Witam,
na forach można zobaczyć pomiary zniekształceń harmonicznych, ich rozkład przy pomocy FFT, poziom zniekształceń intermodulacyjnych, pasmo przenoszenia itp. wzmacniaczy lampowych bez transformatorów głośnikowych przy zamkniętej pętli globalnego sprzężenia zwrotnego.
Mnie natomiast interesują pomiary owych wzmacniaczy w otwartej pętli. Mówi się, że w takich wzmacniaczach nawet dla małych mocy występują duże zniekształcenia harmonicze nieparzystych rzędów.
Obiło mi się o uszy, że podobno jak pentodę obciąży się za niską impedancją, to generuje wyższe harmoniczne.
Jeśli posiada ktoś owe pomiary(głównie chodzi mi o rozkład harmonicznych) wzmacniaczy beztransformatorowych słuchawkowych(przy dopasowaniu impedancji obciążenia do końcówki mocy) lub zwyczajnych(napędzające zwyczaje kolumny głośnikowe - stopień końcowy pracuje przy dużym niedopasowaniu impedancji) to byłbym bardzo wdzięczny za ich udostępnienie.
Pozdrawiam,
Dragon
Pomiary wzmacniacza OTL bez globalnego USZ
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
Re: Pomiary wzmacniacza OTL bez globalnego USZ
Obciąż klasyczny pentodowy PP zbyt małą impedancją i zobacz co się dzieje. Przy bardzo małej rezystancji obciążenia powinno się dziać to samo tylko bardziej. Jak weźmiesz charakterystyki dowolnej pentody mocy i przyłożysz linijkę to zobaczysz, że nie ma powodu spodziewać się jakichś anomalii, kiedy prosta pracy staje się pionowa. Poza tym to nie jest tak, że lampy nie produkują wyższych harmonicznych, produkują ich całkiem sporo, tylko tych niższych wytwarzają jeszcze więcej. Czy w OTLu obciążonym głośnikiem rozkład harmonicznych będzie inny niż przy dopasowaniu impedancji? Być może w klasie AB, gwałtowniejsze wchodzenie w stan odcięcia przy małej impedancji obciążenia spowoduje wzrost udziału wyższych harmonicznych, ale to tylko przypuszczenie. Chcesz wiedzieć na pewno? Zbuduj i zmierz.