Mende 315W brak odbioru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Mende 315W brak odbioru
Witam.
Mam odbiornik jak w tytule. Kondensatory na czas gdy blok się gotuje podmienione na współczesne, elektrolityczne zasilacza także.
Wzmacniacz m.cz działa dotykając kapturka AF7 (ktoś wstawił zamiast AF3) słychać szmery w głośniku a gdy dotykam kapturka AC2 słychać głośny brum połączony z piskiem. Głośność brumu reaguje na położenia potencjometru głośności. Nie ma natomiast reakcji na ruch kondensatorem strojeniowym na żadnym z zakresów. Po dotknięciu gniazda antenowego jest ciche "pyknięcie" w głośniku. Nie ma jednak charakterystycznego dźwięku strojenia. Wszystkie cewki w stanie bardzo dobrym.
Posiadam multimetr, oscyloskop oraz generator funkcji.
Mam odbiornik jak w tytule. Kondensatory na czas gdy blok się gotuje podmienione na współczesne, elektrolityczne zasilacza także.
Wzmacniacz m.cz działa dotykając kapturka AF7 (ktoś wstawił zamiast AF3) słychać szmery w głośniku a gdy dotykam kapturka AC2 słychać głośny brum połączony z piskiem. Głośność brumu reaguje na położenia potencjometru głośności. Nie ma natomiast reakcji na ruch kondensatorem strojeniowym na żadnym z zakresów. Po dotknięciu gniazda antenowego jest ciche "pyknięcie" w głośniku. Nie ma jednak charakterystycznego dźwięku strojenia. Wszystkie cewki w stanie bardzo dobrym.
Posiadam multimetr, oscyloskop oraz generator funkcji.
-
- 3125...6249 postów
Re: Mende 315W brak odbioru
Witaj ecc83.Czyli tak,wzmacniacz m.cz działa,brak nawet szumu z toru w.cz.sprawdzić detektor na AB2-naprościej generatorem m.cz[ustawić 1khz/1v p.p przez kondensator separujący 10n] i sygnał na anodę.Brak przejścia sygnału z anody oznacza uszkodzenie rezystorów 100k lub kondensatora 10n.To jest podstawowe badanie układu które zajmuje mniej czasu niż napisanie tych kilku zdań.Jeżeli sygnał przechodzi,to istnieje możliwość uszkodzenia diody AC2[aby to sprawdzić wystarczy podstawić dowolną detekcyjną półprzewodnikową].Następny krok zajmie kilkadziesiąt sekund-sprawdzić pracę heterodyny przez pomiar oscyloskopem sygnału na anodzie triody ACH1.Jeżeli heterodyna działa to można oscyloskopem skontrolować przebiegi p.cz na anodzie AF[przy włączonej antenie na DŁ stroić zakres i szukać śladów sygnału PR 1 .Zakładam że pomiary statyczne napięć na elektrodach mieszczą się w normie. M.
-
- 625...1249 postów
Czy ktoś mający konto na Radiomuseum mógłby mi pobrać bądź zrobić w swoim egzemplarzu tego odbiornika zdjęcia spodu chassis? Okazało się, że u mnie są urwane dwa przewody których wcześniej nie widziałem idące od jednego z kubków p.cz. Z samego schematu wywnioskować trudno gdyż cewki nie są ponumerowane.
Zdjęcia które są obecnie na Radiomuseum wystarczyłyby ale nie mogę ich powiększyć.
Zdjęcia które są obecnie na Radiomuseum wystarczyłyby ale nie mogę ich powiększyć.
-
- 625...1249 postów
Mam problem z napięciami w odbiorniku. Jako prostownicza lampa pracuje tam AZ1. Napięcie anodowe na katodzie AZ1 wynosi 300V zamiast 370V podanych na schemacie. Na samym początku takie napięcie jest ale w miarę rozgrzewania się lamp spada do wspomnianej wyżej wartości. Transformator w odbiorniku prawdopodobnie nie jest oryginalny. Pomiędzy obiema połówkami uzwojenia wtórnego występuje napięcie 630V. Pobór prądu przez odbiornik wynosi 62mA.
