Hommage a Williamson
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Hommage a Williamson
Witam.
Dlaczego, na schemacie, siatka ekranująca lampy podłączona jest poprzez rezystory (symetryzujące jak mniemam) do zasilania żarników?
Dlaczego, na schemacie, siatka ekranująca lampy podłączona jest poprzez rezystory (symetryzujące jak mniemam) do zasilania żarników?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To siatka hamująca, a równocześnie i katoda. Grzejniki są połączone z katodą lampy mocy, aby podnieść ich potencjał na ok. 35V. Można to zrealizować bezpośrednio na podstawce lampy.Artur40 pisze:Dlaczego, na schemacie, siatka ekranująca lampy podłączona jest poprzez rezystory (symetryzujące jak mniemam) do zasilania żarników?
Przy okazji dorzucam schematy wersji z zasilaczem lampowym na KT66 i z zasilaczem półprzewodnikowym na 6CA7. (C7, C8 i R4 należy dobrać w zależności od użytych transformatorów, rozmieszczenia elementów, prowadzenia przewodów itd.)
- Załączniki
-
- nr416-schemat.pdf
- (38.62 KiB) Pobrany 609 razy
-
- nr411-schemat.pdf
- (45.25 KiB) Pobrany 574 razy
W jakim celu jest rezystor R4 i kondensator C8 na schemacie nr411?
Dziękuję.
Dziękuję.
R4/C8 tłumik antywzbudzeniowy,o ile będą kłopoty ze stabilnością. M.
Dziękuję
Nie wiem czy moje pytanie nie jest zbyt nachalne - ale co jest w zasilaczu SVRv2 ze schematu nr416?
Pozdrawiam
Wiesław
Pozdrawiam
Wiesław
Też szukałem rozwiązania tej tajemnicy bo chcę sam zbudować wzmacniacz ze schematu 410 na KT88 z zasilaczem półprzewodnikowym. Ten układ, przedstawiony jako blok, zawiera (prawdopodobnie) aktywny filtr elektroniczny do filtrowania tętnień zbudowany na tranzystorach MOSFET. Układ taki można zbudować na kilka sposobów. Można poczytać o nich na stronie: http://skarabo.net/sid-22-zasilacz-preampa.htm Każde napięcie to osobny układ. Tak mi się wydaje. Ma ktoś może schemat sprawdzonego lampowego przedwzmacniacza liniowego i RIAA wysokiej jakości?
Nie wiem... czy można wstawiać linki do obcych stron na forum?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Nie no, proszę. Nie dorabiajcie audiofilskich bredni do prostych rzeczy. Pewnie to parę kondensatorów elektrolitycznych, mostek i kilka kilku watowych rezystorów. Cofnijcie się do drugiej strony tego tematu i sami zobaczcie na zdjęciach płytkę zasilacza z baterią kondensatorów.Artur40 pisze: ↑czw, 17 maja 2018, 21:34 Też szukałem rozwiązania tej tajemnicy bo chcę sam zbudować wzmacniacz ze schematu 410 na KT88 z zasilaczem półprzewodnikowym. Ten układ, przedstawiony jako blok, zawiera (prawdopodobnie) aktywny filtr elektroniczny do filtrowania tętnień zbudowany na tranzystorach MOSFET. Układ taki można zbudować na kilka sposobów. Można poczytać o nich na stronie: http://skarabo.net/sid-22-zasilacz-preampa.htm Każde napięcie to osobny układ. Tak mi się wydaje. Ma ktoś może schemat sprawdzonego lampowego przedwzmacniacza liniowego i RIAA wysokiej jakości?
Ja swojego PP EL34 zrobiłem na zasilaczu z filtrem RC i bez problemów wyszło z niego ponad 40W co opisałem w moim temacie. Na co dzień oczywiście nie dusiłem go taką mocą.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Taki ciekawy wątek i wszystko umarło? 

Panie Piotrze,
opublikuje Pan schemat wzmacniacza na KT120?
Pozdrawiam
opublikuje Pan schemat wzmacniacza na KT120?
Pozdrawiam
To może kogoś inny ma policzonego Williamsona na KT120 i mogłby się podzielić? Z góry dziękuję.
Dzień dobry
Pytanie raczej z działu początkujących, ale nie chciałem tworzyć nowego wątku, gdyż dotyczy tego wzmacniacza. Mam prośbę o wyjaśnienie obciążenia lampy pierwszej - rezystor R5, oraz równolegle R4 i C8 w szeregu. Rozumiem, że dla sygnału stałego prąd płynie przez R5; natomiast sygnał zmienny przepływa przez C8, więc również R5, dając obciążenie lampy R4 równolegle z R5. wiem że chyba źle rozumuję, dlatego proszę o wyjaśnienie doświadczonych kolegów/koleżanki. Pozdrawiam, Mikołaj
Pytanie raczej z działu początkujących, ale nie chciałem tworzyć nowego wątku, gdyż dotyczy tego wzmacniacza. Mam prośbę o wyjaśnienie obciążenia lampy pierwszej - rezystor R5, oraz równolegle R4 i C8 w szeregu. Rozumiem, że dla sygnału stałego prąd płynie przez R5; natomiast sygnał zmienny przepływa przez C8, więc również R5, dając obciążenie lampy R4 równolegle z R5. wiem że chyba źle rozumuję, dlatego proszę o wyjaśnienie doświadczonych kolegów/koleżanki. Pozdrawiam, Mikołaj
-
- 2500...3124 posty
Rozumujesz poprawnie
R4 i C8 mają za zadanie ograniczyć pasmo wzmacniacza w otwartej pętli, żeby po zamknięciu pętli globalnego ujemnego sprzężenia zwrotnego był bardziej stabilny.