Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?
Witam,
Czy któryś z szanownych kolegów orientuje się może skąd zdobyć takie kable połączeniowe jakie stosuje marshall w DSL'ach?
Wygląda to na kabel w jakiś sposób "ekranowany' ale nie współosiowo jak w standardowym "koncentryku" tylko ekran idzie w pewnej odległości od żyły 'gorącej". Ma ktoś może jakiegoś DSL'a lub TSL'a na warsztacie i chciałby obrać kawałek tego kabla by sprawdzić jaką ten kabel ma budowę? Może sama izolacja jest "przewodząca" od środka...
W klonach DSL'a typu IMG, Randall, Fame, Ashton itd stosowane są kable ekranowane z oplotem i ze względu na ich ilość i ich długość wprowadza to znaczące pojemności do układu które "ubijają" soprany. W moim wzmaku na próbę odpiąłem pętle która jest połączona właśnie takim 4 żyłowym kabelkiem i różnica jest drastyczna w ilości sopranów.(W tych wzmakach gdy do pętli nic nie jest podpięte to sygnał tylko leci do jack'a return i wraca tym samym kablem). Próbowałem zastąpić taki kabel taśma ale taśma niestety "buczy" bez ekranu...
Czy któryś z szanownych kolegów orientuje się może skąd zdobyć takie kable połączeniowe jakie stosuje marshall w DSL'ach?
Wygląda to na kabel w jakiś sposób "ekranowany' ale nie współosiowo jak w standardowym "koncentryku" tylko ekran idzie w pewnej odległości od żyły 'gorącej". Ma ktoś może jakiegoś DSL'a lub TSL'a na warsztacie i chciałby obrać kawałek tego kabla by sprawdzić jaką ten kabel ma budowę? Może sama izolacja jest "przewodząca" od środka...
W klonach DSL'a typu IMG, Randall, Fame, Ashton itd stosowane są kable ekranowane z oplotem i ze względu na ich ilość i ich długość wprowadza to znaczące pojemności do układu które "ubijają" soprany. W moim wzmaku na próbę odpiąłem pętle która jest połączona właśnie takim 4 żyłowym kabelkiem i różnica jest drastyczna w ilości sopranów.(W tych wzmakach gdy do pętli nic nie jest podpięte to sygnał tylko leci do jack'a return i wraca tym samym kablem). Próbowałem zastąpić taki kabel taśma ale taśma niestety "buczy" bez ekranu...
Re: Nietypowe kable połączeniowe marshall'a, niby ekranowane?
Nie mogę nic podobnego znaleźć w całym internecie a wpisuję co mi przyjdzie do głowy . Sam pamiętam podobny typ kabla , dwa przewody w czarnym plastiku delikatnie złączone ze sobą . W jednym była dość gruba linka miedziana w drugim w dodatkowej izolacji cienki drucik . Używałem jako przewodu do gitary w czasach gdy o inne było trudno . Ktoś chyba powinien coś pamiętać ?
-
- 125...249 postów
Wykopałem mojego starego JCM600 . Są w nim takie przewody. Biały kabelek ma na sobie osłonę z folii aluminiowej, która to osłona nigdzie nie jest podłączona. Jak chcesz to mogę kawałek odsłonić i zrobić zdjęcie.
-
- 375...499 postów
Jeśli to nie problem to poproszę 

Znalazłem coś takiego
-
- 375...499 postów
Wygląda podobnie, gdzie to znalazłeś?
W wyszukiwarce grafiki Google wpisałem shield cable with messenger, zawsze to jakiś trop 

