Telefunken Symphonic
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Telefunken Symphonic
Czy ktoś posiada zdjęcia w/w radia i chciało by mu się udostępnić ? Potrzebował bym fotki chassis szczególnie od spodu , chciałbym porównać do tego ze zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: Telefunken Symphonic
Radia nie mam, ale zdjęcia kiedyś "zdjąłem" z wiadomego portalu aukcyjnego - mam nadzieję, że boby_20 mi wybaczy

Spiga
Dzięki
Tak sobie trochę przed świątecznie dłubię przy radyjku i widzę dość spore różnice np. w zasilaczu .U Tomka na stronie zasilanie jest jak na pierwszym rysunku , natomiast u mnie jest rozwiązane jak na drugim (też Tomka praca Telefunken Premier Dz). W moim radiu transformator jest oryginalny , z żaróweczką , okolice zasilacza wyglądają na nie ruszane. Możliwe to że producent stosował dwa różne transformatory i dwa różne rozwiązania w jednym modelu ?
Pewnie , tzn konieczność wyższa ...

Tak sobie trochę przed świątecznie dłubię przy radyjku i widzę dość spore różnice np. w zasilaczu .U Tomka na stronie zasilanie jest jak na pierwszym rysunku , natomiast u mnie jest rozwiązane jak na drugim (też Tomka praca Telefunken Premier Dz). W moim radiu transformator jest oryginalny , z żaróweczką , okolice zasilacza wyglądają na nie ruszane. Możliwe to że producent stosował dwa różne transformatory i dwa różne rozwiązania w jednym modelu ?
-
- moderator
Może być. Mam wrażenie, że Telefunken u nas stosował mocno oszczędne układy, tak więc zastosowanie transformatora z jednym uzwojeniem mieściłoby się w tej konwencji, zawsze to trochę drutu oszczędzone (i cieplejszy odbiornik...) Podobne wariacje widziałem też w Elektritach Allegro - miałem kiedyż w ręce Allegro z jednopołówkowym prostownikiem.
Pomału kończę renowację radia , dziś politurując skrzynkę dostrzegłem w środku naklejoną oto taką karteczkę (zdjęcie) . Ponieważ karteczka naklejona na chassis jest nie czytelna , a w środku chassis po przeciwległym miejscu naklejenia owej karteczki ołówkiem napisał numer 90093 , nie wiem co uważać za numer seryjny . Co oznacza ten numer naklejony w środku z tą adnotacją ?
-
- 2500...3124 posty
Ta karteczka to numer zarejestrowania czyli legalizacji radioodbiornika po II W. Św. Ten numer ołówkiem to jest numer chassiskogigogi pisze: pt, 11 stycznia 2019, 16:57 Pomału kończę renowację radia , dziś politurując skrzynkę dostrzegłem w środku naklejoną oto taką karteczkę (zdjęcie) . Ponieważ karteczka naklejona na chassis jest nie czytelna , a w środku chassis po przeciwległym miejscu naklejenia owej karteczki ołówkiem napisał numer 90093 , nie wiem co uważać za numer seryjny . Co oznacza ten numer naklejony w środku z tą adnotacją ?

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Przyjrzałem się jeszcze raz odpowiednio i jest 30093zagore1 pisze: pt, 11 stycznia 2019, 18:15 A nie jest to przypadkiem nr 30093 - początek produkcji ?