Jowita 3 IC - zasilanie 230V.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Jowita 3 IC - zasilanie 230V.
Dostałem radio Jowita 3IC i co ciekawe z boku skrzynki jest zaślepka z opisem 220 V, ale jest zaślepiona gumką, a w ogólnym korpusie radia brak otworu pod gniazdo wejściowe i brak elementów, które prostują i obniżają napięcie z sieci.
Pytanie dotyczy czy Jowity 3IC były zasilane tylko z baterii? Jak wygladał układ przetwarzania napięcia zmiennego na stały i gdzie był zamontowany, jeżeli w tym modelu wystepowały? Jeżeli można to proszę o zdjęcia z takim układem w modelu Jowita.
Pytanie dotyczy czy Jowity 3IC były zasilane tylko z baterii? Jak wygladał układ przetwarzania napięcia zmiennego na stały i gdzie był zamontowany, jeżeli w tym modelu wystepowały? Jeżeli można to proszę o zdjęcia z takim układem w modelu Jowita.
Ostatnio zmieniony śr, 12 września 2018, 21:32 przez krzysztof310, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Re: Jowita 3 IC - zasilanie 230V.
Witam!
W katalogu oldradio.pl jest Jowita 3IC i na zdjęciach jest widoczny transformator umieszczony pod głośnikiem.
http://www.oldradio.pl/karta.php?numer= ... owita_3_IC
Widocznie ktoś wymontował cały układ zasilacza do innych celów.
Na tej stronie można porównać wszystkie wersje Jowit. Bez zasilacza była montowana tylko pierwsza Jowita MOT 701 miała trochę inną konstrukcję płytek-końcówka mocy na tranzystorach AC 180/181.Może więc tylko obudowa jest od 3 IC?
Pozdrawiam-Grzegorz
W katalogu oldradio.pl jest Jowita 3IC i na zdjęciach jest widoczny transformator umieszczony pod głośnikiem.
http://www.oldradio.pl/karta.php?numer= ... owita_3_IC
Widocznie ktoś wymontował cały układ zasilacza do innych celów.
Na tej stronie można porównać wszystkie wersje Jowit. Bez zasilacza była montowana tylko pierwsza Jowita MOT 701 miała trochę inną konstrukcję płytek-końcówka mocy na tranzystorach AC 180/181.Może więc tylko obudowa jest od 3 IC?
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 6250...9374 posty
To chyba dobrze, ze nic nie protestujekrzysztof310 pisze: śr, 12 września 2018, 08:55 w ogólnym korpusie radia brak otworu pod gniazdo wejściowe i brak elementów, które protestują i obniżają napięcie z sieci.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 100...124 posty
Thereminator dziękuję za zwrócenie mi uwagi na błąd w moim opisie problemu. Błąd już poprawiłem.
-
- 100...124 posty
Zastanawiam się czy to jest, aby faktycznie Jowita 3 IC.
Przednia część skrzynki jest w kolorze szarym i z opisem Jowita 3 IC. Górna część tam gdzie jest zamontowana skala jest w kolorze brązowym, a na stronie oldradio.pl występują w kolorze szarym.
W środku radia za głośnikiem tam gdzie powinien być transformator sieciowy i układ prostowniczy została zamontowana płytka z elementami elektronicznymi.
Z tyłu radia za przesuwną klapką w miejscu do podłączenia głośnika, mikrofonu, oraz słuchawek jest gniazdo do podłączenia napięcia 9V.
W torze AM nie odnalazłem układu UL12111.
Głowica UKF ma oznaczenia GT-3, bez żadnych innych dodatkowych oznaczeń.
Wiem, że kiedyś po numerze radia i typie można było stwierdzić przypuszczalny rok produkcji danego odbiornika, ale dla Jowity nie mogłem nic znaleźć w internecie. Pokusiłem się na dokładne oględziny głośnika bo nieraz na nich były nanoszone daty produkcji, ale to był chybiony pomysł.
Może mi ktoś z Was pomoże mi rozwiązać zagadkę tego radia i powie mi czy to jest na pewno Jowita 3 IC?