-
- 375...499 postów
Z tego co pisze endrju to ekran żyły gorącej z obu stron jest "luźny" - teraz mam zagwozdkę jak to działa bo zawsze mnie uczono że ekran musi być chociaż z jednej strony podpięty do masy, czasem z obu choć nie zalecane ze względu na pętle masy która w niesprzyjających warunkach robi za antenę, a tu inżynier marshall'a zostawił ekran luźny. Muszę coś poeksperymentować z tymi kablami, odpiąć ekrany z obu stron i masę dać oddzielnie...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Witam. Właśnie wróciłem z urlopu choć w moim fachu urlopów nie ma. Są tylko strajki pod ministerstwem rolnictwa gdzie barany krzyczą na idiotów i to mówię z pełną świadomością swoich słów. Ale do rzeczy. Aluminiowy ekran nie jest nigdzie podłączony co widać na zdjęciu. Sam jestem ciekawy czemu to służy.. Chodzi o pojemność? A może teoria zwoju zwartego? Kurcze z tym zwojem zwartym to uczyłem się tego na polibudzie a teraz nigdzie tego znaleźć nie mogę. Myślę że warto by było popatrzeć w lekturę. Polecam Alain Charloy Kompatybilność Elektromagnetyczna cztery tomy. Pisałem z tego pracę inżynierską ale same książki mi gdzieś zaginęły. Zdjęcia kiepskie ale chyba widać o co chodzi
-
- 125...249 postów
O słodka naiwności. Rozumie szukający tego co nie widać.. Pomiar dał jednoznaczną odpowiedź... Siwy przewód to nic innego jak wyprowadzenie ekranu z tym że wygląda to jak oddzielny przewód... Gdyby mnie tu jakiś czas nie było, to zapadłem się ze wstydu pod ziemię.. 

No dobra . Czyli co zwykły przewód koncentryczny z ,,łatwym'' wyprowadzeniem ekranu żeby nie trzeba było pruć przy lutowaniu jak przy zwykłych koncentrykach ? Ale co z pojemnościa , że ,,tnie'' zauważalnie mniej pasmo ? No bo o to Ci głownie chodziło .
A ten z messendżerem , to to czego ?
A ten z messendżerem , to to czego ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Ten z messendżerem jest samonośny do instalacji antenowych.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Rzucałem hasłami, które pamiętam ze szkoły. Samych pomysłów nie próbowałem analizować. Śmiać mi się tylko chce, że wymyślając teorie spiskowe, dopiero po jakimś czasie wpadłem na pomysł podpięcia miernika
Czasami najprostsze rozwiązania są najmniej oczywiste.

Czasami najprostsze rozwiązania są najmniej oczywiste.
-
- 375...499 postów
Cześć, możesz jeszcze zmierzyć jaką pojemność ma taki kawałek kabelka?
Moje kabelki mają:
24 cm pojedynczego kabla ma 35pF
32 cm podwójnego kabla ma po 45pF od gorącego do ekranu i 24pF pomiędzy żyłami gorącymi.
Kabelek do pętli ma około 30cm jest 3 żyłowy: send, return + sprzężenie zwrotne końcówki - na pewno mu to nie pomaga hehehe...
Chwilowo rozwiązałem problem dając wtórnik prądowy pomiędzy wyjście korektora i kabelek który idzie do pętli. Przy tak niskiej impedancji wyjściowej wtórnika pojemność tego kabla przestała mieć znaczenie. Niestety wtórnik zrobiłem na istniejącym wzmacniaczu operacyjnym który poprzednio korygował basy w sprzężeniu zwrotnym końcówki (tak, jest to tak zrobione też w DSL'u
) i był w odpowiednim miejscu na płytce tuż obok przyłącza kabla pętli, no ale problem z tym jest taki że napięcie sygnału za korektorem potrafi mieć więcej niż 15V i ten scalak (JRC4558DD) po prostu nie może odwzorować tego sygnału na wyjściu przy zasilaniu +-15V i się zatyka
Muszę zrobić wtórnik na tranzystorze zasilanym z napięcia anodowego i chyba będzie po problemie
.
Moje kabelki mają:
24 cm pojedynczego kabla ma 35pF
32 cm podwójnego kabla ma po 45pF od gorącego do ekranu i 24pF pomiędzy żyłami gorącymi.
Kabelek do pętli ma około 30cm jest 3 żyłowy: send, return + sprzężenie zwrotne końcówki - na pewno mu to nie pomaga hehehe...
Chwilowo rozwiązałem problem dając wtórnik prądowy pomiędzy wyjście korektora i kabelek który idzie do pętli. Przy tak niskiej impedancji wyjściowej wtórnika pojemność tego kabla przestała mieć znaczenie. Niestety wtórnik zrobiłem na istniejącym wzmacniaczu operacyjnym który poprzednio korygował basy w sprzężeniu zwrotnym końcówki (tak, jest to tak zrobione też w DSL'u

Muszę zrobić wtórnik na tranzystorze zasilanym z napięcia anodowego i chyba będzie po problemie