Pionier U2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Pionier U2

Post autor: Harqu »

Witam szanownych kolegów!

Trafił mi się ostatnio bardzo ładny Pionierek o numerze fabrycznym 099893
Cewki w świetnym stanie, radio nie wygląda na grzebane (chociaż ktoś kiedyś dorobił mu wejście pod gramofon jak mniemam)
Nie chciałem na początku bawić się w formowanie elektrolitu więc wstępnie wstawiłem nowe kondensatory filtrujące oraz wymieniłem rezystor między nimi. Po powyższych zabiegach radio dało się uruchomić, jednak...
Łapie na każdym zakresie, przy potencjometrze rozkręconym na maksa słychać fale krótkie i średni. Po przełączeniu się na zakres długich i ustawieniu Warszawy I też słychać, że odbiera, jednak bardzo bardzo cicho. Podmieniłem lampy UCH21 (Jedna z nich była produkcji polskiej Philipis, możliwe, że przedwojenna?) niestety nie zmieniło się nic.
Pytanie gdzie w pierwszej kolejności zacząć pomiary, i generalnie od czego warto zacząć.
Jako ciekawostkę powiem, że większość kondensatorów i rezystorów jest produkcji Tesli
Pozdrawiam serdecznie
Obrazek
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pionier U2

Post autor: Marek7HBV »

Potrzebna jest antena.Minimalnie kilka metrów drutu podwieszone pod sufitem albo na zewnątrz kilkanaście metrów-dużo zależy od odległości od nadajnika. M. PS.Jeśli mieszkasz w Krakowie to raczej kilkadziesiąt metrów.
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Harqu »

Antena jest, uziemienie też jest :)
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Sprawdzanie stanu odbiornika należy zacząć od toru m.cz-głośnik,UBL21.Jeżeli gra cicho,to może być zatarty głośnik lub słaba lampa.Najlepiej podłączyć generator lub MP3 na potencjometr aby ustalić czy problem jest przed nim, czy za nim. M.
xxxxx

Post autor: xxxxx »

Zacząć od kondensatora oddzielającego napięcie anodowe triody wzmaczniacza m.cz od siatki pierwszej UBL'ki. Z reguły ma upływność.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Pionier powinien grać na metrze drutu. Temat stary jak świat. Kondensatory w p.cz + strojenie.
ODPOWIEDZ