Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Re: Elektrośmieci
AZ12 możesz wrzucić zdjęcie tej sprężyny?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Na prośbę użytkownika zamieszczam zdjęcia sprężyny. Sprawdziłem cewki omomierzem, mają przejście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Podobne urządzenie, ale produkcji amerykańskiej i w obudowie pasywowanej na żółto, jest w instrumencie elektronicznym "B-2".
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 6250...9374 posty
Zwyczajnie - nadajnik reverbu zasila cewkę, w której porusza się trzpień z zaczepem sprężyny; sygnał elektryczny zamieniony na drgania sprężyny powoduje poruszanie się trzpienia zaczepionego na drugim końcu sprężyny w cewce odbiorczej, co powoduje indukowanie się w niej sygnału elektrycznego, który jest następnie wzmacniany. To w puszce to sam przetwornik elektromechaniczny, należy jeszcze do niego dorobić układ sterujący i odbiorczy.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Jedna wizyta u wujka
Oczywiście Belstar i tranzystorowy Neptun zostaną zutylizowane, Lazuryta i Neptuna 424 jeszcze nie otwierałem natomiast Gong odezwał się na długich ale ktoś wyszabrował silnik od zegarka (kurde mać!).

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
A za tym wszystkim ukryty równie fajny Komarek - "pedałowiec" 

-
- 6250...9374 posty
Aaaa Komarek jest podstwowym środkiem transportu już od 20-tu lat
I też dostałem go od tego samego wujka, miał wiele skarbów...
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1875...2499 postów
Takie silniki prawdopodobnie gdzieś mam 

-
- 1875...2499 postów
Witam!
Piękne telewizory.
Ja niestety nie poszanowałem tej starej techniki i od początku lat 90-tych tłukłem takie TV,które masowo wtedy zalegały śmietniki.
Ale nigdy nie trafił mi się sprawny telewizor-zawsze kompletne trupy. Niektórzy nawet celowo psuli sprawne odbiorniki,bo uważali mnie za idiotę.
Czy ten tranzystorowy Neptun nie ma czasem takiego samego kineskopu jak ten 424?
Bo to chyba w obu był A56-140W.W Neptunie 624 siedzi A61-140W a reszta to samo co Neptun 424.
Ale ja bym naprawił tego tranzystorowca.Tych telewizorów już nie przybędzie a za kilkanaście lat będzie on też zabytkiem.O ile dostaniesz AT-110.
Gong ma japoński mechanizm zegara,spotykany choćby w Chronosie i wielu starych,klapkowych radiobudzikach których sporo nazwożono z DE.Sam mam takiego Sony z lat 70-tych,kupionego za 5zł sprawnego.To jest zegar synchroniczny.Ale po kiego grzyba ktoś wyszabrował silnik?
To się do niczego nie przyda
Piękne telewizory.
Ja niestety nie poszanowałem tej starej techniki i od początku lat 90-tych tłukłem takie TV,które masowo wtedy zalegały śmietniki.
Ale nigdy nie trafił mi się sprawny telewizor-zawsze kompletne trupy. Niektórzy nawet celowo psuli sprawne odbiorniki,bo uważali mnie za idiotę.
Czy ten tranzystorowy Neptun nie ma czasem takiego samego kineskopu jak ten 424?
Bo to chyba w obu był A56-140W.W Neptunie 624 siedzi A61-140W a reszta to samo co Neptun 424.
Ale ja bym naprawił tego tranzystorowca.Tych telewizorów już nie przybędzie a za kilkanaście lat będzie on też zabytkiem.O ile dostaniesz AT-110.
Gong ma japoński mechanizm zegara,spotykany choćby w Chronosie i wielu starych,klapkowych radiobudzikach których sporo nazwożono z DE.Sam mam takiego Sony z lat 70-tych,kupionego za 5zł sprawnego.To jest zegar synchroniczny.Ale po kiego grzyba ktoś wyszabrował silnik?
To się do niczego nie przyda
-
- 6250...9374 posty
Tu problemu nie widzę a w zasadzie wystarczą cewki WN, ,,anodowe'' chyba nigdy nie wysiadały.
-
- 6250...9374 posty
Tranzystorowy Neptun jest jeszcze w całości, jeśli ktoś ma na niego ochotę to proszę bardzo, oddam za free bo mnie niestety zawadza. Nie muszę dodawać, że odbiór osobisty. Niestety okleina w niektórych miejscach odłazi, trzeba by skleić bo leżał naście lat na strychu gdzie poprzez wybrakowane dachówki padał na niego śnieg i deszcz. Ten Neptun ma fajne trafo zasilające, 137V, 25V i 27V o ile dobrze pamiętam i można je wykorzystać na zasilacz do jakiegos lampowca. Na takim trafie poczyniłem zasilacz do RBMki.
Jeśli chodzi o kineskopy to tak, oba te modele mają te same kineskopy 21". Moją uwagę przykuły srebrne nasadki na potencjometry tego N424, zazwyczaj bywały czarne i takie też mam w drugim N424 stojącym w piwnicy. Do tych lampiaków jeszcze nie zaglądałem, napewno sa kompletne. Takiego Lazuryta też już mam więc możiwe, że będą do wydania.
Jeśli chodzi o kineskopy to tak, oba te modele mają te same kineskopy 21". Moją uwagę przykuły srebrne nasadki na potencjometry tego N424, zazwyczaj bywały czarne i takie też mam w drugim N424 stojącym w piwnicy. Do tych lampiaków jeszcze nie zaglądałem, napewno sa kompletne. Takiego Lazuryta też już mam więc możiwe, że będą do wydania.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Cześć. Dzwoni telefon, kumpel.
Hej, chcesz radio Stolica?
No dobra a ile mnie to kosztuje?
Wyjdź przed blok k....
W bagażniku Audi była Stolica która dość długo spędziła w garażu/warsztacie, mocno zakurzona, prócz tylnej ścianki kompletna ale z pękniętą skalą. Skalę mam, skrzynkę się umyje, radio nie zjedzone przez myszy, lampy oryginalne z 1956r. Za piwko takie rzeczy grzech nie odzyskać.
W środku widać reanimację: zmostkowany wyłącznik, rezystory anodowe przy pierwszej ECH wymienione na (!!!) przedwojenne i głośnik od Woli z dodatkowym trafem w roli dławika zasilacza. Nie wiem czy to czasem nie trafo od VE 301?!
Hej, chcesz radio Stolica?
No dobra a ile mnie to kosztuje?
Wyjdź przed blok k....
W bagażniku Audi była Stolica która dość długo spędziła w garażu/warsztacie, mocno zakurzona, prócz tylnej ścianki kompletna ale z pękniętą skalą. Skalę mam, skrzynkę się umyje, radio nie zjedzone przez myszy, lampy oryginalne z 1956r. Za piwko takie rzeczy grzech nie odzyskać.
W środku widać reanimację: zmostkowany wyłącznik, rezystory anodowe przy pierwszej ECH wymienione na (!!!) przedwojenne i głośnik od Woli z dodatkowym trafem w roli dławika zasilacza. Nie wiem czy to czasem nie trafo od VE 301?!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 7679995872 Chyba najbardziej typowy wyłącznik (można odłączyć od potencjometru w oka mzik) z tamtych lat.