Pewnie otwarta.Mając konkretny głośnik można dostosować do niego konstrukcję obudowy.
Wzmacniacz gitarowy EL84 SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz gitarowy EL84 SE
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nono, Qucksilver, aluminiowe karkasokopułki, na gitarze to zabija 

-
- 375...499 postów
Ze swojej strony mogę ci zarekomendować Celestion'a V-Type - kupiłem go na próbę do comba i jestem bardzo zadowolony. Jest to coś pomiędzy V30 a greenback'iem, 12" 70W 98dB w cenie 300PLN za nówkę.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dzięki za podpowiedzi 
Wracając do wzmacniacza. Dokończyłem przeróbkę końcówki mocy.Na zdjęciu jest kilka tymczasowych elementów i połączeń. Poziom szumów przy zwartym wejściu , Gain-ie i Master Volumie rozkręconych na maksa , korektorze ustawionym na przenoszenie wysokich częstotliwości i Presence ustawionym w stronę wyższych częstotliwości wynosi na obciążeniu 8 omów 175mV. Przy Presence ustawionym w drugim skrajnym położeniu wynosi 40mV na 8 omach. Przy potencjometrach korektora na godz 12 poziom szumów na 8 omach to 12mV.
Przerzucanie punktu podłączenia masy preampu nie wnosi nic do sprawy. Zmianą która obniżyła poziom szumów o połowę było zastąpienie rezystora 68k rezystorem 10k w siatce lampy V1. Drugą zmianą było zaekranowanie doprowadzenia tego rezystora od strony gniazda wejściowego oraz zaekranowanie połączenia suwaka potencjometru Gain z siatką lampy V2. Dało to obniżenie poziomu szumów o kilka dodatkowych mV. Więcej w kwestii szumów nie będę działał. Pewnie i tak w głośniku gitarowym nie będzie ich bardzo słychać. Wzmacniacz jest stabilny, nie ma tendencji do wzbudzania się, przydźwięku sieciowego nie ma. W zasilaczu wlutowałem rezystor obniżający napięcie żarzenia preampu do 6.35V bo wcześniej było za wysokie (ok 7V)
Dziś może jeszcze powalczę z pętlą efektów.
Edit: oczywiście nadziałem się na kolejny problem. Szumi pętla efektów a właściwie jej drugi stopień. Sygnał z lampowego preampu dociera do pierwszego stopnia pętli przez dzielnik 1M/100k. Poziom szumów z preampu to maksymalnie 20mV. Po dzielniku ma on około 1.8mV i tyle samo jest na gnieździe SEND. Drugi stopień pętli przywraca poziom sygnału z wyjścia korektora (około 26V RMS) ale szumy są o wiele większe niż te 20mV. W efekcie na obciążeniu 8omów ich poziom wzrósł do prawie 1V (!) Z pętli nie mam jak zrezygnować bo przez nią podpięty jest cyfrowy reverb.
Edit2: poradziłem sobie z pętlą. Dobrałem odpowiednio rezystory w emiterze i kolektorze w stopniu Return.

