Małe gitarowe combo EL84 SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Małe gitarowe combo EL84 SE
żartowałem, ale jestem ciekaw różnicy...
-
- 1875...2499 postów
Nie kuś.... Mam jeszcze kilka EL84, 6P14P, Ecc ... Masz jakiś schemat ?

Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 9375...12499 postów
Jaki tam schemat. Nie umiesz wsadzić LND150 zamiast triody? Oczywiście tylko na przód (pierwszy stopień) i tył (wtórnik). Teoretycznie te stopnie mają najmniejszy wpływ na brzmienie, ale gwarancji nie ma żadnej, że na pewno.
-
- 6250...9374 posty
Były takie forumowe próby 10 lat temu. Rezultaty niezbyt zachęcające.
viewtopic.php?f=19&t=12472
Powstrzymaj się trochę painlust z tym zarzucaniem koledze, że nie umie, bo obiektywnie patrząc, z powyższego tematu, który założyłeś, wynika że sam miałeś z tym problem i skończyło się na niczym. Bez urazy.
viewtopic.php?f=19&t=12472
Powstrzymaj się trochę painlust z tym zarzucaniem koledze, że nie umie, bo obiektywnie patrząc, z powyższego tematu, który założyłeś, wynika że sam miałeś z tym problem i skończyło się na niczym. Bez urazy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
Ale to było 10 lat temu. Nie mam tez czasu na eksperymenty. Zobacz ile czasu przerabiam bisa na bassmana. Sławek pewnie by w jeden dzień zrobił... zresztą po co ja się tłumaczę...
-
- 6250...9374 posty
Idzie ci powoli, ale są widoczne postępy prac. Gorszy od braku czasu jest brak motywacji...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Zrobiłem trochę porządku w środku. Zostało mi wymienić ten nieszczęsny transformator, zrobić obudowy na transformatory i jakieś tam poprawki. Czas pomyśleć o panelach, obudowie i głośniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Ja nie rozumiem o co tyle hałasu z tym trafem... W radiach, które miam/miałem praktycznie każde było MOCNO ciepłe, w peaveyu w środku w ogóle jest piekło (problem z chłodzeniem), w tym moim rzeźbiarskim "arcydziele" siedzi trafo z polskiego wzmacniacza co miał 4xECL86 + 2xECC83 + EM84 to jajka można smażyć. JCM800 też ma mega gorące trafo. I wszytko gra. Może Ci się wzbudza w ponadakustycznej? Masz czerwoną anodę na końcówce?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1875...2499 postów
Nie robię żadnego hałasu, piszę o tym i tyle. Nie wzbudza się w ogóle i oczywiście anoda nie jest czerwona. Po co ma mi się grzać transformator skoro mogę wymienić na taki co się nie grzeje.
Dylemat stanowi wybór głośnika-słucham próbek na "jutubie" i trudno się zdecydować. W rozsądnej cenie jest Jensen C10Q i wynika że jest dość "jasny". Muszę coś w końcu wybrać.
Dylemat stanowi wybór głośnika-słucham próbek na "jutubie" i trudno się zdecydować. W rozsądnej cenie jest Jensen C10Q i wynika że jest dość "jasny". Muszę coś w końcu wybrać.
-
- 9375...12499 postów
Jak kogoś stać na komfort psychiczny to czemu nie wymienić trafa nawet ze dwa razy... dla mnie to byłyby zbędne koszty. Co do głośników... dla mnie 10" zawsze będą miały górkę, ale jeśli ktoś nie używa przesteru a tu jest cleanmod to nie będzie to tak przeszkadzać, a przynajmniej nie powinno.
-
- 1875...2499 postów
Heh, nie chodzi o to że mnie stać, chodzi o to że nie stać mnie na błędy.
Głośnik raczej Celestion G10 Vintage. Ma trochę inną charakterystykę niż Jensen ale jest droższy. Tube 10 Celestiona jest nieosiągalny ( w wersji 8 omów)
Głośnik raczej Celestion G10 Vintage. Ma trochę inną charakterystykę niż Jensen ale jest droższy. Tube 10 Celestiona jest nieosiągalny ( w wersji 8 omów)
-
- 1875...2499 postów
Transformator sieciowy będzie wymieniony. Już poczyniłem w tym kierunku odpowiednie kroki. Narysowałem front panel na bazie tego z Atomica 16. Tym razem będzie to laminat typu szczotkowane aluminium. Zamieszczam rysunek, może komuś się przyda. Panel dopasowany do szaski z amptone -Uni 285. Trzeba zmodyfikować oryginalne otwory ale jak widać jest to wykonalne. Jutro może rozrysuję panel tylny.
