Reanimuję tego philipsa W67A. Mam problem z uruchomieniem m.cz..
Na początek podmieniłem elektrolity. Radio ożyło, ale w głośniku słychać tylko pierdzenie… zanikające po prawie całkowitym przyciszeniu radia. Radio dość słabo reaguje na dotknięcie gniazda gramofonu ( słychać lekkie buczenie, a pierdzenie jest wtedy znacznie mniejsze).
Niby m.cz. prosta rzecz, a jednak nie do końca .. Za bardzo nie wiem co dalej sprawdzać, a nie chciałbym działać na pałę ;-(
Prosiłbym o jakąś podpowiedź...
Philips W67A-4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Philips W67A-4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Re: Philips W67A-4
Witaj zagore1.Ten wzmacniacz objęty jest kombinowanym sprzężeniem zwrotnym-dodatnim przez uzwojenie wyjściowe R10k,R820k,wejście pot.650k[sprawdzić usuwając 820k],oraz ujemnym przez uzwojenie wyjściowe i pot 650k oraz równolegle 1.5k,12k.Masą sprzeżenia jest katoda pentody mocy zwarta kondensatorem 25 mikro[sprawdzić].Dodatkowo zastosowano regulowane sprzężenie ujemne z anody do regulacji barwy przez 4.7n pot 50k,27n.Objawy sugerują przewagę dodatniego sprzężenia np w wyniku przerwy R 1.5k,12k c27n lub odczepu pot 650k.Istnieje też możliwość wzbudzania się na częstotliwości ponad akustycznej w wyniku przerwy kondensatora 1n w anodzie[5.6n też sprawdzić].Ogólnie układ jest podatny na wzbudzenia ze względu na chęć uzyskania większej czułości z jednej lampy. powodzenia M.
-
- 2500...3124 posty
Bardzo dziękuję za informację. Sprawdzę i dam znać o efektach.
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Sprawdziłem wszystkie zaznaczone na zielono rezystory, są sprawne ( jeden R820K ma w rzeczywistości 1M, ale to chyba nie przeszkadza)Marek7HBV pisze: czw, 2 sierpnia 2018, 17:26 Witaj zagore1.Ten wzmacniacz objęty jest kombinowanym sprzężeniem zwrotnym-dodatnim przez uzwojenie wyjściowe R10k,R820k,wejście pot.650k[sprawdzić usuwając 820k],oraz ujemnym przez uzwojenie wyjściowe i pot 650k oraz równolegle 1.5k,12k.Masą sprzeżenia jest katoda pentody mocy zwarta kondensatorem 25 mikro[sprawdzić].Dodatkowo zastosowano regulowane sprzężenie ujemne z anody do regulacji barwy przez 4.7n pot 50k,27n.Objawy sugerują przewagę dodatniego sprzężenia np w wyniku przerwy R 1.5k,12k c27n lub odczepu pot 650k.Istnieje też możliwość wzbudzania się na częstotliwości ponad akustycznej w wyniku przerwy kondensatora 1n w anodzie[5.6n też sprawdzić].Ogólnie układ jest podatny na wzbudzenia ze względu na chęć uzyskania większej czułości z jednej lampy. powodzenia M.
. Stwierdziłem jeszcze dwa dziwne objawy. Po odpięciu siatki z EF9 pierdznie zanika i m.cz. działa normalnie. Niby dobrze, ale po pewnym czasie grzeje się transformator