Drugie pytanie: Czy napięcie podane na schemacie (Radio Schaltungen) są napięciami mierzonymi podczas gdy lampy są w odbiorniku, czy też bez lamp?
Drugie pytanie: Czy napięcie podane na schemacie (Radio Schaltungen) są napięciami mierzonymi podczas gdy lampy są w odbiorniku, czy też bez lamp?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Napięcia podane na schematach zawsze są podane dla działającego odbiornika.Czasem podaje się pomiar dla dwóch stanów pracy,ale zaznacza się w jakim stanie każdy został wykonany np.zakres LW włączony/zakres UKF włączony.Jeżeli napięcie spada do 300V i prąd pobierany przy tym napięciu[pomiar prądu wykonać po drugim kondensatorze filtru]wynosi ponad 60 ma,to jest to troszkę za dużo.PORADA:Zastąpić na czas pomiaru kondensatory w filtrze nowymi np.10 mikro/450V i zmierzyć prąd pobierany prze anodę lampy AL4.Dokonać pomiarów napięć w punktach:katoda AZ/drugi kondensator filtru/anoda pentody AL/katoda pentody AL,profilaktycznie zmierzyć napięcie żarzenia. M.
-
- 625...1249 postów
Prąd anody AL4 4,4mA
Anoda AL4 260V
Katoda AL4 6V
Katoda AZ1 334V
Drugi kondensator filtru 264V
Takie mam napięcia w odbiorniku. Napięcie żarzenia jest prawidłowe.
Anoda AL4 260V
Katoda AL4 6V
Katoda AZ1 334V
-
- 3125...6249 postów
Napięcia zasilające odbiornik mieszczą się zakresie +/- 10 procentów,więc jest dobrze.Natomiast pomierzony prąd anody AL jest nieprawdopodobny[4.4 ma].zapewne Kolega zmierzył prąd siatki drugiej?Jeżeli na katodzie jest 6V i rezystor katodowy 150 omów jest sprawny to suma prądu anody i siatki drugiej płynącego przezeń wynosi 40 ma. M.ECC83 pisze: pt, 10 sierpnia 2018, 15:49 Prąd anody AL4 4,4mA
Anoda AL4 260V
Katoda AL4 6V
Katoda AZ1 334V
-
- 625...1249 postów
Zmierzyłem przez pomyłkę prąd S2 - przyznaję się.
Po podaniu sygnału 1kHz na anodę pierwszą jak i drugą lampy AB2 jest ten sygnał słyszalny bardzo cicho w głośniku przy maksymalnym położeniu potencjometru głośności ale dopiero wtedy gdy jego amplituda wynosi około 7V. Przy 1V nie jest słyszalny. O jakich rezystorach 100k i kondensatorze 10n mowa? Korzystam ze schematu załączonego wcześniej.
Na anodzie triody ACH1 jest przebieg z załącznika.
Przy kręceniu kondensatorem strojeniowym pojawiła się reakcja jednak są to same szmery, głośne i wzbudzenia. Udaje się znaleźć jakieś stacje jednak mowa jest zagłuszana przez wzbudzenia.
Dodaję krótki filmik przedstawiający zachowanie się odbiornika.
https://www.youtube.com/watch?v=h92EGN- ... e=youtu.be
Po podaniu sygnału 1kHz na anodę pierwszą jak i drugą lampy AB2 jest ten sygnał słyszalny bardzo cicho w głośniku przy maksymalnym położeniu potencjometru głośności ale dopiero wtedy gdy jego amplituda wynosi około 7V. Przy 1V nie jest słyszalny. O jakich rezystorach 100k i kondensatorze 10n mowa? Korzystam ze schematu załączonego wcześniej.
Na anodzie triody ACH1 jest przebieg z załącznika.
Przy kręceniu kondensatorem strojeniowym pojawiła się reakcja jednak są to same szmery, głośne i wzbudzenia. Udaje się znaleźć jakieś stacje jednak mowa jest zagłuszana przez wzbudzenia.
