Nowy nabytek - Telefunken Amerigo

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nowy nabytek - Telefunken Amerigo

Post autor: tszczesn »

Taki cudo właśnie wpadło mi w łapki - bardzo niedrogo, Fotki prezentują nálezný stav. Produkt braci Czechów, luksusowy odbiornik z piętnastoklawiszowym automatem. Końcówka na AD1, potężny, wielki głośnik, do tego ciekawostka - odbiornik ma ARCz, ma dodatkową AB2 jako detektor dostrojenia i AF7 jako lampę reaktancyjną. Ponad ćwierć kwintala radia w jednym kawałku.

Braki w zasadzie tylko te co widać - tylna ścianka, lampy, gałki, jeden przycisk. Reszta wygląda że jest, w tym silnik, ale tego całkiem pewien nie jestem, bo strasznie mały jest. Głośnik wygląda na to, że cały, skala cała. Niestety mnóstwo całe chassis pod kurzem pokryte rdzą, bez demontażu i odrdzewienia się nie obejdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kogigogi

Re: Nowy nabytek - Telefunken Amerigo

Post autor: kogigogi »

No duża maszyna , potężny głośnik technicznie skomplikowana na tamte czasy to full wypas ,przycisków programatora jak w niezłej guzikówce....Na jakiej zasadzie programowało się stacje? tymi śrubeczkami z tyłu ? Ciepnął byś Tomaszu jakąś fotorelacje z naprawy jak będziesz działał.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Prędko go nie będę robił, bo trafił do kolejki.

Te śrubki z tyłu to pozycje programatora. Na zdjęciach mało widać, bo rdza zasłania, ale jest tam skala w metrach, żeby nie trzeba było w ciemno programować pozycji. No i lampa reaktancyjna - poprawiała dostrojenie automatycznie, rozumiem, że nie trzeba było pracowicie dobierać co ułamka milimetra na wygrzanym radiu :) Jestem ciekaw jak to działa w praktyce. No i chcę usłyszeć brzmienie tego radia, taki potężny głośnik, pędzony w najbardziej audiofilskim układzie - musi ładnie grac :)
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Gratulacje! Czyżby to ten z OLX? Rzucił mi się w oczy, miałem nawet chęć zapytać tu o typ, a i cena była atrakcyjna :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Teb sam. Nie znam czeskich na pamięć, więc dopóki nie zobaczyłem go z bliska i nie przeczytałem napisu na skali, to nie wiedziałem co to jest. Normalni bym się nie interesował, ale że był koło mnie to trzeba było obejrzeć :) Dla chętnych - gość miał jeszcze Tatry/Bolero w stanie wizualnym dobrym i pytał się mnie o chętnych na "drzwi od kamienic, duże". Na moje oko to osoba czyszcząca domy do wyburzenia czy graciarnie na zamówienie, można tak znaleźć interesujące rzeczy :)
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tomku,to wyjątkowy okaz.Dobrze że trafił we wlaściwe ręce.Jestem b,ciekaw renowacji.Zagra na pewno dokonale!!
Pozdrawiam Tomasz
astiolek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: astiolek »

Kiedy możemy liczyć na widoczne efekty Twojej pracy nad nim? Bo chyba wszyscy czekamy z niecierpliwością ;)