Witam.
Ciekawi mnie czy słuchając programów (oczywiście w wersji stereo) jesteście pewni
czy głośniki (kolumny ) są prawidłowo podłączone ?
Kiedyś, dla sprawdzenia emitowane były sygnały testowe dla sprawdzenia prawidłowości kanałów (L-R)
i poprawności fazowania. Były fajne efekty szumu ze środka i z na "zewnątrz" głośników.
Uważam problem godny rozważenia. Dlaczego nadawcy zaniechali emisji tych testów ?
Ciekawie czy producenci sprzętu przestrzegają tych zasad, czy podłączają
głośniki na "chybił-trafił"?
Co na to audiofile ?
Pozdrawiam...
Sygnał testowy stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
Sygnał testowy stereo
Powiadają, że na wszelkie trudności znajdzie się sposób. Podobno chłop wyp..... jeża przez lejek.
-
- 6250...9374 posty
Re: Sygnał testowy stereo
O ile pamiętam emitowany był ten test: https://www.youtube.com/watch?v=lDutn9IJpr0
I wychodzi na to, że można sobie przetestować zestaw z pomocą youtube
I wychodzi na to, że można sobie przetestować zestaw z pomocą youtube

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Większość systemów PC ma takie testy i chyba w niektórych TV itp są także "zaszyte", przynajmniej wyłączanie mam np w DVB. Stereło w radio już może tylko PRII - stereo nadaje, bo mają znacznie niższy poziom dźwięku, dziś słuchałem: D
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
- 625...1249 postów
Kiedyś wydawało mi się, że Radio Zet z któregoś z nadajników nadawało kanały odwrotnie (chyba Iława-Kisielice). Więc chociaż raz na dobę, np. tuż po północy, stacje mogłyby nadawać test (niekoniecznie ten z Tadeuszem Sznukiem, kiedyś gdy w Trójmieście startowało Radio Trefl, puszczali test w wersji angielskiej - głos mówił np. "one thousand hertz", po czym pojawiał się ton 1 kHz).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 250...374 postów
Witam.
Okładka płyty testowej z płytą w środku może zmienić właściciela.
Okładka płyty testowej z płytą w środku może zmienić właściciela.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Jeszcze raz wrzucam własny test stereo, zrobiony powszechnie dostępnymi narzędziami. Szkoda tylko, że nie zachowałem nagrania w formacie bezstratnym. Link działa przez tydzień: https://wetransfer.com/downloads/b17045 ... 558/629494
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.