Wracając do wzmacniacza. Dokończyłem przeróbkę końcówki mocy.Na zdjęciu jest kilka tymczasowych elementów i połączeń. Poziom szumów przy zwartym wejściu , Gain-ie i Master Volumie rozkręconych na maksa , korektorze ustawionym na przenoszenie wysokich częstotliwości i Presence ustawionym w stronę wyższych częstotliwości wynosi na obciążeniu 8 omów 175mV. Przy Presence ustawionym w drugim skrajnym położeniu wynosi 40mV na 8 omach. Przy potencjometrach korektora na godz 12 poziom szumów na 8 omach to 12mV.
Przerzucanie punktu podłączenia masy preampu nie wnosi nic do sprawy. Zmianą która obniżyła poziom szumów o połowę było zastąpienie rezystora 68k rezystorem 10k w siatce lampy V1. Drugą zmianą było zaekranowanie doprowadzenia tego rezystora od strony gniazda wejściowego oraz zaekranowanie połączenia suwaka potencjometru Gain z siatką lampy V2. Dało to obniżenie poziomu szumów o kilka dodatkowych mV. Więcej w kwestii szumów nie będę działał. Pewnie i tak w głośniku gitarowym nie będzie ich bardzo słychać. Wzmacniacz jest stabilny, nie ma tendencji do wzbudzania się, przydźwięku sieciowego nie ma. W zasilaczu wlutowałem rezystor obniżający napięcie żarzenia preampu do 6.35V bo wcześniej było za wysokie (ok 7V)
Dziś może jeszcze powalczę z pętlą efektów.
Edit: oczywiście nadziałem się na kolejny problem. Szumi pętla efektów a właściwie jej drugi stopień. Sygnał z lampowego preampu dociera do pierwszego stopnia pętli przez dzielnik 1M/100k. Poziom szumów z preampu to maksymalnie 20mV. Po dzielniku ma on około 1.8mV i tyle samo jest na gnieździe SEND. Drugi stopień pętli przywraca poziom sygnału z wyjścia korektora (około 26V RMS) ale szumy są o wiele większe niż te 20mV. W efekcie na obciążeniu 8omów ich poziom wzrósł do prawie 1V (!) Z pętli nie mam jak zrezygnować bo przez nią podpięty jest cyfrowy reverb.
Edit2: poradziłem sobie z pętlą. Dobrałem odpowiednio rezystory w emiterze i kolektorze w stopniu Return.
-
- 375...499 postów
Podzielisz się tą wiedzą? Co masz teraz w kolektorze i emiterze i jaki masz tranzystor? - będziemy mieli na przyszłość

Skąd ty masz tam 26V RMS ? w JCM to tam maksymalnie jest 9V RMS. Przy takim sygnale to masz za wysoki sygnał na wyjściu send, coś około 1,8V - a to jest za dużo dla typowych kostek gitarowych...
Do JCM'a to dzielnik na wejściu powinien być 1M/47k...
Ostatnio zmieniony ndz, 15 kwietnia 2018, 14:14 przez thn.technik, łącznie zmieniany 1 raz.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
W atomicu na potencjometrze master jest maksymalnie 26V RMS . Pewnie to zasluga elektrolitow w katodach. Dlatego tez zastosowalem po korektorze dzielnik napiecia i to wpuscilem na petlę. Maksymalny poziom sygnalu na send to 960mV.
-
- 375...499 postów
A przy jakim napięciu wejściowym robisz pomiary ? a no i jak dobrałeś te rezystory w pętli 

