Budowa wzmacniacza lampowego Jolida 502b, problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Budowa wzmacniacza lampowego Jolida 502b, problem
Witam
Chce zbudować wzmacniacz lampowy według schematu Jolidy ,czy ktoś mógłby przejrzec ten schemat czy nie ma błędów?
Co należy zmienić w tym schemacie aby zamiast lamp EL 34 można było zastosować lampy KT88 ?
Jakie powinny byc wartości prądów poszczególnych uzwojeń trafa zasilającego?
Wiem ze tarfo powinno mieć 450VA
Czy może ono wyglądać tak:
Upier 220V (2,5A)
Uwt 360V (1A)
70v ?A
6,3V (4A) (na lampy V3 V4)
6,3V (4A) (na lampy V7 V8 )
6,3V (2A)na lampy V1 V2 V5 V6)
Pomóżcie!!!
Ps .Jolida 502b to to samo co jolida 302b w wersji na KT88
Chce zbudować wzmacniacz lampowy według schematu Jolidy ,czy ktoś mógłby przejrzec ten schemat czy nie ma błędów?
Co należy zmienić w tym schemacie aby zamiast lamp EL 34 można było zastosować lampy KT88 ?
Jakie powinny byc wartości prądów poszczególnych uzwojeń trafa zasilającego?
Wiem ze tarfo powinno mieć 450VA
Czy może ono wyglądać tak:
Upier 220V (2,5A)
Uwt 360V (1A)
70v ?A
6,3V (4A) (na lampy V3 V4)
6,3V (4A) (na lampy V7 V8 )
6,3V (2A)na lampy V1 V2 V5 V6)
Pomóżcie!!!
Ps .Jolida 502b to to samo co jolida 302b w wersji na KT88
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 9 lutego 2006, 16:44 przez maciekb44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
wygląda na dobry.
a masz do niego transformatory głośnikowe?
jeżeli chcesz wsadzić KT88 musialbyś przede wszystkim wymienić transformatory na większe o mniejszej przekładni. EL34 ma zazwyczaj Raa 6k6ohm, natomiast KT88 około 3k3ohm.
poza tym trzeba by zwiększyć obciążalność zasilacza, może odrobinę podnieść napięcie. ważne też, żeby dać większe ujemne napięcie na siatki (na oko -45V zamiast -30V).
stopień sterujący powinien dać radę, ale też możnaby go podkręcić.
nie wiem, czy to wszystko warte zachodu. EL34 to też zacna lampa.
a masz do niego transformatory głośnikowe?
jeżeli chcesz wsadzić KT88 musialbyś przede wszystkim wymienić transformatory na większe o mniejszej przekładni. EL34 ma zazwyczaj Raa 6k6ohm, natomiast KT88 około 3k3ohm.
poza tym trzeba by zwiększyć obciążalność zasilacza, może odrobinę podnieść napięcie. ważne też, żeby dać większe ujemne napięcie na siatki (na oko -45V zamiast -30V).
stopień sterujący powinien dać radę, ale też możnaby go podkręcić.
nie wiem, czy to wszystko warte zachodu. EL34 to też zacna lampa.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
ładnie wyglądają.
skoro już je masz, to obowiązkowo wymiana transformatora zasilającego.
polecam osobne dla każdego kanału, w końcu to klasa AB, poza tym łatwiej powadzić masę, a i w obudowie lepiej się zmieszczą.
ps. też słyszałem, z Antalami Triagla i szczerze mówiąc, to buty mi nie spadły. zdecydowanie bardziej podobał mi się Amplifon. ale to chyba wyłącznie kwestia gustu. albo te plastikowe gałki tak mi zepsuły humor
skoro już je masz, to obowiązkowo wymiana transformatora zasilającego.
polecam osobne dla każdego kanału, w końcu to klasa AB, poza tym łatwiej powadzić masę, a i w obudowie lepiej się zmieszczą.
ps. też słyszałem, z Antalami Triagla i szczerze mówiąc, to buty mi nie spadły. zdecydowanie bardziej podobał mi się Amplifon. ale to chyba wyłącznie kwestia gustu. albo te plastikowe gałki tak mi zepsuły humor

