over-drive też OK choć muszę zwiększyć dolny zakres PRE abym mógł pracować na granicy CLEAN i OVER-DRIVE.
Puste miejsce z dwoma pot. czeka na elektroniczny pogłos.
Czekam dalej aż ktoś się wypowie nt. kolejności.
Menryk
-
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Znam ten artykuł i czytałem go wiele razy i stąd moja wiedza ogólna nt temat
ale co innego wiedza a co innego doświadczenie.
Liczę na konkretne i szczegółowe porady.
ale co innego wiedza a co innego doświadczenie.
Liczę na konkretne i szczegółowe porady.
-
- 9375...12499 postów
Twoje wzmacniacz zbudowane są w innym stylu, a moje czy kolegów w innym, więc dopóki nie zaczniesz budowac jak ja to nie mam nic do powiedzenia. Tyle ode mnie.
Ostatnio zmieniony wt, 5 lutego 2019, 09:03 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.