-
- 1875...2499 postów
Wydrukowałem na papierze wzory paneli i przykleiłem do chassis. Wygląda na to ze otwory na panelach będą się zgadzały z elementami typu potencjometry, gniazda, włączniki. Miałem robić przełącznik impedancji głośnika zewnętrznego ale nie udało mi się kupić przełącznika typu- 4 styki/2 obwody a taki jest wymagany do mojej koncepcji. Na tą chwilę pozostawię przełącznik jednak będzie on służył do przełączania głośnika wewnętrznego na zewnętrzny. Mógłbym to zrealizować na stykach samego gniazda głośnikowego ale nie chce mi sie już zmieniać układu. Mniejsza o to. Generalnie całość ma wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciach.
Puszki osłaniające transformatory będą lutowane z blachy aluminiowej 0.5mm.
Do lutowania aluminium zakupiłem Alumweld Flux. Czytałem o nim różne opinie min. takie że nie da się tym lutować. Nieprawda. Da się i to całkiem dobrze. Preparatem należy zwilżyć całe miejsce lutowania, potem odczekać kilka sekund ( Flux wytrawia delikatnie powierzchnię z tlenków i nie dopuszcza tlenu). Następnie należy przyłożyć cynę (koniecznie bez kalafonii) do miejsca lutowania i roztopić ją lutownicą. Materiał musi się rozgrzać. Po roztopieniu cyny rozprowadza się ją lutownicą. Wcześniej lutowałem aluminium w osłonie oleju maszynowego. Trzeba było usuwać tlenki w obecności oleju. Dało się lutować ale było to upierdliwe.
Od razu piszę że nie robię tu reklamy bo nie mam z tą firmą nic wspólnego ale warto pokazać sam sposób działania środka, może komuś się przyda. Na zdjęciach cynowanie blaszki alu 0,5mm z użyciem lutownicy transformatorowej 75W. Lekko przepolerowałem blaszkę po lutowaniu.
Puszki osłaniające transformatory będą lutowane z blachy aluminiowej 0.5mm.
Do lutowania aluminium zakupiłem Alumweld Flux. Czytałem o nim różne opinie min. takie że nie da się tym lutować. Nieprawda. Da się i to całkiem dobrze. Preparatem należy zwilżyć całe miejsce lutowania, potem odczekać kilka sekund ( Flux wytrawia delikatnie powierzchnię z tlenków i nie dopuszcza tlenu). Następnie należy przyłożyć cynę (koniecznie bez kalafonii) do miejsca lutowania i roztopić ją lutownicą. Materiał musi się rozgrzać. Po roztopieniu cyny rozprowadza się ją lutownicą. Wcześniej lutowałem aluminium w osłonie oleju maszynowego. Trzeba było usuwać tlenki w obecności oleju. Dało się lutować ale było to upierdliwe.
Od razu piszę że nie robię tu reklamy bo nie mam z tą firmą nic wspólnego ale warto pokazać sam sposób działania środka, może komuś się przyda. Na zdjęciach cynowanie blaszki alu 0,5mm z użyciem lutownicy transformatorowej 75W. Lekko przepolerowałem blaszkę po lutowaniu.
-
- 1875...2499 postów
Zrobiłem kubki na transformatory. Sieciowy zamówiony, głośnikowy będzie wymieniony na inny.
-
- 1875...2499 postów
Rozrysowałem sobie mniej więcej konstrukcję obudowy. Wyszła trochę wyższa niż szersza ale mniejsza o to. Głośnik na rysunku to w przybliżeniu Celestion 10 Vintage.
Chodzi mi jeszcze po głowie wzmacniacz SE PCL86 - mam zarówno te lampy jak i transformatory głośnikowe. Zrobiłem próbę z podwajaczem napięcia i uzyskałem prąd żarzenia 305mA więc niemal katalogowy dla tej lampy. Mam transformator Sizei 66/221 który akurat z PCL 86 i jedną Ecc83 poradzi sobie bez problemu ale ma napięcie 6.3V a nie 14,5. Jak nie poradzę sobie z przydźwiękiem to nawinę dodatkowo jedną warstwę odpowiedniego drutu żeby podnieść żarzenie o te 8V. Pożyjemy, zobaczymy.
Chodzi mi jeszcze po głowie wzmacniacz SE PCL86 - mam zarówno te lampy jak i transformatory głośnikowe. Zrobiłem próbę z podwajaczem napięcia i uzyskałem prąd żarzenia 305mA więc niemal katalogowy dla tej lampy. Mam transformator Sizei 66/221 który akurat z PCL 86 i jedną Ecc83 poradzi sobie bez problemu ale ma napięcie 6.3V a nie 14,5. Jak nie poradzę sobie z przydźwiękiem to nawinę dodatkowo jedną warstwę odpowiedniego drutu żeby podnieść żarzenie o te 8V. Pożyjemy, zobaczymy.