Witam, czy któryś z kolegów dysponuje może informacjami na temat tego zabytkowego combo? Dostałem taki do naprawy po "magikach", chciałbym go przywrócić do oryginału i uruchomić. Czy może ktoś dysponuje schematem do tego urządzenia, jakimiś informacjami w jakich latach był produkowany? Konstrukcja na 2xBUYP-52.
Witam.Wzmacniacz pochodzi z drugiej połowy lat siedemdziesiątych i schemat raczej trzeba zrysować z natury.Naprawiałem takie coś i pomagało wymienienie wszystkich tranzystorów i germanowego koniecznie.Ten wzmacniacz dawał ponad 40 W sinus i tranzystory w końcówce musiały być prima sort.Obecnie są zamienniki o lepszych parametrach i można coś dobrać.Ze względy na wiek wzmacniacza radzę sprawdzić wszystkie rezystory a zwłaszcza PR.Kondensatory w zasilaczu dokręcić-czasem luzowały się,a najlepiej wymienić.Rezystory 0,1 om[zrobione z drutu oporowego w orginale]zastąpić ceramikami,a w trakcie uruchomiania zastąpić np 47 om-aby mieć kontrolę nad prądem spoczynkowym.Wszystkie te BF 519 I BUY 52 pracowały na granicy napięciowej i obecnie przy 230V strach to włączyć.W zasadzie wypadałoby sortować i naprawa na orginał może być droga.Na zdjęciu widzę sztukowany rezystor-najprawdopodobniej w bazie BU.Taki sam był w drugim tranzystorze mocy. Powodzenia M.
Kiedyś próbowałem to naprawiać - mój był z roku 1971, był kłopot z dostępnością tranzystorów w końcówce - BUYP - miały być ponoć tylko oryginały.
Ja ich nie miałem, więc sprzęt poszedł dalej.
Wzmacniacz produkowany w pierwszej połowie lat 70. To było sporawe combo o mocy 20W z dwoma głośnikami 12": stosowano GD30/10 i GDS 30/10 plus gwizdki GDW6,5. Była też podobno wersja z jakimiś bułgarskimi głośnikami a także z Philipsami.
Czesc Maam taki schemat solo1 tranzystory wyjciowe mozna wstawic np 2n3055 a kol gdzie mieszka bo ja w Kwidzynie pozd Wieslaw mialem kiedys do czynienia z takim wzmacniaczem
Dzięki koledzy za odpowiedzi, będę się brał za doprowadzenie go do porządku. wipolow71, czy jest możliwość zeskanowania schematu? Ja mieszkam w Katowicach, kawał drogi niestety.
Wzmacniacz będzie robiony na oryginał, ale bez przesady, także modyfikacje będą dopuszczone, ważne, aby zachować oryginalne brzmienie. W oryginale zapewne zastosowane były tranzystory germanowe?
Drobna uwaga odnośnie beztroskiego wyboru pomiędzy rodziną BUYP52 a klasycznym 2N3055 z dawnej produkcji.
Są to zupełnie różne tranzystory, wykonane w skrajnie różnych technologiach, skrajnie różnych częstotliwościach granicznych i... betach. Technologia mesa to ft rzędu 10MHz i beta rzędu kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt a technologia "hometaxial process" to ft rzędu kilkaset kHz i beta kilkadziesiąt-paręset.
Jeśli ktoś chce przeskakiwać pomiędzy tymi typami tranzystorów to najprawdopodobniej pożądane będą zmiany w obwodach kompensacji częstotliwościowej.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.