Dodaję krótki filmik przedstawiający zachowanie się odbiornika.
https://www.youtube.com/watch?v=h92EGN- ... e=youtu.be
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Witaj ECC83.Obejrzałem filmik słyszałem pracę odbiornika.Włącz odbiornik na zakres fal długich i powtórz strojenie kondensatorem-sprawdż czy w okolicy 225khz czyli 1PR coś słychać[Odbiornik tego typu potrzebuje dobrej anteny-przynajmniej kilka metrów drutu].W tle słyszalny jest silny przydzwięk sieci i ewentualne zakłócenie impulsowe od telewizora lub monitora.Nie wiem jakie Masz warunki do naprawy,ale taki sprzęt wymaga sterylności-żadnych przetwornic,świetlówek,telewizorów i komputerów w odległości mniejszej niż 5m bo wychodzi jazgot.Najlepszym rozwiązaniem byłoby pojechać do znajomych na wieś,podłączyć z 50 m przedłużacza sieciowego i rozwiesić miedzy drzewami 20 m antenę.Takie warunki odbioru panowały w czasach świetności tego odbiornika.Z filmiku trudno ocenić pracę odbiornika,ale słychać wzbudzenie wzmacniacza pcz. zmodulowane zakłóceniami .Regulacja takiego wzmacniacza wymaga doświadczenia i jedyne co Możesz zrobić to lekko odstroić filtr pcz[zaznaczając jego pierwotne położenie!],a nuż się uda.powodzenia M.
-
- 625...1249 postów
A czy mogę przeprowadzić próbę strojenia obwodów tego odbiornika wykorzystując mój generator Zopan POF-1 z modulacją AM oraz oscyloskop w funkcji częstościomierza?
Antenę mam dołączoną do kapturka ACH1, w przypadku dołączenia do gniazda antenowego odbiór jest o wiele wiele słabszy. Mam wątpliwości co do tych okrągłych ceramicznych kondensatorów w obwodach wejściowych.
Antenę mam dołączoną do kapturka ACH1, w przypadku dołączenia do gniazda antenowego odbiór jest o wiele wiele słabszy. Mam wątpliwości co do tych okrągłych ceramicznych kondensatorów w obwodach wejściowych.
-
- 3125...6249 postów
Anteny nie można podłączać bezpośrednio do kapturka/siatki ACH , bo może się wzbudzać!!ECC83 pisze: sob, 11 sierpnia 2018, 17:19 A czy mogę przeprowadzić próbę strojenia obwodów tego odbiornika wykorzystując mój generator Zopan POF-1 z modulacją AM oraz oscyloskop w funkcji częstościomierza?
Zanim Kolega zacznie ,,stroić,, wyjaśnijmy że efekt wzbudzania wskazuje na to że obwody pcz.są zestrojone-moja propozycja dotyczyła rozstrojenia w celu zmniejszenia wzmocnienia.Przyczyną wzbudzeń może być odłączenie masy kapturka AF3,zły kontakt masy obudów filtrów,zbyt bliskie położenie elementów i przewodów oraz uszkodzenie ARW.Aby sprawdzić ARW należy zmierzyć napięcie po rezystorach 0.5M i1M odchodzących od anody AB2[na schemacie prawej] w kilku warunkach pracy odbiornika.Tryb pierwszy.Nastroić radio[pomiar wykonywać na zakresie fal średnich -jeżeli robi się to z generatorem to powinien być ustawiony na 1Mhz z modulacją 1khz] na sygnał przy którym słychać silne wzbudzenie i pomierzyć napięcia na rezystorach[zapisać],następnie wyjąć lampę ACH i powtórnie zmierzyć i zapisać.Tryb drugi.nastroić radio na miejsce gdzie jest cisza[tylko lekki przydzwięk] i dokonać powtórnie pomiarów z lampą ACH i bez niej.Sporządzić tabelkę napięć ARW-aby móc ocenić jej działanie. M.
