Lampa + Elektostat, czyli gdybanie na papierze

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Lampa + Elektostat, czyli gdybanie na papierze

Post autor: Piotr »

Z racji ceny głośników elekrostatycznych rozważania będą czysto teoretyczne. A może ktoś z was ma takie cudo :shock:

Głośniki elektrostatyczne mają transformator podwyższający, aby mogły być steowane ze wzmacniaczy projektowanych zwykle dla głośników dynamicznych. Przez to są trudnym i jakby nie patrzeć dziwacznym obciążeniem.
Wzmacniacz lampowy ma natomiast transformator obniżający, aby zasilić przeciętny kilkuomowy głośnik.
Gdyby tak pójść na skróty i nawinąć jeden transformator między wzmacniaczem, a głośnikem? Przy odpowieniej konfiguracji powinien wypaść tylko trochę podwyższający.
Na papierze wygląda zachęcająco.

ps. Jakie są najtańsze dostępne eletrostaty?
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Mi zaś chodzi po głowie pomysł zrobienia OTL na GP5 dla elektrostata - żadnych transformatorów. Oczywiście elektrostat byłby domowej roboty.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

zupełny brak transformatora też mi chodził po głowie, ale na razie rozgryzam sterowanie OTLa.
samodzelna konstrukcja elektrostatów na razie wykracza poza zasięg mojej wiedzy i narzędzi. stąd pytanie o tanie dostępne na rynku, tzn takie z atestem, co to nie kopią właściciela :wink:
Faust_12
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Faust_12 »

Zrobienie elektrostata jest chyba mniejszym problemem niż zrobienie słuchawek do niego tu chodzi o materiał na elektrody .Chociaż na sieci widzialem konstrukcje DIY takich słuchawek oraz wzmacniaczy elektrostatycznych OTL
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:shock:
Wzmacniacz elektrostatyczny :?: A co to takiego :?:
Bo ja miałem na myśli głośniki (nie słuchawki).