Witam, właśnie uruchomiłem starego Philipsa model BA401A.
Niestety radio się wzbudza, odstrajanie od częstotliwości PR1 powoduje pojawienie się stabilnego pisku, tym wyższego im większe odstrojenie.
Jak się zestroję w 225kHz to dźwięk jest OK, radio gra bardzo głośno (wręcz nawet za głośno)
Zapewne wzbudza się tor w.cz. na odbieranej częstotliwości, odstrojenie powoduje sumowanie nośnych i stąd pisk.
Pytanie tylko który element może sprzęgać ?
Poniżej dla wygody załączam schemat radia.
SL
Philips BA401A - wzbudza się w.cz.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Philips BA401A - wzbudza się w.cz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Philips BA401A - wzbudza się w.cz.
Witaj.Na schemacie brak blokowania zasilania toru wcz-przydałby sie po 1-szym filtrze pcz kondensator.I warto sprawdzić C35,C37. M.
-
- moderator
Raczej wzbudza się p.cz. Szukaj problemów z ekranowaniem doprowadzeń prowadzących sygnał p.cz., dodatkowy kondensator filtrujący zasilanie po "dodatniej" stronie obwodów pierwotnych filtrów p.cz. tez może pomóc.
-
- 375...499 postów
Kondensatorki sprawdziłem ale to nie to. Ten pisk to nie jest taki typowy ton sinus jak w przypadku odbiorników reakcyjnych, ten pisk to taki bardziej świst, jest ton wiodący ale na nim leci cała masa harmonicznych dających efekt takiego świstu.
Ale jakoś temat załatwiłem, wystarczyło że przekręciłem delikatnie jedną z cewek pierwszego filtra p.cz. Teras przy odstrajaniu pojawiają się zniekształcenia ale nie towarzyszy im ten gwizd. Po prostu fonia wchodzi na wysokie tony, ścisza się a zamiast foni fchodzą szumy. Czyli tak jak być powinno.
Taki sam efekt czasami miałem w radiu Tatry, ale tam wystarczyło wyłączyć i włączyć radio i świst ustępował, potem wracał, tam też on zniknął na zawsze jak lekko rozstroiłem jedną z cewek pierwszego filtra p.cz.
Co to za zjawisko ?
SL
Ale jakoś temat załatwiłem, wystarczyło że przekręciłem delikatnie jedną z cewek pierwszego filtra p.cz. Teras przy odstrajaniu pojawiają się zniekształcenia ale nie towarzyszy im ten gwizd. Po prostu fonia wchodzi na wysokie tony, ścisza się a zamiast foni fchodzą szumy. Czyli tak jak być powinno.
Taki sam efekt czasami miałem w radiu Tatry, ale tam wystarczyło wyłączyć i włączyć radio i świst ustępował, potem wracał, tam też on zniknął na zawsze jak lekko rozstroiłem jedną z cewek pierwszego filtra p.cz.
Co to za zjawisko ?
SL
-
- moderator
Czyli właśnie wzbudzał ci się wzmacniacz p.cz. Kręcąc rdzeniem zapewne zmniejszyłeś jego wzmocnienie, a na pewno zmieniłeś charakterystykę fazową i wzbudzenie ustało. Taki pomysł tez miałem zaproponować, ale w poprawnie wykonanym układzie wzmacniacz p.cz. nie ma prawa się wzbudzić niezależnie od poziomu zestrojenia.
-
- 375...499 postów
ale w tym układzie nic nikt nie grzebał, rdzenie zalane woskiem, elementy wyglądają na sprawne a lampy oryginalne. Pytanie gdzie w torze p.cz. powstaje dodatnie sprzężenie że się wzbudza? Może trzeba dodać gdzieś jakiś kondensatorek aby to wyeliminować ?
-
- moderator
Sprzężenie może powstać po zasilaniu jak pojemności filtrujące tracą pojemność lub dobroć, przez puszkę ekranującą która straciła dobry kontakt z masą, przez inaczej ułożone w czasie naprawy przewody do lamp wzmacniacza p.cz. i HGW co jeszcze. Mi np. się całkowicie zlikwidować wzbudzeń w Philipsie 638A nie udało.
-
- 3125...6249 postów
Zastanawia mnie kiepskie odsprzężenie prostownika dla w.cz.przy tak udziwnionym zasilaniu anodowym,jakie sobie tutaj Philips wydumał.
Lampy U z trafem sieciowym.Także inny pokutujący długo ulubiony chwyt Philipsa ze sprzężeniem zwrotnym dla m.cz. z dodatkowego uzwojenia trafa głośnikowego.Miałem przypadek wzbudzania się Philipsa po zestarzeniu się elementów tego sprzężenia.Dlaczego mnie to zastanawia?I p.cz. i m.cz.jest mocno związane z poziomem sygnału wyjściowego.A to-ze samowzbudzaniem się.
Lampy U z trafem sieciowym.Także inny pokutujący długo ulubiony chwyt Philipsa ze sprzężeniem zwrotnym dla m.cz. z dodatkowego uzwojenia trafa głośnikowego.Miałem przypadek wzbudzania się Philipsa po zestarzeniu się elementów tego sprzężenia.Dlaczego mnie to zastanawia?I p.cz. i m.cz.jest mocno związane z poziomem sygnału wyjściowego.A to-ze samowzbudzaniem się.