Co wybrać: Aparat fotograficzny czy telefon?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Co wybrać: Aparat fotograficzny czy telefon?

Post autor: Boguś »

gruhaa pisze: wt, 16 października 2018, 18:34 Boguś, a co jest powyżej? Właśnie z 10 cm ten kondensator i filtr 10x10. Mogę ewentualnie zrobić zdjęcie zdjęcia. ;)
No takie zdjęcia to ja robię najgorszym z moich canonów (3,2mpx) ale ja prosilem o zdjecia jąder komara :mrgreen:
xxxxx

Post autor: xxxxx »

Jajców komara nie mam, a mordka może być? I cos z naszego podwórka. Przyjarana skrętka żarówki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Panowie!Czy to jest licytacja czy porada?Nikonem czy iphone,m za koła to każdy...może coś realniejszego? M.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Boguś pisze: pn, 15 października 2018, 01:18 Powiem tak: na alegro załozyc sobie subskrypcje z aparatami foto i można za "psie " pieniądze kupić dobry aparat. Ja w ten sposób kupiłem 2 canony jeden ixus100is 12.1mpx robiacy tez filmy w HD za 10 zł a drugi ixus115HS 12mpx robiacy filmy w full HD za 15zł z ładowarka i dwoma bateriami. Oba robią doskonałe makro od 3cm tak ze nie ma się co spieszyć a na pewno cos dobrego i nie drogo sie znajdzie
No ja juz porade dalem, mozna tanio, dobre kupic i w miarę dobre zdjecia robic normalne jak i makro beż zbytniej technologi a tu wlasnie o to tediemu chodzi
xxxxx

Post autor: xxxxx »

Marek7HBV pisze: wt, 16 października 2018, 19:25 Panowie!Czy to jest licytacja czy porada?Nikonem czy iphone,m za koła to każdy...może coś realniejszego? M.
A tedi napiał: "Zakres cenowy rzecz względna, za jakość trzeba uiścić. " No to jak?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Boguś pisze: wt, 16 października 2018, 16:40
xxxxx pisze: wt, 16 października 2018, 16:05 A do czego potrzebne makro lub zoom optyczny jak z 10 cm można zrobić ostre zdjęcie?
Z 10cm nie zrobisz zdjecia jajec komara. Ot do czego potrzebne makro. :wink:
Boguś, do zrobienia zdjęcia szczegółów budowy komara samo "makro" nie wystarczy. Potrzebne jest "mikro", a dokładniej mikroskop... :wink:
Cztery lata temu kupiłem nowy aparat fotograficzny Nikon, gdyż stary Canon G5 wydawał mi się bardzo przestarzały (technologicznie) i był mocno wysłużony. Po wymianie trzy lata temu kilkuletniego telefonu Sony Xperia S, z wbudowanym bardzo kiepskim aparatem fotograficznym (nie byłem z niego zadowolony, więc niemal w ogóle z niego nie korzystałem - miał małą czułość, kiepską optykę i duże szumy przetwornika) na nowego Samsunga przeżyłem szok. Od tamtej pory nie miałem potrzeby sięgania po Nikona, gdyż aparat fotograficzny w Samsungu okazał się na moje amatorskie potrzeby wręcz idealny. Wszystkie zamieszczane przeze mnie od trzech lat na naszym Forum zdjęcia pochodzą z tego telefonu.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Dziękuję za podpowiedzi i rady.
Na razie skłaniam się do HUAWEI P20 Lite. Dostanie nogę i będzie robił za "stacjonarny" Internet po WI FI, Tidal się wykupi. Zasilacz praktycznie
na stałe a przy opuszczaniu lokalu opcja przekierowania numeru. Bawiłem się się 10 tką i jestem pozytywnie zaskoczony Przy mojej ślepocie
na fotce odczytywałem napisy z ogniwa AA, a "z ręki' to niekoniecznie. Miną choroby wieku dziecięcego czyli cena do poziomu 999,99 i może damy radę. Nie jestem przywiązany do telefonu i nie chodzę z nim do WC ani latam po wsi. Mam obecnie jakąś LUMIĘ tylko się okazało że jako wcześniej
urodzona nie będzie współpracować z Wi 10, a to tak na marginesie. Jeżeli się pojawi jakaś okazja to aparat foto też będzie brany pod uwagę.
Trochę obok:
Kolego Boguś czy w miarę wolnego czasu nie skrobnął byś parę zdań jak skonfigurować konto na all według Twojego opisu? Raczej na PW.
Czy Tidal będzie "chodził" na Wi 10 bo w opisie jest 7ka i Android. Może ktoś to testował?
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: wt, 16 października 2018, 20:31 Boguś, do zrobienia zdjęcia szczegółów budowy komara samo "makro" nie wystarczy. Potrzebne jest "mikro", a dokładniej mikroskop... :wink:
Tak Romku, wiem i widziałem u Ciebie tego mikroszkopa :wink:
Ale to już podchodzi pod fotografie artystyczną
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: wt, 16 października 2018, 20:31 Boguś, do zrobienia zdjęcia szczegółów budowy komara samo "makro" nie wystarczy. Potrzebne jest "mikro", a dokładniej mikroskop... :wink:
Tak Romku, wiem i widziałem u Ciebie tego mikroszkopa :wink:
Ale to już podchodzi pod fotografie artystyczną
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Enro »

tedikruk111 pisze: ndz, 14 października 2018, 19:52
Ma ktoś jakiegoś "pomysła" do wybrania między owsem a sianem?
Pozdrawiam
tedi.
Jeżeli interesowałby by cię lustrzanka to warto rozważyć Nikona D80. Matryca 10Mpix CCD, można jeszcze kupić za rozsądne pieniądze (ok. 400PLN), do tego obiektyw ZOOM z funkcją MACRO na tzw. "śrubokręt" może być od lustrzanek analogowych (tańsze). Niższy model D70 ma matrycę 6Mpix ale podobno nieciekawe barwy. Wyższe modele to już z matrycami DMOS i droższe. Matryce CCD uważane są za lepiej oddające barwy, ale to może dla bawiących w fotografię bardziej klasyczną. Ja NIKONA D80 mam jako uzupełnienie analogowego na kliszę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

Aparat! do zdjęć i komórka do telefonowania : ))
Aparat z zoom nie za wielkie (standard to ~30-70 wg filmu 35mm), na Li-Jonoowy akumulator, tryb makro. Megapiksele? Tak z 7,2 co najmniej, a i to już wykopalisko. Najważniejszy w aparacie jest obiektyw: większy (śr OKA, lepszy). Wielkość zdjęcia da się ograniczyć np do wielkości "TV", "PC" w aparacie. NIe ma obowiązku robić w RAW-ach i wywoływać w programach za cenę dobrego auta.
Matryca: APS-C )pół klatki 35mm, choć i mniejsze będą robić znośne zdjęcia.Obróbka: kadrowaine zminiejszanie, kontrast, jasność: Irfan (kolega wyżej), Schotwell viver (pingwiny).
Fotografuję NX5 za 1200zł nowy-Samsung - kiedyś taka dobra frma. Prekursor aparatów bezlustrowych (w pikselach/matrycach, lustro jest zupełnie zbędne). Obecne aparaty tej klasy, to 4-7tysi, a i 30 także. Fajne robi Fuji.
Próbuj z komórką, może się uda, podstawa to silne ŚWIATŁO.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.