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Pomiary przy maksymalnie odkreconym gainie. Wiecej juz sie nie da.
-
- 375...499 postów
Ale jak masz to 26V za korektorem to co masz wtedy podpięte do wejścia, generator czy gitarę?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Do wejścia podpinam generator. Ustawiam na 200mV 1kHz.Większy poziom na wejściu nic już nie zmienia w poziomie za korektorem. Pod wyjście korektora obciążonego rezystorem 1Mom podpinam oscyloskop i/lub woltomierz i rozkręcam gain na full. Określiłem w ten sposób maksymalny sygnał jaki wychodzi z korektora ( po przesterowaniu) i wyszło że około 26V RMS. Zastąpiłem rezystor obciążający korektor dzielnikiem 470kom/100kom po to żeby wejść na pętlę mniejszym sygnałem ( około 6V RMS)
Rezystorami pierwszego stopnia pętli ustaliłem poziom na SEND na około 980mV ( 220kom w kolektorze i 3.9kom w emiterze). Ponieważ na wyjściu pętli nie potrzeba mi 26V RMS odtworzyłem poziom 6V RMS zmieniając rezystory w drugim stopniu pętli na 100komów i 33k w emiterze. Niejako przy okazji utrzymałem poziom szumów w ryzach.W pętlę wpięty jest cyfrowy reverb na 2x PT2399 i przed chwilą to wszystko przetestowałem. Nic się nie sprzęga, nic nie brumi. Po prostu działa jak trzeba.
Dzielnik na wyjściu korektora był jako opcja w Atomicu Kol. Marvela i u mnie bardzo się przydał.Przypomnę że zmienilem stopień mocy z SE na PP EL84.
Wcześniej pisałem z telefonu będąc poza domem więc posty były skąpe.
Rezystorami pierwszego stopnia pętli ustaliłem poziom na SEND na około 980mV ( 220kom w kolektorze i 3.9kom w emiterze). Ponieważ na wyjściu pętli nie potrzeba mi 26V RMS odtworzyłem poziom 6V RMS zmieniając rezystory w drugim stopniu pętli na 100komów i 33k w emiterze. Niejako przy okazji utrzymałem poziom szumów w ryzach.W pętlę wpięty jest cyfrowy reverb na 2x PT2399 i przed chwilą to wszystko przetestowałem. Nic się nie sprzęga, nic nie brumi. Po prostu działa jak trzeba.
Dzielnik na wyjściu korektora był jako opcja w Atomicu Kol. Marvela i u mnie bardzo się przydał.Przypomnę że zmienilem stopień mocy z SE na PP EL84.
Wcześniej pisałem z telefonu będąc poza domem więc posty były skąpe.
-
- 375...499 postów
OK, teraz wszystko jest jasne. Ja staram się zawsze zrobić tak pętle żeby na send mieć tyle samo co na wejściu wzmaka, przyjąłem sobie wartość 300mV dla 440Hz - takie nawiązanie do stroju "standard". Dzięki temu mogę gitarą podpiętą w return spokojnie wysterować końcówkę.
hehehe to wsunie masz teraz 2 dzielniki podrząd, możesz jeden wywalić
hehehe to wsunie masz teraz 2 dzielniki podrząd, możesz jeden wywalić

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Powiem Ci tak, załatwiłem sprawę w ten sposób że dzielnik korektora mam na Twojej płytce
więc jest jeden. Przewód z wyjścia korektora do płytki pętli jest ekranowany z ekranem podpiętym z jednej strony. Całość działa bardzo dobrze. Muszę jeszcze poukładać przewody ale dziś mi się nie chce z tym bawić. Tak na marginesie to dzięki za pokazanie projektu pętli na forum 

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dzięki
Odpisałem już w tamtym temacie.
Wzmacniacz pod wzgledem elektrycznym już jest na ukończeniu. Poukładałem przewody, zostały mi do zrobienia połączenia ekranowane i przełącznik głośnikowy 4/8/16 omów.
Wymieniłem dzielnik napięcia za korektorem na 1M/100k co zmniejszyło nieco sygnał w pętli i szumy. Zwiększyłem za to wzmocnienie drugiego stopnia pętli co poprawiło nieco przester końcówki mocy oraz umożliwia podpięcie gitary bezpośrednio do gniazda Return. W końcówce mocy zastosowałem potencjometr Presence i nawet fajnie to działa. Nawet jestem zadowolony z działania wzmacniacza...

Wzmacniacz pod wzgledem elektrycznym już jest na ukończeniu. Poukładałem przewody, zostały mi do zrobienia połączenia ekranowane i przełącznik głośnikowy 4/8/16 omów.
Wymieniłem dzielnik napięcia za korektorem na 1M/100k co zmniejszyło nieco sygnał w pętli i szumy. Zwiększyłem za to wzmocnienie drugiego stopnia pętli co poprawiło nieco przester końcówki mocy oraz umożliwia podpięcie gitary bezpośrednio do gniazda Return. W końcówce mocy zastosowałem potencjometr Presence i nawet fajnie to działa. Nawet jestem zadowolony z działania wzmacniacza...