Ostatnio zmieniony czw, 9 lutego 2006, 16:53 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
Dołączam jeszcze raz schemat tego wzmacniacza w postaci mapy bitowej, jesli ktoś mógłby w "pajncie" dorysować co należy zmienić oraz pociągnąć łączenie mas byłbym wdzięczny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony ndz, 26 lutego 2006, 13:10 przez maciekb44, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 125...249 postów
Piotrze dzieki za dopowiedz jak narazie tylko Ty sie odezwałeś a pytałem sie juz na elektrodzie, diyaudio itd...
Ps.mogłbyś mi napisać jak te trafa według Ciebie powinny wyglądać , jakie powinny mieć parametry, Upier/Uwt...
Wzmacniacz ten będzie grał z głośnikami Exel + jakaś wstega jeszcze niewiem jaka, lecz kolumny póżniej najpierw musze skończyć wzmacniacz
Ps.mogłbyś mi napisać jak te trafa według Ciebie powinny wyglądać , jakie powinny mieć parametry, Upier/Uwt...
Wzmacniacz ten będzie grał z głośnikami Exel + jakaś wstega jeszcze niewiem jaka, lecz kolumny póżniej najpierw musze skończyć wzmacniacz
-
- moderator
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Policz sobie ile dostaniesz po wyprostowaniu...maciekb44 pisze:wielkie dzieki za odpowiedz ale czy 325 v to nie za malo na kt88?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- moderator
KT88 powinny dostać Ua 450V, gdy Raa wynosi 3k3ohm.
to optymalna wartość stosowana w wielu układach.
więcej można dać jedynie, gdy drugie siatki mają osobny zasilacz, ale wtedy oczywiście nie ma mowy o układzie ultralinear. moc można trochę podwyższyć, ale twoje transformatory się nie nadadzą.
mój katalog podaje Ua 600V; Us2 300V; Raa5kohm; Po 100W;
więcej można dać jedynie, gdy drugie siatki mają osobny zasilacz, ale wtedy oczywiście nie ma mowy o układzie ultralinear. moc można trochę podwyższyć, ale twoje transformatory się nie nadadzą.
To dziwne, bo karty katalogowe mówią co innego: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... k/KT88.pdfPiotr pisze:KT88 powinny dostać Ua 450V, gdy Raa wynosi 3k3ohm.
Dla układu ultralineranego dla Ua=560V Raa=4.5k i Pout=100W, a dla Ua=460V Raa=4k Pout=70W.
P.S. Znowu nie ma wielkich liter

-
- moderator
Nie wiem, producentami transformatorów się nie interesujęPiotr pisze: ps. Dlaczego większość producentów transformatorów proponuje do KT88 3k3ohm? Czyżby mieli ten sam katalog?

Druga karta zawiera te same warunki pracy: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... k/KT88.pdf
-
- moderator

Ale skoro tranformatory 3k3ohm są już gotowe, to szarżowanie z Ua może doprowadzić do drobnego przeciążenia.
ps. Czy te transformatory mają taką samą przekłdnię jak w oryginalnym wzmacniaczu Jolidy na KT88? Bo domyślam się, że chodzi bardziej o zrobienie kopii, a transformator to rzecz kluczowa. Zwróciłem uwagę, że Jolida zazwyczaj serwuje lampom odrobinę wyższe niż inni napięcia i wyciąga cokolwiek większe moce.
Nawiasem mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam jak z pary EL84 wyciągnęli 20W. Nie mierzyłem, ale tak podaje ich katalog.
Słuchałem tego wzmacniacza w sklepie i anody biednych EL84 świeciły na czerwono. Ale to raczej jednostkowy przypadek spowodowany złą regulacją przeprowadzoną przez sprzedawcę