Przednia część skrzynki jest w kolorze szarym i z opisem Jowita 3 IC. Górna część tam gdzie jest zamontowana skala jest w kolorze brązowym, a na stronie oldradio.pl występują w kolorze szarym.
W środku radia za głośnikiem tam gdzie powinien być transformator sieciowy i układ prostowniczy została zamontowana płytka z elementami elektronicznymi.
Z tyłu radia za przesuwną klapką w miejscu do podłączenia głośnika, mikrofonu, oraz słuchawek jest gniazdo do podłączenia napięcia 9V.
W torze AM nie odnalazłem układu UL12111.
Głowica UKF ma oznaczenia GT-3, bez żadnych innych dodatkowych oznaczeń.
Wiem, że kiedyś po numerze radia i typie można było stwierdzić przypuszczalny rok produkcji danego odbiornika, ale dla Jowity nie mogłem nic znaleźć w internecie. Pokusiłem się na dokładne oględziny głośnika bo nieraz na nich były nanoszone daty produkcji, ale to był chybiony pomysł.
Może mi ktoś z Was pomoże mi rozwiązać zagadkę tego radia i powie mi czy to jest na pewno Jowita 3 IC?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Dołączam schemat Jowity 3IC z wątku viewtopic.php?f=11&t=31552&p=323117&hil ... +3#p323117
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Według mnie jest to Jowita - pierwszy model, bez zasilacza sieciowego, z brązową skalą z zielonymi liczbami,
z gniazdem do słuchawek starego typu (jack 3,5 mm) i gniazdem zasilania zewnętrznego.
Uwaga! Na kołku centralnym jest minus zasilania - nie tak, jak w dzisiejszych urządzeniach.
"Ubrana" w obudowę Jowity 3 IC, czyli ostatniego modelu Jowity - jak widać, jest to możliwe!
Mam Jowitę 3 IC - za odsuwaną klapką jest gniazdo we/wy (magnetofonowe), gniazdo do słuchawek -
diodowe typu WM 590, tzw. "kostkowe", bo kołki ułożone są tak jak piątka na kostce do gry -
oraz współosiowe gniazdo typu RF do anteny zewnętrznej.
z gniazdem do słuchawek starego typu (jack 3,5 mm) i gniazdem zasilania zewnętrznego.
Uwaga! Na kołku centralnym jest minus zasilania - nie tak, jak w dzisiejszych urządzeniach.
"Ubrana" w obudowę Jowity 3 IC, czyli ostatniego modelu Jowity - jak widać, jest to możliwe!
Mam Jowitę 3 IC - za odsuwaną klapką jest gniazdo we/wy (magnetofonowe), gniazdo do słuchawek -
diodowe typu WM 590, tzw. "kostkowe", bo kołki ułożone są tak jak piątka na kostce do gry -
oraz współosiowe gniazdo typu RF do anteny zewnętrznej.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 125...249 postów
Sądząc po n-rze fabrycznym radio wyprodukowano w roku 1974. Na 99,9% to pierwsza Jowita. Rzadziej obecnie spotykana niż popularna 3IC.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Na 100% pierwsza Jowita! Porównywałem ze swoją.
Na pierwszym zdjęciu widać po prawej stronie za prętem anteny teleskopowej tranzystory AC. Ponieważ to rzadziej spotykany model pozostaje poszukać obudowy i będzie ładny zabytek.
Pozdrawiam-Grzegorz
Na 100% pierwsza Jowita! Porównywałem ze swoją.
Na pierwszym zdjęciu widać po prawej stronie za prętem anteny teleskopowej tranzystory AC. Ponieważ to rzadziej spotykany model pozostaje poszukać obudowy i będzie ładny zabytek.
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 100...124 posty
Dziękuję za pomoc z Waszej strony.
Teraz muszę się zastanowić co z tym fantem zrobić. Zamierzałem je przestroić na współczesne częstotliwości UKF, ale teraz myślę, że jeżeli to jest tak stare radio to czy go nie zostawić w stanie fabrycznym.
Teraz muszę się zastanowić co z tym fantem zrobić. Zamierzałem je przestroić na współczesne częstotliwości UKF, ale teraz myślę, że jeżeli to jest tak stare radio to czy go nie zostawić w stanie fabrycznym.