Czy obniżenie napięcia sieci 240V ma sens?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Czy obniżenie napięcia sieci 240V ma sens?
Czy zastosowanie stabilizatora transduktorowego na 220V jest warte rozważenia?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 1875...2499 postów
Dokładnie tak jest zbudowany mój cudak ze zdjęciafaktus pisze: czw, 17 stycznia 2019, 14:20 Witam. Szanowni Koledzy, czy nie prościej zastosować dowolny transformator w roli autotransformatora. Mając dowolny transformator na napięcie 220 V z uzwojeniem wtórnym na napięcie 10-15 V o możliwie dużym prądzie ( gruby drut na uzwojeniu wtórnym ), łączymy uzwojenia pierwotne i wtórne szeregowo. Sprawdzamy to po podaniu na uzwojenie pierwotne napięcie sieci, czy na wyjściu otrzymamy sumę napięć z uzwojeń pierwotnego i wtórnego i mamy gotowy autotransformator. Napięcie z sieci podłączamy w tym układzie do połączonych szeregowo uzwojeń, pierwotnego i wtórnego, natomiast odbiornik podłączamy do końcówki uzwojenia pierwotnego transformatora połączonego z siecią, oraz do punktu połączenia uzwojenia pierwotnego z wtórnym. W ten sposób mamy tanim kosztem autotransformator obniżający napięcie, którego obciążenie zależy jedynie od maksymalnego prądu na jakie było przeznaczone uzwojenie wtórne. Przykładowo mając uzwojenie wtórne na prąd 5 A możemy zasilać odbiornik o mocy 1150 VA. Jedyna niedogodnością jest brak możliwości regulacji napięcia, jest ono zmniejszone o stałą wartość wynikająca z napięcia uzwojenia wtórnego. Jeśli potrzeba bardziej precyzyjnej regulacji możemy wykonać uzwojenie wtórne od nowa i wykonać kilka wyprowadzeń z uzwojenia w celu precyzyjnej regulacji napięcia.
Jest to rozwinięcie pomysłu o włączaniu uzwojenia wtórnego w przeciw fazie do napięcia sieci, tak aby zoptymalizować warunki pracy transformatora.
Pozdrawiam.

-
- 625...1249 postów
Witam.
Kolego Locutus napisałem to tylko dlatego, żeby mniej doświadczeni Koledzy zauważyli jak prostym sposobem można rozwiązać ten problem
.
Kolego Salicjonał jeśli masz chęć się bawić w tego typu rozwiązania, to czemu nie. Plusem tego stabilizatora jest samoczynne regulowanie napięcia na wyjściu, do minusów trzeba zaliczyć wykonanie elementów indukcyjnych i obliczenia wartości elementów składowych. Chyba, że korzystamy z gotowego projektu
. Myślę, że do typowych zastosowań wystarczy rozwiązanie jakie przedstawił Kolega Locutus.
Pozdrawiam.
Kolego Locutus napisałem to tylko dlatego, żeby mniej doświadczeni Koledzy zauważyli jak prostym sposobem można rozwiązać ten problem

Kolego Salicjonał jeśli masz chęć się bawić w tego typu rozwiązania, to czemu nie. Plusem tego stabilizatora jest samoczynne regulowanie napięcia na wyjściu, do minusów trzeba zaliczyć wykonanie elementów indukcyjnych i obliczenia wartości elementów składowych. Chyba, że korzystamy z gotowego projektu

Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 3125...6249 postów
Proste i skuteczne np.https://www.olx.pl/oferta/stabilizator- ... vHjXm.html i wiele innych.M.
-
- 2500...3124 posty
Własnie taki w przypływie wściekłości na jego działanie rozwaliłemMarek7HBV pisze: czw, 17 stycznia 2019, 17:24 Proste i skuteczne np.https://www.olx.pl/oferta/stabilizator- ... vHjXm.html i wiele innych.M.
-
- 1250...1874 posty
1. BuczyBoguś pisze: czw, 17 stycznia 2019, 18:52 Własnie taki w przypływie wściekłości na jego działanie rozwaliłem
2. Ciężki, a skoro taki wielki to i mógłby mieć separację między wej. / wyj.
3. Nie lubi odbiorników z zasilaniem beztransformatorowym (tzw. uniwersalnym) i jednocześnie z prostownikiem jedno-połówkowym (np. TV).
---------------------------------------------------------------------------------- Jako transformator separacyjny, w pierwotnej wersji, nie nadawał się - duży prąd jałowy przy obecnych 240 ...245 V w moim domu. Zapchałem go w kąt.
I tu ... hezký napad (czeski) .... na wtórnym jest więcej zwojów by skompensować straty napięcia pod obciążeniem - więc zamieniłem miejscami pierwotne z wtórnym i teraz robi dorą robotę : jest separatorem i daje 220 V !!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Mój nie buczał tylko "strzelał" przekaźnikami a napięcie było regulowane skokowo w zależności od tego który przekaźnik był załączony.
A mam jeszcze antyk pamiętający Hitlera. I nie rozumiem jego działania. Ma tylko 1 transformator typu O i dwa uzwojenia. Na jednej kolumnie duże i na drugiej kolumnie male plus 3 kondensatory blokowe chyba po 10u. Stabilizuje bardzo dobrze bo od 120V..Sprawdzałem za pomocą regulowanego autotransformatora. Ale strach się tego tykać bo papier izolacyjny przy dotknięciu sypie się
A mam jeszcze antyk pamiętający Hitlera. I nie rozumiem jego działania. Ma tylko 1 transformator typu O i dwa uzwojenia. Na jednej kolumnie duże i na drugiej kolumnie male plus 3 kondensatory blokowe chyba po 10u. Stabilizuje bardzo dobrze bo od 120V..Sprawdzałem za pomocą regulowanego autotransformatora. Ale strach się tego tykać bo papier izolacyjny przy dotknięciu sypie się
-
- 3125...6249 postów
Zastosowane środki zależą od potrzeb.Czy to będzie reduktor,autotransformator czy stabilizator zależy co chcemy zabezpieczyć przed wyższym napięciem.Mam takiego trupa od Rubina i w razie konieczności mogę go podłączyć.Natomiast ciągłe zastosowanie wydaje mi się problematyczne.O ile rozumiem ochronę porządnego,zabytkowego wzmacniacza Philipsa złośliwie wykonanego tylko na 220v[nieprawdopodobne!] wykonanego na mnóstwie drogich lamp i używanego codziennie kilka godzin.Te 5-10 procent więcej w sieci może według producentów zmniejszyć żywotność lamp nawet dwukrotnie.Ale jakie to może mieć znaczenie dla popularnego radyjka czy telewizora z PRL używanego od czasu do czasu?-to wyższe napięcie tylko reanimuje grata.Oczywiście samo uruchomienie nieużywanego czasem przez kilkadziesiąt lat sprzętu powinno być pod kontrolą i uwzględniać efekt starzenia elementów[formowanie kondensatorów i wygrzewanie lamp] i ci Koledzy którzy mają zabytkowe odbiorniki dobrze wiedzą że lepiej zastosować do zasilania stary sprawdzony autotransformator z dużą bakelitową gałką
M.

-
- 3125...6249 postów
Taki autotransformator służył kiedyś do podnoszenia napięcia[tak,tak-kiedyś tak było!
] A obecnie można wykorzystać w drugą stronę,nawet od 200V .Sporo takich urządzeń pozostało na krańcach linii przesyłowych.
M.

-
- 1250...1874 posty
Czy można bez obaw o włókno żarowe zasilić żarówkę 3kW 220V przez diodę prostowniczą z sieci oświetleniowej? Nie mam pewności, czy pulsacja jest nieszkodliwa dla żarnika, zaś zakupu autotransformatora o takiej mocy nie rozważam.
-
- 3125...6249 postów
Żarówka 3 kW ?? Z powodu braku instalacji 3 przewodowej mam w domu wiele żarówek załączanych przez diodę i pulsowanie przestaje być widoczne przy żarówkach powyżej 150W. Przy 3 kW bardziej o diodę bym się martwił. 

-
- 1250...1874 posty
Dziękuję za wyjaśnienie. Żarówka jest dupna, jeszcze takiej nie widziałem. A że jest prawie stuletnim antykiem, to przy czynieniu starań nad sprawdzeniem próżni nie chcę dopuścić do przeżarzenia włókna.
-
- 625...1249 postów
Możesz tę żarówkę połączyć szeregowo z chociażby czajnikiem elektrycznym aby ograniczyć udar. A może jakieś zdjęcie? Mam taką 3kW ale stara to ona raczej nie jest.
Pozdrawiam
Staszek
Pozdrawiam
Staszek
-
- 2500...3124 posty
Teraz mam taka ale o mocy 1000wat. Wcześniej miałem podobną o mocy 2,5kw ale potłukłem. Żadna się nie bała udaru
-
- 1875...2499 postów
Ekhm... zarówka 3kW do oswietlania chałupy ?