No i to na razie tyle....
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Witaj zagore1.Ta masa transformatora ,jak piszesz-to jest masa uzwojenia wtórnego i musi być podłączona ponieważ płynie przez nią cały prąd anodowy odbiornika[stąd to iskrzenie]Odłączenie jej powoduje zanik zasilania napięciem stałym wszystkich lamp i stąd cisza,zostaje tylko żarzenie lamp i na oko wygląda ze wszystko działa[lampy świecą]I jasne jest że powoduje to różnicę w poborze mocy.Wracamy do wzbudzenia.Odłączenie siatki EF9 i zanik wzbudzenia wzmacniacza sugerują że żródło pierdzenia może być przy tej lampie lub wcześniej.Wzbudzanie się stopnia pcz na EF9 może być dwojakiego typu-na częstotliwości wysokiej i efektem tego jest pisk,syczenie lub połączenia wzbudzenia na częstotliwości wysokiej z niską,co w efekcie daje pierdzenie.W tym przypadku może być wadliwe działanie ARW [automatycznej regulacji wzmocnienia toru wcz. i pcz.]Aby określić co dokładnie nawala na początek należało by podstawić nowe kondensatory 47n znajdujące się w pętli ARW,podłączone do diody w lampie EBL-jeden przez dzielnik 560k/560k i rezystor 1.8M na siatkę EF9,drugi przez rezystor 1.5M na ECH3.Utrata pojemności,ew upływność tych kondensatorów może powodować oscylacje[rezystory też wypada pomierzyć].Można wyjąć lampę ECH3 dla próby,choć to nie określi usterki.To na razie tyle,zobaczymy po wymianie kondensatorów.powodzenia M.
-
- 2500...3124 posty
Trochę czasu upłynęłoMarek7HBV pisze: śr, 8 sierpnia 2018, 00:39 Witaj zagore1.Ta masa transformatora ,jak piszesz-to jest masa uzwojenia wtórnego i musi być podłączona ponieważ płynie przez nią cały prąd anodowy odbiornika[stąd to iskrzenie]Odłączenie jej powoduje zanik zasilania napięciem stałym wszystkich lamp i stąd cisza,zostaje tylko żarzenie lamp i na oko wygląda ze wszystko działa[lampy świecą]I jasne jest że powoduje to różnicę w poborze mocy.Wracamy do wzbudzenia.Odłączenie siatki EF9 i zanik wzbudzenia wzmacniacza sugerują że żródło pierdzenia może być przy tej lampie lub wcześniej.Wzbudzanie się stopnia pcz na EF9 może być dwojakiego typu-na częstotliwości wysokiej i efektem tego jest pisk,syczenie lub połączenia wzbudzenia na częstotliwości wysokiej z niską,co w efekcie daje pierdzenie.W tym przypadku może być wadliwe działanie ARW [automatycznej regulacji wzmocnienia toru wcz. i pcz.]Aby określić co dokładnie nawala na początek należało by podstawić nowe kondensatory 47n znajdujące się w pętli ARW,podłączone do diody w lampie EBL-jeden przez dzielnik 560k/560k i rezystor 1.8M na siatkę EF9,drugi przez rezystor 1.5M na ECH3.Utrata pojemności,ew upływność tych kondensatorów może powodować oscylacje[rezystory też wypada pomierzyć].Można wyjąć lampę ECH3 dla próby,choć to nie określi usterki.To na razie tyle,zobaczymy po wymianie kondensatorów.powodzenia M.

M.cz. działa. I jest poza tym tak : Wieczorami udaje mi się złapać na zakresie fal średnich kilka stacji, na zakresie fal długich słabo słyszę pr1, na zakresie fal krótkich coś też łapałem.. Rozstrojone są chyba obwody wejściowe, bo gdy podłączę antenę bezpośrednio do siatki lampy ECH4 to odbiór jest znacznie głośniejszy. Styki czyściłem - jest to wyjątkowo upierdliwa czynność, powiedziałbym - syzyfowa praca. Szukam oryginalnego transformatora np od ph 480 i wskaźnika skali z suwakiem. Mam jeszcze pytanie... czy kondensator sprzęgający przy lampie EBL1 jest "krytyczny"?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Jeżeli chodzi o 3,3nF to nie jest krytyczny.Słaba czułość na wszystkich zakresach może wynikać z uszkodzenia sekcji kondensatora zmiennego na wejściu lub równoległego trymera{jeżeli PR1 stroi w prawidłowym miejscu}.Istotny jest pomiar napięcia na siatce mieszacza{robić separując dodanym szeregowo z sondą miernika rezystorem 1M},aby sprawdzić działanie ARW. 

-
- 2500...3124 posty
Na razie wygląda to tak:
1. Dorobiłem suwak + wskaźnik stacji.
2. Założyłem "bajpasa" łączącego siatkę lampy ECH4 z gniazdem antenowym.
3. Włożyłem do skrzynki, która dostała znaczek philipsa i oryginalne pokrętła.
Na razie nic więcej nie robię, szukam oryginalnego transformatora ..
I taka mała ciekawostka - od spodu podstawy jest wypalony znak gapy, swastyka i litera M. Podobnie ktoś próbował okaleczyć lewy bok, ale bakelit zbytnio nie poddał się działaniu piętna
. Czy ktoś spotkał się z takim znakowaniem. Nie jest to oznaczenie zarekwirowanego radia, bo to radio jest z ok 1944roku ( No może końca 43r) i Polakom nie mogło być zarekwirowane. Mienie wojskowe było oznaczane tak jak na trzecim zdjęciu..
1. Dorobiłem suwak + wskaźnik stacji.
2. Założyłem "bajpasa" łączącego siatkę lampy ECH4 z gniazdem antenowym.
3. Włożyłem do skrzynki, która dostała znaczek philipsa i oryginalne pokrętła.
Na razie nic więcej nie robię, szukam oryginalnego transformatora ..

I taka mała ciekawostka - od spodu podstawy jest wypalony znak gapy, swastyka i litera M. Podobnie ktoś próbował okaleczyć lewy bok, ale bakelit zbytnio nie poddał się działaniu piętna

Wołyń 1943. Pamiętamy!