Telefunken 2380 - naprawa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Telefunken 2380 - naprawa
Zakupiłem takie radio i pomału przywracam go ku żywych . Radio w zasadzie jest już sprawne i ładnie odbiera na każdym zakresie , jednak do pełni sprawności potrzeba zlokalizować i usunąć jedną usterkę. Usterka polega na tym że jeden kanał gra ciszej trochę i zniekształca , przy próbie kręcenia gałką równoważnika niewiele zmienia się głośność a całkiem sporo brawa odbioru . Gdzie szukać usterki ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Re: Telefunken 2380 - naprawa
Może to być wina samego potencjometru. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to na początek spróbuj zrobić to co się robi z potencjometrami w starych radiach. Spryskaj do wewnątrz kontaktem i kręć gałką w lewo i prawo, poczekaj aż preparat wypłynie, włącz i sprawdź efekt zabiegu.
Nie zrobiłem , preparatem potraktowałem potencjometry barwy , a od głośności i balansu nie .Powodem tego było przekonanie że są ok. były w bdb. stanie i elegancko zabezpieczone taśmą parcianą. Odwinę i spryskam je też.Mirabelka pisze: ndz, 16 grudnia 2018, 12:30 Może to być wina samego potencjometru. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
-
- 1875...2499 postów
Błąd Tomaszu,błąd ale dasz rade.Fajne to radio jest.
Pozdrawiam Tomaszą
Pozdrawiam Tomaszą
Fajne to prawda , to taka uboższa wcześniejsza wersja lampowych Telefunkenów Opus 2349 i 2550. Skrzynka w zasadzie identyczna i skala podobna jak i cały ,,dizajn,,
Dziwne to radio trochę ma rozwiązanie toru m. cz. Radio ma trzy wyjścia głośnikowe i patrzę na schemat i wychodzi mi na to że wzmacniacz włączony do odbioru stacji radiowych gra na jednym środkowym głośniku ,a w pozycji z zewnętrznego źródła sygnału z dwóch pozostałych ? możliwe ?czy ja czegoś nie kumam
Czyszczenie potencjometrów nic nie zmieniło , w pozycji do odbioru radia 1 kanał gra ok. drugi kanał gra ciszej trochę i zniekształca , przy próbie kręcenia gałką równoważnika niewiele zmienia się głośność a całkiem sporo brawa odbioru i wzbudza się , środkowego wejścia nie sprawdzałem.

Czyszczenie potencjometrów nic nie zmieniło , w pozycji do odbioru radia 1 kanał gra ok. drugi kanał gra ciszej trochę i zniekształca , przy próbie kręcenia gałką równoważnika niewiele zmienia się głośność a całkiem sporo brawa odbioru i wzbudza się , środkowego wejścia nie sprawdzałem.
-
- 3125...6249 postów
Wygląda to na zmniejszenie pojemności kondensatora sprzęgającego lub wzrost szeregowo z nim połączonego rezystora 100k.Może też być uszkodzony rezystor siatkowy 820k pentody,co zmieni punkt pracy lampy-zmierzyć napięcie na katodach! M.
-
- 3125...6249 postów
A tak ogólnie,czy kolega zamieniał miejscami lampy ECL?,czy pomierzył napięcia i sprawdził czy są zgodne ze schematem?Określenie gra ciszej bez stopniowania też niewiele mówi.Zastosowany rodzaj regulacji balansu działa jak korektor barwy,reguluje górę pasma przenoszenia zostawiając dół-co jest korzystne dla prostego sprzętu. M.
-
- 3125...6249 postów
Kiepsko widzę schemat na telefonie. O ile dobrze widzę to podobnie jak w naszym Carmen stereo, stereo jest tylko wzmacniacz.
Proszę , to powinno być czytelniejsze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lampy oczywiście zamieniałem , bez zmian. Napięcia z zasilacza ok. (z braku dziś czasu nie sprawdzałem innych - jutro sprawdzę) . Kondensatory kartoflaki , wymienione ,sprzęgające również , elektrolity sprawdzone w miarę potrzeb też wymienione .Rezystory siatkowe 820 k mają zaniżone wartości ok 550 k i 620 k inne w okolicach m.cz . dobre. Dziwne to radio jakieś jest , albo brak wiedzy po podłączeniu trzech głośników gra bardzo ładnie bez zastrzeżeń , wtedy nie działa balans działa jak potencjometr od głośności . Nie sprawdzałem jeszcze jak gra na wejściu TA.
-
- 3125...6249 postów
Ładny,czytelny schemat.Wejście przedwzmacniacz symetryczny na ECC83,przełącznik mono/stereo[RADIO-mono],regulatory niskich,regulatory wysokich,głośność-potencjometr W7/W107 objęty sprzężeniem zwrotnym,następny stopień symetryczny na triodzie EBC91 i jednej z triod ECLki.Niespodzianka-odwracacz fazy na triodzie drugiej ECLki z regulacją symetrii na W327/20k.Powrót do symetrii-końcówka mocy na pentodach i Tr702 w układzie włączonym na mono pracuje przeciwsobnie na głośnik Bu 701.W trybie włączonego radia sygnał monofoniczny,identyczny w obu kanałach,przechodzi przez regulatory barwy i głośności,a następnie wzmacniany jest przez triodę EBC91 i jedną z triod ECLki.Do tego punktu sygnały są w fazie.Trioda drugiej ECLki jest stopniem odwracającym fazę o regulowanym W327 wzmocnieniu,a dalej wzmacniane przez pentody ECLek .Natomiast w trybie ,,STEREO,,jest taki kruczek że do akcji wkracza transformator Tr703 przez którego pierwotne uzwojenie przepływa sumaryczny prąd obu pentod i wyniku współdziałania uzwojeń sygnały nieidentyczne lewego i prawego kanału trafiają do odpowiednich głośników[co ciekawe głośnik każdego kanału jest podłączony odwrotnie-dzięki temu efekt odwracacza fazy znosi się w stereo].Aby znależć przyczynę uszkodzenia należy określić który kanał szwankuje.Pochopnie uznałem bez analizy że układ jest symetryczny,a tu taki NIEMIEC.M.
-
- 2500...3124 posty
Z tą przeciwsobną stereofonią na dwóch lampach końcowych to ciekawy patent. Opisywał to na łamach Radioamatora K. Widelski: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 33/wzm.htm
Oczywiście dzisiaj rzecz nie warta uwagi, ot takie ówczesne wygibasy powodowane oszczędnością: jak tu oszczędzić tę dodatkową lampę czy dwie.
Nie wiem jak to wygląda w praktyce (do tej pory spotkałem się z czymś takim wyłącznie w artykule Widelskiego), ale na pewno tłumienie przesłuchów nie stoi na najwyższym poziomie. Współczynnik niekształceń harmonicznych też raczej nie zyskuje na dodatkowym żelastwie na drodze sygnału.
Niemniej, ciekawostka historyczna.
Oczywiście dzisiaj rzecz nie warta uwagi, ot takie ówczesne wygibasy powodowane oszczędnością: jak tu oszczędzić tę dodatkową lampę czy dwie.
Nie wiem jak to wygląda w praktyce (do tej pory spotkałem się z czymś takim wyłącznie w artykule Widelskiego), ale na pewno tłumienie przesłuchów nie stoi na najwyższym poziomie. Współczynnik niekształceń harmonicznych też raczej nie zyskuje na dodatkowym żelastwie na drodze sygnału.
Niemniej, ciekawostka historyczna.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
-
- 3125...6249 postów
O,tak!!!Ładny egzemplarz muzealny z nietypowymi rozwiązaniami technicznymi.Po pierwszym stereo w którym nagrania realizowano w układzie -rytmiczne po lewej a wokal i solo po prawej[był tu już na tapecie taki odbiornik z dodatkowym basowym głośnikiem na lewym kanale] zdecydowano że jednak dzwięki niskie powinny iść środkiem [choć zdarzają się melomani którzy słyszą 16Hz na lewo od środka,między tonem 38Hz a 70Hz i nikt ich nie przekona że tak nie jest

Wróciłem po przerwie do naprawy radia.Uszkodzony jest lewy kanał , pomierzyłem elementy bierne ,znalazłem i wymieniłem kilka uszkodzonych rezystorów ,reszta elementów ma parametry plus/minus 10 % , pomierzyłem napięcia zaznaczone na schemacie są o ok. 5 % .wyższe Prawy kanał gra ładnie , lewy prawie - poprawił się odbiór jednak dźwięk charczy (jak przy kończącej się lampie głośnikowej) nie pomaga zamiana/wymiana lamp ECL86 , wyciągnięcie/zamiana lampy EBC91 nic nie zmienia , przy wciśniętym klawiszu stereo radio milknie , gdzie szukać uszkodzenia ?