-
- 3125...6249 postów
Sprawy przeoczone w temacie:
lampa AF7 nie jest odpowiednikiem AF3,Ma bardzo niski Ia i do tego pewnie nowa już nie jest i nie jest selektodą.Co tu ma znaczenie dla wzmocnienia p.cz.
Będzie problem z zamiennikiem z uwagi na żarzenie 4V.
Proponuję użyć CF3 i pobrać te 13V jej żarzenia z odczepu uzwojenia pierwotnego trafa sieciowego plus ewentualnie jakiś malutki oporek redukcyjny.
Kondensatorki ceramiczne jeżeli są takie napylane srebrem,to mogły utracić srebro i pojemność i obwody wejściowe nie będą stroić.Kondensatorki są albo do naprawy albo do wymiany.Uziemienie do rury wodociągowej też pomoże temu radyjku w odbiorze. Można podmienić lampę AZ1,może też nie być za nowa.Poza tym trafo sieciowe daje za niskie napięcie anodowe w porównaniu z oryginalnym.Lampa ACH1 lubi mieć wysokie Ua od 260 do 300 nawet V.
Dla heksody.Czy tyle ma? W każdym razie ciekawe,jakie będą objawy po uzupełnieniu oderwanych połączeń i podmianie lampy AF7 na jakąś selektodę.
Można w ostateczności posłużyć się nawet UCH21 częścią heptodową.I pobrać 20V do jej żarzenia z odczepu trafa sieciowego j.w.opisałem.Siatkę trzecią heptody można potraktować tak, jak w Pionierze U w p.cz. to zrobiono.
lampa AF7 nie jest odpowiednikiem AF3,Ma bardzo niski Ia i do tego pewnie nowa już nie jest i nie jest selektodą.Co tu ma znaczenie dla wzmocnienia p.cz.
Będzie problem z zamiennikiem z uwagi na żarzenie 4V.
Proponuję użyć CF3 i pobrać te 13V jej żarzenia z odczepu uzwojenia pierwotnego trafa sieciowego plus ewentualnie jakiś malutki oporek redukcyjny.
Kondensatorki ceramiczne jeżeli są takie napylane srebrem,to mogły utracić srebro i pojemność i obwody wejściowe nie będą stroić.Kondensatorki są albo do naprawy albo do wymiany.Uziemienie do rury wodociągowej też pomoże temu radyjku w odbiorze. Można podmienić lampę AZ1,może też nie być za nowa.Poza tym trafo sieciowe daje za niskie napięcie anodowe w porównaniu z oryginalnym.Lampa ACH1 lubi mieć wysokie Ua od 260 do 300 nawet V.
Dla heksody.Czy tyle ma? W każdym razie ciekawe,jakie będą objawy po uzupełnieniu oderwanych połączeń i podmianie lampy AF7 na jakąś selektodę.
Można w ostateczności posłużyć się nawet UCH21 częścią heptodową.I pobrać 20V do jej żarzenia z odczepu trafa sieciowego j.w.opisałem.Siatkę trzecią heptody można potraktować tak, jak w Pionierze U w p.cz. to zrobiono.
-
- 3125...6249 postów
Tak,to poważny problem.Ale ze względu na koszt naprawy[lampa/lampy?] i raczej mizerny użytek z pełni sprawnego odbiornika[lato z radiem się skończyło]wystarczy zlikwidować wzbudzenie np. przez delikatne rozstrojenie pcz.,tak aby PR1 na długich było słychać.Napięcie ARW na AF jest pobierane z dzielnika i można wymusić je większe,tak że spadnie trochę wzmocnienie.Lampa AF 7 też da się regulować w małym zakresie przy małym prądzie i lepszy rydz...Do odbioru we współczesnych warunkach wskazana jest przede wszystkim dobra antena i miejsce o minimalnych zakłóceniach,a nie czułość odbiornika. M.ballasttube pisze: pn, 13 sierpnia 2018, 03:23 Sprawy przeoczone w temacie: