Zasilacz anodowy na tyrystorze.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Re: Zasilacz anodowy na tyrystorze.

Post autor: krzyhoo »

Załączam schemat zasilacza na tyrystorze z książki Siemensa. Dawno temu zbudowałem ten zasilacz. Działał ale nie spełnił moich oczekiwań. Wymaga stałego obciążenia na wyjściu, inaczej będzie działał skokowo. Można się tym pobawić i usprawnić. Nie pamiętam w jakim zakresie można zmieniać napięcie wyjściowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

krzyhoo pisze: pn, 22 października 2018, 00:36 Można się tym pobawić i usprawnić. Nie pamiętam w jakim zakresie można zmieniać napięcie wyjściowe.
Witam,z podobnym układem stabilizatora miałem do czynienia w telewizorach z lat 70-ych.Możliwe że były to Siemensy lub TFK.Rezystor w filtrze miał zabezpieczenie termiczne i w razie uszkodzenia odchylania widać było na pierwszy rzut oka co dolega :lol: .Z podanymi na schemacie wartościami można zrobić stabilizator od 150-250V,a stosując transformator o wyższym napięciu , zmieniając kilka rezystorów i tranzystor oraz kondensatory wyjściowe-nawet 500V.Niestety ,wstępne obciążenie jest konieczne a sam stabilizator generuje dużo zakłóceń i raczej do HI-FI nie nada się.Natomiast może być użyteczny w układach testowych mocy,mierniku lamp i do czego prawdopodobnie był zaprojektowany-regulatorze silnika prądu stałego.M.
krzyhoo
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krzyhoo »

Marek7HBV pisze: czw, 25 października 2018, 17:26
Witam,z podobnym układem stabilizatora miałem do czynienia w telewizorach z lat 70-ych.Możliwe że były to Siemensy lub TFK.Rezystor w filtrze miał zabezpieczenie termiczne i w razie uszkodzenia odchylania widać było na pierwszy rzut oka co dolega :lol:
Proszę. Zasilacz telewizora kolorowego TFK ( ok. 1976r.) z podwajaczem napięcia. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, mogę schemat przerysować z podaniem wartości elementow. Nie jestem pewien, czy odczep z transformatora ~105V jest konieczny. Dodam tylko, że zasilacz ten był niezawodny.
Natomiast może być użyteczny w układach testowych mocy,mierniku lamp i do czego prawdopodobnie był zaprojektowany-regulatorze silnika prądu stałego.M.
Filtr tętnień na wyjściu regulatora do silnikow pradu stalego jest raczej niekonieczny.
Pozdrawiam
Edit: Zasilacz Siemensa wydaje się bardziej przydatny do naszych celów. Prostszy w wykonaniu, prostwnik pełnookresowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.