Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Elektrośmieci
Każdy z tych wzmacniaczy leży na złomie nie bez powodu.
Konstrukcja na STK nie wytrzymująca grania na maksa-to są wzmacniacze domowe,nie estradowe.
Ludzie podłączają 4 omowe kolumny albo 2 pary 8-omowych i końcówka,pozbawiona jakichkolwiek zabezpieczeń idzie w cholerę.
A dostać te STK to zadanie niewykonalne-same chińskie podróby.Ja powywalałem większość konstrukcji na STK-nie chcę mieć spalonych kolumn.
Ale buda ładna i można wstawić chińskie moduły w klasie D.Ale trafo ma dość spore napięcia,a klasa D pracuje raczej na niskich,chyba,że 2kW ale znowu moc za mała.
-
- 100...124 posty
Te końcówki mocy na STK lubiły upalać się w ciekawy sposób: przebijał się tylko jeden z tranzystorów końcowych, a z racji zasilania symetrycznego na wyjściu głośnikowym pojawiało się napięcie stałe równe napięciu zasilania. W głośniku pojawiał się wtedy niezbyt głośny przydźwięk. Jeżeli nie wyłączyło się wzmacniacza w porę, to następnie upalał się głośnik basowy.
-
- 2500...3124 posty
Dużo bardziej wytrzymałe są modele 8800
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
Miałem i jedne i drugie. w 7700 jest pojedynczy STK4241V (II) 2x120wat z tym ze z II ma większe zniekształcenia niż z V. W 8800 jest 2 x STK4050 każdy po 200 wat i tak samo z II lub V różnią się poziomem zniekształceń. A co do awaryjności to te 7700 lubią sobie "odfruwać" Te 8800 są bardziej wytrzymałeTomek Janiszewski pisze: ↑pt, 15 czerwca 2018, 13:08A jakie STuKające kości siedzą w jednych i drugich? Analiza ich schematów może okazać się ciekawa![]()
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Elektroniki mało ale dzisiaj sąsiad wywalić chciał. Jest na chodzie lecz do przeglądu gdyż pracuje nie równo i bije tylko raz na godzinę (a winien co 30 minut). Rocznik nie znany 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Podobne zegary produkował Predom Metron, zostały zastąpione przez konstrukcje z wahadłem tranzystorowym.
Nie tylko w dalekowschodnich. W polskich wzmacniaczach też takie uszkodzenia się zdarzają. Stałe napięcie na wyjściu nie musi oznaczać przebicia tranzystora, może nastąpić w wyniku przerwania polaryzacji jednego z tranzystorów pary różnicowej lub przerwania masy sygnałowej (dotyczy amplitunera FM Radmor 5412).Marek 1974 pisze: ↑czw, 14 czerwca 2018, 21:56 a z racji zasilania symetrycznego na wyjściu głośnikowym pojawiało się napięcie stałe równe napięciu zasilania. W głośniku pojawiał się wtedy niezbyt głośny przydźwięk. Jeżeli nie wyłączyło się wzmacniacza w porę, to następnie upalał się głośnik basowy.
Ratujmy stare tranzystory!
Jeśli chodzi o zegar to główną przyczyną ich usterek jest zatłuszczenie mechanizmu co daje widoczne opory, a tam jest zastosowana przekładnia z dużej siły sprężyny na bardzo małą siłę dla mechanizmu bicia. Prawdopodobnie dopiero po upływie godziny siła jest na tyle duża aby zainicjować "wiatraczek" i w efekcie młoteczek. Z mojego doświadczenia raczej odradzam smary z zewnątrz bo po kilku latach przylepia się do nich kurz i jest jeszcze gorzej niż było. Ja osobiście cały mechanizm rozbieram i wszystkie elementy moczę w Gronalu a następnie składam. Te zegary z lat 50 nie są skomplikowane, jednak trzeba odrobinę zmysłu w mechanice ale wszystko na swoje miejsce zawsze pasuje.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Tak starego smaru jest tam sporo, zakurzony i tak dalej. Zaciagnę języka u znajomego zegarmistrza i zobaczymy co powie. Ogolnie najlepiej bym werk wyczyścił naftą i naoliwił na nowo.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Zegary mechaniczne domowe często były smarowane olejami jadalnymi które ulegały utlenieniu i stwardnieniu.
Wielkie było zdziwienie gospodyń gdy zegar po wyraźnej poprawie stawał całkowicie po miesiącu
Tylko rozmontowanie łącznie z bębnami, mycie i ponowny montaż z smarowaniem uruchomi zegar na dłużej.
Bije raz gdyż krzywka włączająca przy pełnych godzinach nie unosi wystarczająco wysoko ramienia zwalniającego i grzebień odliczający nie opada odpowiednio daleko a zaledwie o jeden ząb - zegar bije jak na połówkę godziny. Do wyregulowania.
Wielkie było zdziwienie gospodyń gdy zegar po wyraźnej poprawie stawał całkowicie po miesiącu

Tylko rozmontowanie łącznie z bębnami, mycie i ponowny montaż z smarowaniem uruchomi zegar na dłużej.
Bije raz gdyż krzywka włączająca przy pełnych godzinach nie unosi wystarczająco wysoko ramienia zwalniającego i grzebień odliczający nie opada odpowiednio daleko a zaledwie o jeden ząb - zegar bije jak na połówkę godziny. Do wyregulowania.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Słusznie, wyczyścić i nasmarować. Do smarowania należy użyć oleju kostnego albo specjalnego oleju do zegarów.
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Dzisiaj był wrak magnetofonu szpulowego stereofonicznego. Może ktoś szuka części.
Wzmacniacz dostał mój kolega, nie zbieram takiego sprzętu.Szrot majster pisze: ↑czw, 14 czerwca 2018, 18:12Każdy z tych wzmacniaczy leży na złomie nie bez powodu.
Konstrukcja na STK nie wytrzymująca grania na maksa-to są wzmacniacze domowe,nie estradowe.
Ludzie podłączają 4 omowe kolumny albo 2 pary 8-omowych i końcówka,pozbawiona jakichkolwiek zabezpieczeń idzie w cholerę.
A dostać te STK to zadanie niewykonalne-same chińskie podróby.Ja powywalałem większość konstrukcji na STK-nie chcę mieć spalonych kolumn.
Ale buda ładna i można wstawić chińskie moduły w klasie D.Ale trafo ma dość spore napięcia,a klasa D pracuje raczej na niskich,chyba,że 2kW ale znowu moc za mała.
Dzisiaj był wrak magnetofonu szpulowego stereofonicznego. Może ktoś szuka części.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio ze złomowisk przygarnąłem korektor Radmor 5471 bez suwaków i kalkulator Elwro 144.
Ostatnio ze złomowisk przygarnąłem korektor Radmor 5471 bez suwaków i kalkulator Elwro 144.