Mini head PCL86SE /ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Mini head PCL86SE /ECC83
Zabieram sie za minihead na PCL86 SE. Końcówka mocy na triodzie/pentodzie PCL86. Zależało mi na Presence więc końcówka ma USZ. Trioda w PCL86 to wybitnie upierdliwy system. Wzbudza się na samo spojrzenie w jej kierunku. 100pF równolegle do rezystora anodowego nic nie dało. Częstotliwość wzbudzenia bez kondensatora to 62.5kHz i stała jak w rezonatorze kwarcowym. Dołożenie 100pF powodowało zmniejszenie częstotliwości oscylacji do 55kHz. Zbliżenie ręki do bańki PCL 86 wygaszało wzbudzenie. Zastosowałem więc kondensator 33pF (docelowo będzie pewnie mniejszy) pomiędzy siatkę i anodę triody PCL86 i zakończyło to definitywnie wzbudzanie się wzmacniacza.
Przedwzmacniacz jest generalnie oparty o schemat Atomic/Jcm800 z korekcją niektórych elementów. Sterowanie czułością i zmiana wartości elementów w katodach dwóch systemów pierwszej lampy będzie realizowana przez przekaźniki sygnałowe. Tak samo będzie ograniczany sygnał przed pętlą efektów przy przełączeniu na mod przesterowany.
Szaski oczywiście nie dotarły więc jedna sztuka została wykonana z kątownika i ceownika. Na górę poszła blacha duralowa 1,5m. Całość znitowana i poklejona na Distal. Wymaga jeszcze szlifowania.
Zaprojektowałem sobie w CAD niemal wszystkie potrzebne płytki włącznie z lekko przerobioną płytką reverbu Box OF HALL ( to do atomica 16)
Wykonałem też listwy lutownicze. Szaska ma wymiary 270x150x42mm . Będzie ciasno ale wynika z obliczeń że wszystko się zmieści.
Przedwzmacniacz jest generalnie oparty o schemat Atomic/Jcm800 z korekcją niektórych elementów. Sterowanie czułością i zmiana wartości elementów w katodach dwóch systemów pierwszej lampy będzie realizowana przez przekaźniki sygnałowe. Tak samo będzie ograniczany sygnał przed pętlą efektów przy przełączeniu na mod przesterowany.
Szaski oczywiście nie dotarły więc jedna sztuka została wykonana z kątownika i ceownika. Na górę poszła blacha duralowa 1,5m. Całość znitowana i poklejona na Distal. Wymaga jeszcze szlifowania.
Zaprojektowałem sobie w CAD niemal wszystkie potrzebne płytki włącznie z lekko przerobioną płytką reverbu Box OF HALL ( to do atomica 16)
Wykonałem też listwy lutownicze. Szaska ma wymiary 270x150x42mm . Będzie ciasno ale wynika z obliczeń że wszystko się zmieści.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 625...1249 postów
Re: Mini head PCL86SE /ECC83
Próbowałeś założyć jakiś ekran na PCL? Podciągnięcie żarzenia na wyższy potencjał też mogłoby pomóc. Zwiększ kondensator do 1n, załóż taki sam pomiędzy końcówki trafa wyjściowego (bezpośrednio na trafie).
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1875...2499 postów
Założenie większego kondensatora równolegle do rezystora anodowego zmniejszało pasmo z tego co pamiętam. Co do kondensatora w uzwojeniu pierwotnym TG to dopiero 4,7nF likwidował wzbudzenie. Ekranu na PCL nie będę montował, wspomniany kondensator 33pF załatwił sprawę.
-
- 1875...2499 postów
Dopasowałem otwory na włączniki itp.
-
- 375...499 postów
Trioda PCL/ECL86 to się świetnie sprawdza jako wtórnik katodowy lub inverter w układzie PP lub jako wzmacniacz jednostopniowy.
Możesz pokazać schemat w którym Ci się ta trioda wzbudzała? Może feedback miałeś pozytywny a nie negatywny
Miałem zrobiony taki układ na ECL86 i całkiem dobrze działał.
Rozwiązanie presence z mojego 5W Krank'a. Jest na EL84 ale presence będzie działał z każdą triodą i pentodą.
Możesz pokazać schemat w którym Ci się ta trioda wzbudzała? Może feedback miałeś pozytywny a nie negatywny

Miałem zrobiony taki układ na ECL86 i całkiem dobrze działał.
