Kondensator elektrolityczny FIltrad

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Kondensator elektrolityczny FIltrad

Post autor: tszczesn »

Nie mam z czym porównać, chciałem się zapytać, czy kondensator ze zdjęcia był stosowany w polskich Telefunkenach, czy tam były jeszcze inne elementy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kogigogi

Re: Kondensator elektrolityczny FIltrad

Post autor: kogigogi »

Tomku , w moim radiu Telefunken Premier był wydaje mi się oryginalnie zamontowany kondensator Filtard 0,5uF/750V , jest sprawny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

To na pewno nie to. To kondensator papierowy, mój to elektrolit. Telefunken stosował w swoich radiach nietypowe w kształcie, prostopadłościenne kondensatory elektrolityczne w zasilaczu. W żadnym moim radiu taki się nie zachował, więc nie wiem jak wyglądały, nie wiem, czy ten, co udało mi się znaleźć luzem był stosowany w jakimś Telefunkenie, czy pochodzi z innego źródła.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, nie wiem jakie kondensatory stosował w pionowych radiach Telefunken, mam tylko poziome T4, T5, Fenomen i w nich spotkałem się z okrągłymi elektrolitami, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ja mam na myśli konkretnie do modelu Symphonic, Nie wiem, czy się różniły pomiędzy modelami i rocznikami. W pionowym 127S jest na pewno papierowy, innych pionowych nie nam.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, niby mam Symphonica ale mocno pogrzebanego i na wierzchu chassis jest zamontowany jakiś okrągły kondensator, nawet ktoś przemeblował lampy i zamontował podstawkę od lampy metalowej, pozdrawiam Hieronim.