Zasilacz anodowy na tyrystorze.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Re: Zasilacz anodowy na tyrystorze.
Załączam schemat zasilacza na tyrystorze z książki Siemensa. Dawno temu zbudowałem ten zasilacz. Działał ale nie spełnił moich oczekiwań. Wymaga stałego obciążenia na wyjściu, inaczej będzie działał skokowo. Można się tym pobawić i usprawnić. Nie pamiętam w jakim zakresie można zmieniać napięcie wyjściowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witam,z podobnym układem stabilizatora miałem do czynienia w telewizorach z lat 70-ych.Możliwe że były to Siemensy lub TFK.Rezystor w filtrze miał zabezpieczenie termiczne i w razie uszkodzenia odchylania widać było na pierwszy rzut oka co dolegakrzyhoo pisze: pn, 22 października 2018, 00:36 Można się tym pobawić i usprawnić. Nie pamiętam w jakim zakresie można zmieniać napięcie wyjściowe.

-
- 25...49 postów
Proszę. Zasilacz telewizora kolorowego TFK ( ok. 1976r.) z podwajaczem napięcia. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, mogę schemat przerysować z podaniem wartości elementow. Nie jestem pewien, czy odczep z transformatora ~105V jest konieczny. Dodam tylko, że zasilacz ten był niezawodny.Marek7HBV pisze: czw, 25 października 2018, 17:26
Witam,z podobnym układem stabilizatora miałem do czynienia w telewizorach z lat 70-ych.Możliwe że były to Siemensy lub TFK.Rezystor w filtrze miał zabezpieczenie termiczne i w razie uszkodzenia odchylania widać było na pierwszy rzut oka co dolega![]()
Filtr tętnień na wyjściu regulatora do silnikow pradu stalego jest raczej niekonieczny.Natomiast może być użyteczny w układach testowych mocy,mierniku lamp i do czego prawdopodobnie był zaprojektowany-regulatorze silnika prądu stałego.M.
Pozdrawiam
Edit: Zasilacz Siemensa wydaje się bardziej przydatny do naszych celów. Prostszy w wykonaniu, prostwnik pełnookresowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.