Rozwiązanie presence z mojego 5W Krank'a. Jest na EL84 ale presence będzie działał z każdą triodą i pentodą.
-
- 1875...2499 postów
Koncówka mocy to topologia bambino bo trudno coś tu innego wymyślić z tym że ma zrobione presence niemal jak Twoje. Natomiast u mnie jest inne Ra. Pentoda pracuje z Ua 305V i prądem 26mA więc Ra w okolicy 10komów i zastosowałem TG2-10-666 który doskonale się sprawdza. Musiałem tak zrobić żeby wykorzystać transformator Sizei 66/221. PCL-ek mam chyba ze 12 a szkoda ich nie wykorzystać. Ze wzbudzeniem sobie poradziłem więc nie ma co się tym dalej zajmować.
-
- 2500...3124 posty
Co to za potencjometry?
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 1875...2499 postów
ALPHA 24mm. Od lat stosuję i jestem zadowolony. Chyba tylko w amptonie mają ( nie reklamuję sklepu) Na wolumenie nawet o nich nie słyszeli.
Większość otworów w szasce już wykonana. Ciasno będzie w środku.
Większość otworów w szasce już wykonana. Ciasno będzie w środku.
-
- 1875...2499 postów
Powierciłem otwory mocujące podstawki lampowe. Takie ułożenie wydaje się być najlepsze do montażu elementów pomiędzy podstawkami a listwami stykowymi. Jutro powiercę otwory mocujące transformatory i zasilacz. jest z tym trochę roboty bo miejsca niewiele i trzeba przemyśleć każdy ruch.
-
- 375...499 postów
Blisko siebie będziesz miał trafa, może zrób sobie test przesłuchu bo może okazać się że będzie ci "brumiło" i wypadało by obrócić któreś trafo w osi.
Ja przy takich małych odległościach staram się ustawić osie magnetyczne traf pod kątem prostym, u Ciebie obie osie traf są zgodne co przy takiej odległości może indukować spory sygnał 50Hz w trafie głośnikowym.
Ja przy takich małych odległościach staram się ustawić osie magnetyczne traf pod kątem prostym, u Ciebie obie osie traf są zgodne co przy takiej odległości może indukować spory sygnał 50Hz w trafie głośnikowym.
-
- 9375...12499 postów
A ja znowu nie wierzę w żadne "standardowe" ustawienia. Zawsze robię test przesłuchu. Już nie raz zdarzyło się, że musiałem zmienić trafo zasilające bo żadne ustawienie nie eliminowało brumu w 100%.
-
- 1875...2499 postów
Nie mialem z tym problemu do tej pory. Wyjdzie w praniu. Jak bedzie z tym problem to przerobię
-
- 375...499 postów
Test przesłuchu zajmuje chwile a unikasz rozczarowania i kombinowania później.
Ja to robię tak że daje 230V na trafo zasilające a do wyjścia trafa głośnikowego podłączam głośnik (paczkę 1x12 bo lepiej słychać bass) i "jeżdżę" trafem głośnikowym po chassis. Wszystko zależy od konstrukcji i mocy trafa zasilającego ale w 90% przypadków ustawienie pod kątem prostym osi transformatorów eliminuje większość brumu. Jeśli "bzyczy" mi mechanicznie samo trafo zasilające to pod głośnikowe podłączam słuchawki.
@ painlust też trafiłem takie trafo że odjechanie na około metr dopiero pomagało
Ja to robię tak że daje 230V na trafo zasilające a do wyjścia trafa głośnikowego podłączam głośnik (paczkę 1x12 bo lepiej słychać bass) i "jeżdżę" trafem głośnikowym po chassis. Wszystko zależy od konstrukcji i mocy trafa zasilającego ale w 90% przypadków ustawienie pod kątem prostym osi transformatorów eliminuje większość brumu. Jeśli "bzyczy" mi mechanicznie samo trafo zasilające to pod głośnikowe podłączam słuchawki.
@ painlust też trafiłem takie trafo że odjechanie na około metr dopiero pomagało

-
- 9375...12499 postów
Nie zawsze da się ustawić niestety pod kątem prostym ze względu na mocowania transformatora... zaczyna się wtedy rzeźbienie...
-
- 1875...2499 postów
Zobaczymy przy uruchamianiu, może nie będzie problemu. W Atomicu Cleanie mam transformatory jeszcze blizej siebie i nic się nie zakłóca.