Telefunken Premier Dz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Telefunken Premier Dz

Post autor: kogigogi »

Cześć , szukam pomocy , wszelkich informacji , zdjęć (może schemat ? :lol: ) o tym radyjku - które pomoże w jego odbudowaniu .W internetach zdjęć i informacji w zasadzie żadnych.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Telefunken Premier Dz

Post autor: tszczesn »

Przypomnij mi się w weekend, to zajrzę do mojego, zdejmę schemat i wrzucę na moją stronę. Zdjęć raczej nie będzie, bo on w nienajlepszym stanie jest, ale jak jakieś detale będą potrzebne i u mnie da się podejrzeć to zfocę co trzeba.
kogigogi

Dzięki Tomku za odzew i chęć pomocy.Przypomnę się jutro , moja sztuka kompletna jest , w stanie średnim ,o ile z pracami stolarsko-mechanicznymi bez problemu radzę sobie to z elektryczną częścią słabo jeszcze .Po południu zapodam kilka zdjęć swojego.
kogigogi

tszczesn pisze: czw, 17 maja 2018, 21:55 Przypomnij mi się w weekend, to zajrzę do mojego, zdejmę schemat i wrzucę na moją stronę.
Cześć , grzecznie się przypominam Tomaszu o pomoc w odbudowie .... :roll:
Kilka zdjęć mojej sztuki , aktualnie skrzynka polituruje się , chassis zdemontowane do gołej blachy - do ocynkowania/malowani( fajne jest w tym radyjku to że wszystko jest nie na nity a na śrubki).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Przepraszam, zapomniałem, że dziś jest Noc Muzeów. Będzie jutro wieczorem, albo w poniedziałek jak jutro nie zdążę.
kogigogi

Tomaszu ,,tu nie piekarnia,,spokojnie poczekam sobie ... dzięki
kogigogi

W kapturku lampy kondensator 100 pF/1500 V a rezystor 2 mega .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Schemat już jest na mojej stronie. Schemat eliminatora i modułu z gniazdami antenowymi zapożyczony z wersji U, bop w moim Z nie ocalał.
Zdjęcia chassis od góry i od dołu załączam tutaj. Jakie dokładnie informacje są potrzebne?
kogigogi

Dzięki śliczne, na tą chwilę mam wszystko co potrzeba .Patrze na Twoją stronę Tomku , ale pod hasłem Premier Dz nie widzę schematu albo patrzę i oczy mam zamknięte :lol:
Ostatnio zmieniony wt, 22 maja 2018, 11:07 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
kogigogi

Tomku , a mógł byś cyknąć fote z uwzględnieniem sposobu mocowania kondensatora i transformatora głośnikowego.U mnie kondensator walał się luzem , a transformator do skrzynki był przykręcony .Załączam zdjęcie chassis i tam nie widać otworu pod kondensator.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nie ma po co, mówiłem, że moje radio jest grzebane. Transformator jest jak widać - po lewej stronie chassis z przodu (patrząc os tyłu odbiornika). kondensator jest inny, wkręcony w rozwierconą dziurę w tym prostokątnym otworze. To co bierzesz za transformator głośnikowy to jest dławik, też przesunięty w to miejsce. W oryginale zapewne był tu Telefunkenowski sześcienny elektrolit. Transformator głośnikowy jest przykręcony do obudowy, po lewo od chassis, przed głośnikiem. Kiedyś musiał być przykręcony do głośnika (są ślady, o ile głośnik jest oryginalny), a dławik tam gdzie jest teraz transformator głośnikowy. Ale podejrzewam, że głośnik nie jest fabryczny, i że w ogóle był w wersji ze wzbudzeniem. Nie wiem, nie widziałem niegrzebanego Premiera. W wersji U mam inny.
kogigogi

Dzięki za informacje .
tszczesn pisze: pn, 21 maja 2018, 21:49 Schemat już jest na mojej stronie.
Nie mogę coś znależć ...
Ostatnio zmieniony wt, 22 maja 2018, 16:48 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jak masz listę odbiorników Telefunken, to klikasz w symbol lampy przy Telefunkenie Premierze - i masz: http://www.stareradia.pl/firmy/telefunk ... erzsch.png

Jest też w dziale "Teoria - budowa i naprawa" w schematach.
kogigogi

O dzięki Tomaszu , jesteś wielki ! :wink:
tszczesn pisze: wt, 22 maja 2018, 16:33 Jak masz listę odbiorników Telefunken, to klikasz w symbol lampy przy Telefunkenie Premierze
Tak też czyniłem jednak nie było tam ikonki ani schematu przy Premierze.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

No to nie wiem czemu, może przeglądarka trzymała w cache poprzednią wersję strony. W każdym razie od wczoraj wieczór jest. Link działa?